fredag 12 juni 2020

Riskspridning

Idag är det sista dagen i börsveckan och veckan kommer att summeras i rött. Jag har inte haft så mycket intresse av börsen på sistone faktiskt. Det har varit för mycket jobb och annat som pockat på min uppmärksamhet. Jag har dock funderat en del på min portfölj mellan varven. 

Jag har länge sett mig som en utdelningsinvesterare och den bilden har ju fått sig en törn nu i år med alla inställda utdelningar. Det har fått mig att fundera på hur viktigt utdelningar är för mig jämfört med att ha en portfölj som konsekvent slår index. Går det ha en utdelningsportfölj som slår index eller måste man välja? En del poängterar ju att om man nu är så intresserad av utdelningar kan man sälja av en förutbestämd procentandel av sina innehav varje år och på så sätt få pengar i handen. Frågan är hur intressant det är om pengarna ändå bara återinvesteras och aldrig tas ut. En sån strategi är nog att föredra i den senare delen av ens investeringsresa, när portföljen är stor och det är dags att göra lite roliga saker för pengarna. 

Min portfölj består idag av 32 olika innehav. Många investerare har färre innehav, medan andra har fler. Vad är rätt eller fel? Det finns nog inget tydligt svar på den frågan, det beror nog helt på ens egna förutsättningar. Personligen har jag börjat fundera på att skala bort innehav. Förra året hade jag en rensning och sålde av innehav som jag inte tyckte passade in i min portfölj. Dock ersatte jag dem snabbt med nya innehav. Nu skulle jag kunna kasta ut 12 innehav och ändå ha en väldigt god riskspridning. När det pratas om riskspridning brukar en siffra mellan 10 och 20 innehav ofta nämnas. Jag ser inget problem i att även skala ned ännu mer. 

Om detta är något jag kommer att göra eller inte har jag inte bestämt. Det är en process som får ta tid. Det gäller att bestämma vilka innehav som ska vara kvar och vilka som måste bort. När är den bästa tidpunkten att sälja? På botten eller toppen? Det är lätt att direkt säga toppen, men då bör också alla andra innehav ligga högt. På botten får du inte ut så mycket, men å andra sidan så är alla andra innehav också på botten. Så i slutändan kanske tidpunkten inte spelar så stor roll. Helt klart finns det en del att tänka på. 

måndag 1 juni 2020

Månadsrapport maj

Då var det dags för sommar igen. Juni månad står för dörren, med allt vad det innebär. Jag antar att många kommer hålla sig hemma i Sverige istället för det sedvanliga strandhänget på nån skön ö i Medelhavet. Jag tror ingen tar skada av lite hemester. Själv vet jag inte alls när jag kommer hem igen. För min egen del så hoppas jag det blir så snart som möjligt. Börsen gick bra även under maj månad. Nya portföljvärdet är 167 014 kr, upp från 159 285 kr förra månaden. 

Sparkvot
Lön och andra ersättningar25 584 kr
Paneler0 kr
Amortering0 kr
Pensionssparade500 kr
Aktiesparande2 950 kr
Överföring till min fru300 kr
Buffertsparande500 kr
17%
Om förra månaden var riktigt bra så var maj ingen jättehöjdare. Vi har dragit in amorteringen på bolånen så därför är den raden nollad. Dock har de pengarna använts för att betala av extra på billånet och ett privatlån. Dock räknar jag inte det som ett sparande så det får bli noll denna månad.

Månadens affärer
Köpte andelar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag motsvarande 200 kr
Köpte 4 st Tele2 B
Köpte 36 st SJR in Scandinavia B
Köpte 44 st Softronic B
Köpte 6 st Handelsbanken A
Köpte 2 st Total SA
Köpte 1 st EPR Properties
Köpte 2 st Las Vegas Sands Corp

Förra veckan körde Avanza courtagefritt på amerikanska aktier så jag passade på att fylla på i mina befintliga innehav med lite mindre belopp. Med courtage måste du annars köpa för några tusen för att det ska vara värt det. Växlingsavgiften som alltid finns där är en procentsats av beloppet. 

Kontoutveckling


Nja, det här var väl ingen höjdarmånad direkt. Jag ska fundera lite över min strategi och mina innehav framöver.

Sämre gick det för utländska portföljen. Dock sjönk SPP Aktiefond Global A lite mer under månaden så får ändå säga att det var helt ok. 

Utdelningar
Toronto- Dominion Bank 37,66 kr
Intrum 209 kr
Latour 61,25 kr
Tele2 B 198 kr
Veolia Environnement SA 15,31 kr
EPR Properties 60,32 kr
TAG Immobilien 145,85 kr

727,39 kr. Inte fy skam, men det var ju i maj som tusenlapparna skulle ramla in. Vi får se om de kommer i höst istället, även om jag inte är så övertygad om det.