måndag 26 mars 2018

Lögn, förbannad lögn & prognoser

Jag har nyligen läst ut den utomordentliga boken Lögn, förbannad lögn & prognoser av Alf Riple. Boken är sprängfylld av intressanta berättelser om forskningsexperiment som visar att vi människor inte är så rationella som vi ofta tror att vi är. Han sågar modern portföljteori och skriver istället om behavioural finance om hur vi med hjälp av kunskap om verkligt finansiellt beteende kan förstå andras och egna beslut bättre.

Boken är rakt igenom väldigt intressant och det finns inte många tråkiga stycken. Speciellt gillade jag delen om att en grupp av människor kan komma fram till kloka saker om gruppen präglas av mångfald, oberoende och decentralisering. Hur många såna grupper finns det runt om i världen som fattar de viktiga besluten som påverkar mängder av liv? Inte många. När en fråga ska diskuteras sätts ofta en expertgrupp ihop bestående av människor med samma bakgrund. De har läst på samma sorts skolor, de har samma intressen, de bor på liknande platser mm. De har alltså samma perspektiv på saker och ting och är så fast i sina tankebanor att de inte kan se på saker ur ett annat perspektiv. Oberoendet sätt åt sidan i en grupp av människor, vi tenderar att hålla med resten av gruppen. Det är obekvämt att vara den som har en annan åsikt och håller istället med andra för att inte bli utstött. Decentralisering i en grupp påverkas av starka ledare. Människor tenderar att lita på auktoritära personer och följa deras åsikter även fast de kanske inte har någon direkt kunskap i frågan som ska diskuteras.

Kort sagt en fantastisk bok som alla investerare bör läsa.

måndag 19 mars 2018

Amerikanska kungar- nåt att ha?

Jag har för närvarande två amerikanska bolag i min portfölj, LTC Properties Inc och STAG Industrial Inc. Båda två är så kallade REITs, Real Estate Investment Trusts. Jag har funderat ett tag på om jag ska plocka in ytterligare ett amerikanskt innehav. Min utländska portfölj består idag av sex innehav från fem olika länder. Jag skulle gärna vilja utöka med ett nytt land under året, men även plocka in fler bolag från de länder som jag redan har. Hur som helst så är ju alltid amerikanska innehav lockande, så influerade av det stora landet i väst som vi är. Allt i staterna är ju alltid större på nåt sätt. Det finns ju också hur många bolag som helst att välja mellan och det är svårt att göra ett urval. Jag tänkte i alla fall börja med att titta på kungligheterna först.

I USA finns det ett gäng bolag som kallas Dividend Kings. Det är bolag som under 50 år, eller mer, i följd höjt utdelningen. Här ligger de svenska bolagen långt efter, vi har inte ens något bolag som kvalificerar sig för att bli en Dividend Aristocrat (25 år med utdelningshöjningar). Närmast är Hufvudstaden och Castellum. I USA finns det i år 26 stycken kungar.

Lowe's Companies Inc (LOW)

3M Co (MMM)

Stanley Black & Decker Inc (SWK)

Nordson Corp (NDSN)

Vectren Corp (VVC)

Parker-Hannifin (PH)

Hormel Foods Corp (HRL)

Johnson & Johnson (JNJ)

Lancaster Colonly Corp (LANC)

Dover Corp (DOV)

Cincinnati Financial Corp (CINF)

Genuine Parts Co (GPC)

Colgate-Palmolive Co (CL)

Tootsie Roll Industries Co (TR)

Northwest Natural Gas Co (NWN)

Emerson Electric Co (EMR)

Coca Cola Co (KO)

Procter & Gamble Co (PG)

Federal Realty Investment Trust (FRT)

ABM Industries Inc (ABM)

American States Water Co (AWR)

California Water Service Group (CWT)

SJW Corp (SJW)

Stepan Company (SCL)

Target Corp (TGT)

Farmers & Merchants Bancorp (FMCB)

Direkt kan vi plocka bort Farmers & Merchants Bancorp från listan över intressanta företag. FMCB går det inte att handla i, varken hos Avanza eller hos Nordnet. Kursen står i 650 dollar och det är väldigt små volymer som handlas i USA.

Kvar finns 25 bolag och det är en brokig skara. En del är kända över hela världen (t ex Coca Cola), medan andra är lite mindre bolag (t ex Lancaster Colony Corp) och de opererar i vitt skilda branscher.

För att avgöra vilka som är värda att ha sin portfölj och vilka som inte är det har jag tittat på några faktorer. Det första jag har tittat på är direktavkastningen. Redan nu kan jag säga att kungarna har en rätt blygsam direktavkastning i flera fall. Sedan har jag tittat på utdelningsandel. Den är viktig att hålla koll på för att kunna avgöra om utdelningen är hållbar över tid. En utdelningsandel under 35 % är bra, medan över 75 % får anses utmanande. Jag har också tittat på hur mycket bolagen har höjt deras utdelning med i snitt under 5 år. Att höja utdelningen i mer än 50 år i rad är lovvärt, men om höjningen bara är 1 % årligen så blir det inte många slantar. För att kunna fortsätta höja utdelningen så bör också vinsten öka över tid. Därför har jag tittat på hur vinst per aktie har utvecklats sig de senaste 5 åren. Slutligen har jag även kollat på kursutvecklingen senaste 5 åren. Historisk utveckling är ingen garant för framtida utveckling, men jag tycker ändå det ger en fingervisning om det är ett bolag som är med i svängarna eller inte.

Resultatet då? Ja, det finns ingen självklar vinnare tyvärr. Jag hade alltså fem olika kriterier att ta hänsyn till och inget bolag placerade sig bland de bästa i mer än tre kategorier. Lowe's Companies Inc har varit bäst på att höja utdelningen (i snitt 20,5 % per år), har haft den bästa kursutvecklingen (126 %), och ligger bland de bästa när det gäller att öka vinsten per aktie. Utdelningsandelen är hälsosam (38 %) och DA ligger på godkända 1,8 %.

Stanley Black & Decker Inc har ökat vinsten per aktie mer än någon på listan, har en bra utdelningsandel (30 %) och en fin kursutveckling på 101 %. DA är skapliga 1,6 % och snitthöjningen är fina 6,5 %. Cincinnati Financial Corp har en fin DA på 2,8 %, en bra utdelningsandel på 31 % och har ökat vinsten duktigt. De har haft en ok snitthöjning på 4,6 % och kursutvecklingen har varit godkänd, men inte mer.

SJW Corp har en utdelningsandel på 30 %, har haft en stark kursutveckling (112 %) och höjt vinsten kraftigt. De har en godkänd DA på 2 % och har höjt utdelningen med i snitt 5,6 % årligen. Precis under toppen finns Target, Parker-Hannifin och Nordson som alla placerat sig bra i flera kategorier, men som fallit i från på grund av bland annat usel DA eller dålig kursutveckling.

I botten finns kända namn som Coca Cola Co, Colgate-Palmolive Co, Procter & Gamble Co och mindre kända Northwest Natural Gas Co. Gemensamma nämnare för dessa är relativt hög DA, utmanande utdelningsandel, svag kursutveckling och minskande vinster.

I princip all data kommer från den fenomenala sidan Seeking Alpha som jag nyligen fått upp ögonen för. Där finns all information som man önskade fanns på Avanza gällande amerikanska innehav. Om ni är intresserade av att investera i en dividend king, gör läxan och titta närmare på de faktorer som jag nämnt samt andra viktiga nyckeltal. 

söndag 11 mars 2018

Vår bästa tid är nu

Det kan vi utdelningsinvesterare nynna på i dessa tider. Är det inte härligt när utdelningskalendern fylls upp så säg? Snart börjar det regna pengar och våren kommer bli en underbar tid. I slutet av månaden börjar det på riktigt, även om Axfood är tidigt ute. Sen lite lön på det samt tidig skatteåterbäring och kontot kommer att fyllas på ordentligt under kort tid. Därefter kommer det angenäma arbetet med att sätta utdelningarna i arbete. För du ska väl ändå återinvestera dem? Du tar väl inte ut dem för att bränna dem på nåt roligt? Nä då, skojar bara. Vad man gör med utdelningarna är upp till en själv, men för mig som ännu inte arbetat upp ett stort kapital är det självklart att de stannar på kontot.

Om du väljer att återinvestera dina utdelningar så finns det lite olika strategier. En del återinvesterar i samma bolag som utdelningen kom ifrån, medan andra väljer ett annat bolag. Jag kommer att försöka maximera utdelningarna genom att investera det jag får i mars i de aktier som betalar ut i april eller senare och så vidare. Det gäller dock att se upp och inte stirra sig blind på utdelningarna och oförsiktigt strö pengarna omkring sig. Välj dina bolag utifrån din strategi.

Hur ska du göra med utdelningarna?

onsdag 7 mars 2018

Den stora börskraschen

Nyligen läste jag ut klassikern Den stora börskraschen av John Kenneth Galbraith. Den berättar om bakgrunden till den hemska börskraschen i USA 1929, beskriver dagarna när kurserna föll handlöst och följderna.


Tiden innan hösten 1929 hade spekulationen i aktier ökat enormt och aktiekurserna hade skjutit i höjden bortom all rim och reson. Till slut tog dock festen slut och under några dagar sjönk kurserna kraftigt. Detta var dock bara början och under flera år gick kurserna bara ner och ner. Den initiala kraschen markerade början på den stora amerikanska depressionen som färgade landet för en lång tid.

Det verkligt intressanta i den här boken är berättelsen om de här blodröda dagarna och psykologin bakom. Man kan riktigt sätta sig in i hur otroligt jobbigt det måste ha varit för de inbladade, speciellt med tanke på osäkerheten som rådde. Informationsåtergivningen om händelserna på börsen låg hopplöst efter när handeln var omfattande så många agerade i blindo.

Vi kan bara hoppas att vi aldrig får se en sån här enorm krasch med efterföljande djup recession igen. Jag brukar hoppas på en ordentlig sättning för att kunna köpa aktier billigare under en period, men en riktig smäll med sjunkande kurser under flera år skulle nog tära på psyket.

lördag 3 mars 2018

Månadsrapport februari

Då var det dags för den sedvanliga månadsrapporten vid månadsskiftet. Det har ju varit en rätt intressant månad att se tillbaka på, när det lågvolatila läget bröts och vi fick se stora svängningar både upp och ned. Vi tar och kastar ett öga på hur det har gått för mig i vinterkylan.

Månadens affärer
Köpt 9 st Nobia
Köpt 4 st Axfood
Köpt 2 st Amasten Fastighets pref
Köpt 5 st Handelsbanken A
Köpt 4 st Castellum
Köpt Spiltan Aktiefond Investmentbolag för 100 kr
Köpt 2 st Tryg

En normal månad gällande antalet affärer. Jag väntade in årsrapporterna och utdelningsförslagen innan jag bestämde mig för att investera i bolagen. Nobia och Axfood ökade jag i när börsen var nere på botten denna månad, medan Handelsbanken, Tryg och Castellum handlades när toppen istället. Lite surt att jag kunde fått dem billigare om jag bara väntat några dagar, men tajming är väldigt svårt.

Avkastning



Februaris utveckling var i slutändan i princip oförändrad, men innehöll både kraftig nedgång och uppgång. Det gick också något bättre än SIXPRX som jag jämför mig med. En jämförelsevis god start på året alltså.



Även den utländska portföljen har stått still i februari, trots volatilitet. Jag kan också nämna min lilla Nordnet-portfölj som gått ned drygt 2 %.

Månadens bästa och sämsta innehav
Den här månaden vann Nobia med en uppgång på 6,37 %, vilket är glädjande då de förra månaden återfanns på sämstalistan. En annat innehav som gått knackigt lång tid är Betsson, men denna månad gick de åtminstone upp 6,13 %. På tredje plats kom Rottneros med 5,10 %.

Förra månadens tvåa, STAG Industrial, har denna månad istället klättrat till den mindre smickrande förstaplatsen med -8,37 %. Även Lucara Diamond fanns med på listan över innehav med sämst utveckling förra månaden och denna månad fortsatte nedgången med -7,16 %. LTC Properties hamnar på tredje plats med -6,90 %.

Utdelningar
LTC Properties 11,42 kr
STAG Industrial 7,94 kr

Totalt 19,36 kr denna månad och det är ju inte mycket att hänga i julgranen. Jag misstänker dock att mars kommer bli betydligt bättre eftersom månaden innebär starten på utdelningssäsongen.

Kommande månad
Förra månaden berättade jag om dödskorset på börsen och att det fanns en risk för att det skulle innebära att en stor nedgång stod för dörren. Trots ett rejält fall i början på månaden så stängde börsen bara nån procent lägre. Mars har dock börjat riktigt skakigt och jag tror att det finns en risk för att vi ska lägre än bottennoteringen i februari, 1 488 punkter.

Hur har er månad varit?