lördag 30 november 2019

Månadsrapport november

Vilken månad! Det var länge sedan jag gjort så många transaktioner under en månad och speciellt så många försäljningar. Nu kommer det dock lugna ned sig på säljsidan framöver, men eftersom jag har extremt mycket likvider (relativt sett) så kommer det säkerligen bli en del köp i december. Frågan är bara vad? Börsen står högt och många innehav ligger på ATH. Det blir nog att gå försiktigt fram framöver. Portföljen gick bra även denna månad och ökade från 161 142 kr till nya rekordet 167 205 kr. Dags att titta på detaljerna!

Sparkvot

Lön och andra ersättningar25 048 kr
Paneler0 kr
Amortering1 746 kr
Pensionssparade500 kr
Aktiesparande1 500 kr
Överföring till min fru300 kr
Buffertsparande600 kr
18%
En något förbättrad sparkvot jämfört med förra månaden, men fortfarande dålig i jämförelse med tidigare. Jag har denna månad valt att satsa på att öka upp privat- och sparkontona istället för att föra över mer till aktierna. Dels har jag redan väldigt mycket likvider, men främst så beror det på att vi har mycket utgifter just nu. Dessutom så har balansräkningen som jag gör varje månad nu visat att kassan sjunker månad för månad, medan det långsiktiga sparandet ökar starkt. Bättre att bygga buffert nu alltså. Dock räknar jag inte de pengarna som ett sparande då jag vet att en stor del av dem kommer ryka nästa månad när en resa ska betalas. En helt vanlig lön efter lönerevisionen utan avdrag eller tillägg. Panelerna ligger jag rätt lågt med, finns helt enkelt inte så mycket tid eller ork till det. 

Månadens affärer
Köpte 4 st OEM International B
Köpte 4 st Biotage
Köpte 2 st Intrum
Sålde 24 st Axfood
Köpte 3 st Lagercrantz Group B
Köpte 7 st Peab B
Köpte 3 st Castellum
Sålde 987 st ABG Sundal Collier Holding 
Köpte ett nytt innehav motsvarande 589 kr till Tradingportföljen
Köpte 6 st SEB A
Köpte 6 st Handelsbanken A
Köpte andelar motsvarande 100 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Köpte 8 st Bufab
Sålde 188 st Björn Borg
Köpte 5 st ALM Equity Pref
Köpte 5 st Gränges
Köpte 16 st SJR in Scandinavia B
Tecknade ett nytt lån på Kameo för 500 kr

En diger lista av köp och sälj. Tre innehav såldes av och ersattes av tre nya. Utöver det så har det blivit en del påfyllning i befintliga innehav. Trots det sitter jag ändå på en kassa på ca 7 %. Som sagt kommer jag inte kasta mig på köpknappen bara för att det finns pengar att spendera, men några köp i december lär det bli. 

Kontoutveckling
Hej o hå, en bra månad för en gångs skull! Svenska portföljen presterade som synes hela två procentenheter bättre än index och det var välbehövligt. Tyvärr kommer jag ändå få storpisk på helåret då jag ligger sju procentenheter bakom. Kan det bli nåt liknande i december får jag väl ändå vara nöjd. Svårt att vara missnöjd när portföljen gått upp knappt 23 % i år. Blir det tomterally måntro eller blir det en repris från förra året?

Lika muntert var det inte i utländska portföljen som i princip stod still. Min jämförelsefond SPP Aktiefond Global A gick upp 0,85 %. 

Utdelningar
ABG Sundal Collier Holding 149,72 kr
Rottneros 479,50 kr
EPR Properties Inc 24,52 kr
STAG Industrial Inc 26,29 kr
Genworth MI Canada Inc 52,99 kr

Hela 733,02 kr denna trista och grå novembermånad lyste upp tillvaron. Målet för 2019 är uppnått och det är dags att titta på möjligheterna för 2020. I december blir det väl nån hundring till. 

Nu kör vi sista biten av 2019 innan vi blickar fram mot 2020!

fredag 22 november 2019

In Bufab, ut Björn Borg

I veckan blev det återigen förändringar i portföljen efter att jag kickade ut ett innehav efter lång tjänstgöring och välkomnade ett nytt innehav in i värmen. Innehavet som fick stryka på foten var Björn Borg. Bolaget har jag ägt sedan våren 2016 och har under hela perioden gett en utdelning på 2 kronor per aktie. Efter att kursen åkt hiss nedåt en längre tid är nu direktavkastningen uppe i ca 9 procent. Enligt min uppdaterade strategi är det en utdelning som troligen inte är hållbar. Jag bedömer att en direktavkastning i en stamaktie över 7 procent gör att utdelningen ligger i farozonen. Senaste rapporten var helt ok, men kassan ekar tyvärr tom. Därför väljer jag att lämna skutan i det här läget, innan dystra besked kommer. Nu är det inte alls säkert att det blir så, men enligt min erfarenhet brukar höga direktavkastningar botas med att utdelningen sänks eller att marknaden ser att utdelningen är hållbar och inleder då en köpfest som trycker ned DA. Det senare har inte skett och därför tror jag på det första istället. Vidare tror jag att jag kan få betydligt bättre avkastning nån annanstans. Totalavkastningen landade på ca 6 procent och det får man väl säga är rätt magert på mer än tre år.

Istället har jag valt att lyfta in Bufab i portföljen. Bufab placerar jag i kategori 3, dvs bolag med stark tillväxt och låg DA. Bolaget har sitt huvudkontor i småländska Värnamo, men har verksamhet i 28 länder runt om i världen. Omsättningen är knappt 4 miljarder kronor i detta industribolag som handlas på Mid Cap. I Bufab förväntar jag mig ökande omsättning och vinster år efter år och att utdelningen ökar i samma takt.

I övrigt så är det löning efter helgen och det är ju alltid härligt även om pengarna försvinner snabbt åt olika håll så fort den landat på kontot. Den här månaden kommer fokus att ligga på att bygga upp kassan i hushållet. Likvider har jag i massor på aktiekontona, medan privat- och sparkontona har tagit stryk de senaste månaderna pga låg inkomst och relativt stora utgifter i hushållet.

onsdag 20 november 2019

Tradingportföljen

Mitt aktiesparande består till allra största delen av innehav som jag tänkt behålla på lång sikt, dvs minst flera år och helst längre än så. I år har jag dock startat upp en liten (med betoning på liten) tradingportfölj. Tanken är att jag ska få leka lite vid sidan av mitt seriösa sparande och detta tror jag är ett rätt vanligt förfarande. En del har väl till och med endast en lekportfölj bestående av mer eller mindre spekulativa innehav. Tanken med min portfölj är i alla fall att jag ska pröva på att handla med aktier lite mer kortsiktigt än jag gör annars. Vanligtvis bryr jag mig inte nämnvärt om hur aktiekursen går så länge utdelningarna höjs och tickar in som de ska. De innehav som ska ligga i denna portfölj kan jag dock släppa när jag uppnått önskvärd avkastning.

Fram till förra veckan bestod portföljen endast av ett litet innehav. Det köptes in i våras och utvecklingen har sedan dess varit en hel del ned, men även fint upp. I nuläget står innehavet på plus, lite drygt 7 % upp. Mitt nya innehav har dock gått upp lite varje dag sen det inhandlades, vilket är enligt plan, och har redan gett 5 %. Än så länge har jag inte satt några begränsningar i varken tid eller avkastning. Inriktningen är på tillväxtbolag som har en stark långsiktig utveckling. Jag är verkligen inte intresserad av spekulativa köp i frimärkesaktier med bolag som går med förlust i väntan på att de ska få nån att vilja köpa deras heta nya produkt. Så troligen kommer det inte blir några affärer med flera hundra procent i vinst efter ett halvår, men å andra sidan så lär det heller inte bli stora förluster. Så länge trenden håller i sig får det gå både upp och ned.

Nån som också leker med aktier eller är alla seriösa?

söndag 17 november 2019

Nya strategin

Jag har hintat om att jag skulle skriva ett inlägg om min uppdaterade strategi flera gånger så här kommer det äntligen. Om ni har följt mig de senaste veckorna har ni säkert märkt en tidigare aldrig skådad försäljningsfrekvens hos mig. Vanligtvis så köper jag bara nya aktier i mina innehav varje månad och kanske så blir det nån försäljning per år. Men på sistone har flera innehav fått lämna portföljen.

Anledningen till detta är att att jag suttit ned och tänkt över min strategi och mina innehav. Dagen portfölj är en produkt av flera års investerande där jag gått från en total rookie till en i alla fall något mer erfaren investerare. Vissa innehav la jag till i min portfölj där i början då jag inte hade koll på så mycket och sen har de hängt med sedan dess. Det säger ju sig självt att enbart gå efter aktier med den högsta direktavkastningen inte är någon smart strategi. Därför har jag valt att fokusera min portfölj genom att kategorisera innehaven. Kan jag inte placera in innehavet i någon kategori så hör de inte hemma där. Nedan följer grunderna i min nuvarande strategi.
  • Portföljen ska bestå av flertalet innehav inom olika branscher för att vara diversifierad. Idag består portföljen av 31 innehav och det är väl ungefär så många som jag maximalt ska ha. Just nu håller jag på och tittar på att komplettera portföljen med ytterligare ett innehav, men det får antagligen vara det sista tillägget. 
  • Innehaven ska tillhöra en av tre definierade kategorier av innehav. Kategori 1 är mogna stabila högutdelande bolag. Direktavkastningen ska ligga mellan 5-7 %, högre än så känns inte hållbart. Utdelningen höjs antagligen inte varje år, men sänks å andra sidan inte heller. Kursutvecklingen är långsiktigt positiv. Kategori 2 är bolag som uppvisar en god tillväxt. Direktavkastningen ligger mellan 3-5 % och man höjer utdelningen i princip varje år. Kategori 3 har en DA mellan 1-3 %. Här hittar vi de riktiga tillväxtbolagen. De delar vanligtvis ut en måttlig del av vinsten, men utdelningshöjningarna är frekventa och stora. Aktiekursen går som tåget. 
  • De nordiska innehaven ska jag regelbundet öka i. Med regelbundet menar jag här ungefär en gång i halvåret. Övriga innehav räcker det att jag ökar i en gång varje år. Gemensamt för alla innehav är att jag inte får öka i dem med mindre än tre månaders mellanrum. Anledningen till det är att jag vill undvika att köpa alltför mycket i fallande knivar. Rent generellt har jag dessa regler för att sprida ut köpen i alla innehav. Annars är det lätt att man bara köper i de som gått ned och inte de som gått upp 50 %. 
Onödigt invecklat eller vad sägs? Lättare att bara säga köp bra bolag och sälj dem aldrig, eller hur :-)

lördag 16 november 2019

Nytt jobb

Vilken vecka! Igår blev det klart och direkt officiellt att jag från och med januari kommer byta tjänst hos min arbetsgivare. Jag lämnar handläggarrollen, som jag haft hos min nuvarande arbetsgivare och den innan i över 10 år, och blir samordnare på en annan enhet. Helt otroligt, med tanke på att jag i början av veckan inte hade några planer alls på att byta tjänst och inte hade nåt på gång. Jag fick dock i tisdags reda på att enheten som jag hade sökt mig till i somras, men inte blivit erbjuden tjänst hos, nu sökte folk igen. Eftersom det låg så nära i tid tänkte de fortsätta på den tidigare rekryteringen och prata med de som stod på tur i listan av sökande, vilket jag gjorde. Efter en kort "intervju" i torsdags fick jag då igår samtalet om att jag hade jobbet om jag ville ha det.

Lönemässigt betyder det initialt inte speciellt mycket. Jag lyckades få en femhundring extra, men om ett halvår har jag möjlighet att löneförhandla igen om allt går som det ska. Tjänsten är ett "vikariat" (har ju givetvis fast tjänst hos arbetsgivaren) för att täcka upp för en tjänstledighet på sex månader. Om allt har gått bra efter ett halvår och det finns plats så blir jag då erbjuden en fast tjänst på enheten och med det en ny lön. Jag tycker det ska bli riktigt spännande att pröva nåt nytt utanför handläggningen efter så länge och ska göra mitt yttersta för att göra ett bra jobb. Vad jag ska jobba med är inte riktigt klarlagt dock. Tjänsten innebär snabba puckar där man ska ta hand om uppdrag som kommer från högre ort, både utanför och inom myndigheten. Det gäller att snabbt sätta sig in i vitt skilda sakfrågor och ge svar till uppdragsgivaren inom deadline.

Redan nu kan jag alltså slå fast att 2020 kommer bli ett intressant och utmanande år!

tisdag 12 november 2019

Hög aktivitet i portföljen

Transaktionerna står som spön i backen just nu, det är knappt så man själv hänger med i svängarna. Den här veckan har börjat med att jag köpte in ett nytt innehav och sålde av ett annat. Nytillskottet i portföljfamiljen är välkända bygg- och anläggningsbolaget Peab. Hur kommer det sig då att jag valt att satsa på Peab av alla bolag? Dels tycker jag att de har en attraktiv direktavkastning på lite drygt 5 procent. Utdelningsandelen ligger runt 60 procent och det tycker jag är en bra andel. Omsättning och vinst är stigande år för år och den långsiktiga kursutvecklingen är positiv. Det handlar inte om nån kursrusning, men det förväntar jag inte mig heller. Jag letade efter en stabil högutdelare som jag kan lita på att öka eller behålla sin utdelning år efter år och det tycker jag verkligen jag har hittat i Peab. Runt 2011-12 hade man rätt stora problem med stora och dyra projekt, men inledde sedan en omställning bort från såna typer av prestigeprojekt. Det har gett resultat och jag hoppas att man har lärt sig sin läxa. Jag hoppas att Peab ska leva upp till mina förväntningar.

Ett annat bolag som istället svikit mina förväntningar är ABG Sundal Collier Holding. Eller egentligen ska jag säga att mina förväntningar berodde på naivitet och oerfarenhet. Sommaren 2016 gjorde jag mina första köp i bolaget. Vilken grej, ett bolag med en DA på 11 %, vilken kassako! Jo tjena, allt är inte guld som glimmar. Året efter sänktes utdelningen med 0,10 NOK till 0,50 NOK. Året därefter behölls utdelningen och det blev till och med 0,20 NOK till på hösten då man påbörjat halvårsutdelningar. Från utdelningen på våren 2018 har det dock varit konstant nedåt på kursen. I år sänktes utdelningen ytterligare till 0,37 NOK. Min misstanke är att det kommer fortsätta så här då omsättning och vinst minskar år för år. Men du har ju ändå fått rätt bra med utdelningar? Jo visst, men om kursen minskar i större takt än vad jag fått ut hade jag lika gärna kunnat köpa ett bolag som inte delar ut nåt och vars kurs står still och kommit ut med bättre totalavkastning. Som sagt skulle jag aldrig plocka upp ett bolag som ABG idag och därför har det inte min portfölj att göra. Totalavkastningen slutar på -18 %.

Veckan kommer säkerligen bjuda på fler köp och kanske även nåt sälj. Björn Borg rapporterar på fredag och det är en ganska avgörande rapport för om de ska vara kvar i portföljen eller inte. 

söndag 10 november 2019

Veckans lyft och veckans fall

I veckan som gick rapporterade två bolag i min portfölj, Lucara Diamond Corp och Biotage. Medan den ena rapporten var en riktig fullträff så var den andra en mindre katastrof. Lucara öppnade veckan med att meddela att de drar in sin utdelning på 0,025 CAD (ca 17 öre) varje kvartal. Anledningen är att de kommit fram till att de ska anlägga en underjordsgruva vid sitt nuvarande dagbrott som de gräver efter diamanter i. Det har hållit på med en studie ett tag kommit fram till att en underjordsgruva skulle förlänga livslängden på verksamheten där med 15 år och att diamanthalten ökar ju längre ned i jorden de kommer. För att finansiera denna gruva har man bestämt att dra in utdelningarna och menar på att aktieägarna kommer gynnas längre fram istället. Jag tycker att Lucara är ett intressant företag och det är faktiskt inte sällan man gräver upp stora och värdefulla diamanter ur sitt dagbrott. Givetvis är det väldigt trist för mig som utdelningsinvesterare att ett av mina bolag drar in sin utdelning helt och hållet och det troligen för flera år framåt. Innan indragningen låg direktavkastningen på över 8 %, vilket jag inte tyckte var hållbart. Den höga DA:n berodde på att kursen dalat under lång tid, den har i princip gått ned i tre års tid. Frågan jag måste ställa mig nu är om jag verkligen kan ha innehav i min portfölj som inte delar ut något. Troligen kommer jag att behålla min aktier. Som sagt tycker jag att Lucaras framtid är spännande och fortsätter de på de inslagna vägen hoppas jag bli belönad för att jag stannar kvar. En underjordsgruva rik på diamanter kommer skapa helt andra kassaflöden än de gör idag och då kommer förhoppningsvis kursen ha återhämtat sig ordentligt och utdelningarna kan börja igen.

Biotage å andra sidan smällde till men en stark rapport och aktien flög upp runt 13 % på rapportdagen och har sedan dess stigit ytterligare 9 %. Jag passade på att öka lite på rapportdagen. Bolaget växer så det knakar, omsättning och resultat ökar stadigt. Annars har det varit ett rätt knackigt år sen förra november då senaste ATH sattes. Dit är det fortfarande en bit, men jag har goda förhoppningar om bättre tider.

Ett annat bolag som skapade rapportglädje var SJR in Scandinavia. Aktien hade inför rapporten igår tappat hela 50 % sen början av året efter ett par riktigt usla rapporter. Nu verkar dock vindarna ha vänt och man kom med en rätt skaplig rapport även om reaktionen med 16 % rusning kändes i överkant. Vi får se vad som händer, jag tror att det kan bli en sänkning av utdelningen.

Hoppas ni får en lysande nästa vecka!

fredag 8 november 2019

Sålde Axfood

Vad är det som händer egentligen? Ska han sälja ut hela portföljen eller? Så kanske ni tänker och ibland undrar man ju... Nej då, jag har inte tänkt sälja hela portföljen. Min fokus kommer fortsatt att vara att äga en bred portfölj av bolag som ger mig utdelning. Jag kommer inte att försöka tajma marknaden och sälja nu när börsen står högt för att köpa tillbaka när det blir billigare. Saken är den att jag nyligen satt mig ned och funderat lite djupare på vilken typ av innehav som jag borde ha i portföljen. Jag började investera i maj 2015 och innehav har lagts till allt efterhand. När jag började för snart fem år sen var jag helt grön på aktier. Över tid har jag utvecklats som investerare och nu känner jag att jag sitter med en portfölj bestående av en del innehav som jag aldrig hade investerat i idag. Visserligen är Axfood inte ett av de innehaven, men jag tycker ändå att jag har fog för min försäljning. Min nya förändrade strategi kommer jag att presentera inom kort i ett inlägg.

Axfood då? Tja, en del av den strategi jag alltid har haft är att jag regelbundet ska fylla på i alla de innehav som jag har. Om jag inte har det uttalat så tror jag att det är lättare att man bara sitter och fyller på i de innehav som gått ned istället för de som gått upp. Det är lättare att köpa på "rea". Axfood har gått upp hela 37 % i år och P/E talet ligger nu på skyhöga 26,58. De senaste fem åren har Axfoods P/E legat runt 22 och tittar man tillbaka ännu några år har den legat i spannet 13-20. Så dyrt alltså. Dock har jag som regel att inte sälja bara för en aktie har gått upp mycket. Vinnare tenderar att fortsätta uppåt, medan förlorare fortsätter nedåt. En annan faktor som jag har sett till här är utdelningen. Direktavkastningen har krupit ned till låga 3,4 %, medan det historiska snittet har varit runt 4-5 %. Utdelningen är idag på 7 kr och det var den även året innan. Förra året delade Axfood ut mer än 90 % av sin vinst, vilket jag tycker är rätt högt. Vinsterna ökar för Axfood, men inte direkt i nån rasande fart. Vinst per aktie har legat runt 6-7 kr sen 2015. Med en DA på drygt 3 % förväntar jag mig att bolaget växer stadigt och att utdelningen gör likaså. Tyvärr tror jag inte att Axfood kommer höja utdelningen nämnvärt under de närmaste åren.

Det var mitt försvarstal till försäljningen. Nu kommer det angenäma arbetet att hitta en eller två ersättare till Axfood.

onsdag 6 november 2019

Nytt innehav i portföljen

Efter försäljningen av Traction nyligen har jag spanat på ett nytt innehav till portföljen. I måndags slog jag till och köpte några aktier i bolaget OEM International. OEM själva beskriver sig som ett av Europas ledande teknikhandelsföretag och att de består av 34 rörelsedrivande enheter i 14 länder. OEM är en länk mellan leverantörer av teknikprodukter och slutkunderna. I stället för att tillverkarna själva ska sköta marknadsföring och logistik så tar OEM hand om det.

Direktavkastningen är stabila 3,28 % i skrivande stund och utdelningsandelen ligger på cirka 60 %. Utdelningen har bolaget höjt stadigt varje år sedan 2010. Företaget växer starkt och omsatte 2018 över 3 miljarder kronor, jämfört med för tio år sen då man bara omsatte drygt 1 miljard kronor. P/E talet är inte skyhögt, men inte heller är det billigt att köpa just nu. Jag misstänker dock att OEM är ett sånt där innehav som man alltid tycker är för dyrt, lex NIBE. Aktiekursen har stigit markant och stadigt de senaste tio åren och ligger nu strax över 200 kr, efter en topp över 260 kr i somras.

Mina förväntningar på bolaget är att man ska fortsätta växa, ha en stabil utdelning som ökar varje år och att kursen ska följa med uppåt. Sen om man gått in på en bra nivå, det får vi se sen. Jag har i alla fall inte köpt nån stor post, utan gör som vanligt. Jag bygger upp en position över tid, med regelbundna köp. I år delade man ut 6,75 kr och nu när den tredje rapporten för året finns att läsa så bedömer jag att utdelningen kommer landa på 7,30 kr i vår.

fredag 1 november 2019

Månadsrapport oktober

Under oktober månad slogs det gamla börsrekordet på 1 720 punkter på OMXS30. Det rekordet hade hållit sig sedan april 2015, mer än fyra år alltså. Indexet har nu varit uppe på så mycket som 1 761 punkter. Därför kan man tro att det skulle vara glada miner i min egen portfölj, men det ska snart visa sig att så inte är fallet. Trots relativt mager avkastning har portföljens värde ökat från 157 108 kr till 161 142 kronor, en ny högstanotering. Let's get down to business!

Sparkvot

Lön och andra ersättningar28 533 kr
Paneler396 kr
Amortering1 748 kr
Pensionssparade500 kr
Aktiesparande1 895 kr
Överföring till min fru300 kr
Buffertsparande300 kr
16%

En riktigt usel sparkvot denna månad tyvärr, den sämsta sen jag började kolla på detta. Inkomsterna var dock riktigt bra. I september hade vi lönerevision och jag fick en löneförhöjning med 1 400 kr, vilket gör att min månadslön nu är 34 000 kr. Eftersom vi skulle ha haft revisionen i vår egentligen så blev det en retroaktiv utbetalning nu i oktober för sex månader. Dock så fick jag i sista stund besked från FK om att jag kunde plocka ut mina tio dagar i samband med dotterns födelse i somras. De dagarna hade jag haft semester, så jag bytte nu ut semestern mot pappaledighet istället. Detta resulterade i ett avdrag på lönen med ca 15 000 kr, men jag fick alltså tillbaka 10 semesterdagar. Sen fick jag cirka 7 000 kr från FK så summa summarum en bra månad på lönesidan. Panelerna har jag börjat med igen och nästan 400 kr in är inte fy skam, även om jag la manken till skulle kunna dra in ytterligare några hundralappar. Tyvärr är frugans inkomster inte stora nu och utgifterna har legat på en hög nivå så jag får täcka upp med min lön istället, vilket har gjort att jag inte kunnat föra över så mycket till sparandet.

Månadens affärer
Köpte 22 st CapMan Oy
Köpte 7 st Nobina
Köpte 0,5202 andelar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Köpte 45 st Rottneros
Köpte 4 st NIBE Industrier B
Köpte 1 st Klövern Pref
Köpte 1 st Corem Property Group Pref
Köpte 8 st Nobia
Sålde 20 st Traction B
Köpte 5 st TAG Immobilien AG
Köpte 117 ABG Sundal Collier Holding

Nu när delårsrapporterna för det tredje kvartalet till stor del är släppta finns det mer information att gå på. Jag låg rätt lågt i början av månaden, men har nu agerat lite mer. Det som mest sticker ut är att jag sålde hela innehavet i investmentbolaget Traction. Varför har jag förklarat mer ingående i förgående inlägg på bloggen, men i korthet kan jag säga att de inte ingår i min uppdaterade strategi för portföljen. Den nya strategin kommer jag att berätta om i ett kommande inlägg. Med försäljningen så har jag nu rätt mycket likvider att handla för, men vi får se hur jag använder dem. Kan faktiskt bli fler försäljningar kommande månader.

Kontoutveckling
Katastrofal månad tyvärr. En knapp uppgång för portföljen medan index rusar 4 procent. Jag ligger i skrivande stund nästan 10 procentenheter bakom index för året och det är ju uselt. Det är helt otroligt att man 17 procent upp i år ändå kan ligga så långt bakom. Det är egentligen bara de sista två och en halv månaderna som gapet öppnats upp, annars låg jag jämt med index. Känns som att resten av året får ägnas åt skademinimering.

Liite mer procentuell avkastning i den utländska portföljen, men här har inte jämförelsefonden SPP Aktiefond Global A stuckit iväg utan den gick bara upp 0,82 %. 

Utdelningar
Corem Property Group Pref 25 kr
ALM Equity Pref 79,80 kr
Klövern Pref 25 kr
Tele2 B 140,80 kr
Genworth MI Canada Inc 146,72 kr
Tryg 39,50 kr
EPR Properties 24,91 kr
STAG Industrial Inc 26,72 kr

508,45 kr i utdelning under oktober månad. Totalt har jag fått in strax under 7 000 kr i utdelning i år. Målet är 7 500 kr och som det ser ut nu kommer jag att nå det målet, tack vare flera extrautdelningar i år. 

Hoppas november bjuder på god avkastning för er!