lördag 5 januari 2019

Årsrapport 2018

Jag har dragit mig för att skriva denna årsrapport ett tag nu, men inte på grund av att det var ett dåligt år. Tvärtom så var det ett lysande år. Anledningen är istället att jag fortfarande saknar en dator och hade hoppats få tillgång till en vid det här lagt. Det är lite trist att skriva ett sånt här inlägg på mobilen, men jag ska göra mitt bästa. 2018 var ett svängigt år där avkastningen som bäst låg och snuddade på 20 % för mig. Avslutningen på året var blodröd och många har varit oroliga. I denna turbulens har jag inte sålt en enda aktie. Det som kan få mig att sälja är bolagsspecifik oro och att jag tappar tron på företagets. En allmän börsnedgång rör mig inte ett dugg, snarare så önskar jag att nedgångarna var större.

Portföljutveckling
Min svenska portfölj gick upp 3,17 %. Inte mycket att hänga i julgranen tänker ni kanske, men då tänker ni fel. SIXPRX, dvs den genomsnittliga utvecklingen för hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, gick ned hela 4,41 %. Därmed drog jag till med en överavkastning på hela 7,58 procentenheter. Det är jag väldigt nöjd med. Jag har även haft en liten slatt svenska aktier på ett ISK hos Nordnet som jag aldrig brukar räkna med i mina sammanställningar, men från och med nu kommer de ingå i alla grafer. Jag fick nämligen igår fredag äntligen över innehaven till Avanza. 
Nästan identisk utveckling för mina utländska aktier. Här brukar jag jämföra mig med SPP Aktiefond Global A. Tyvärr har jag problem med att få fram hur fonden har gått i år. Jag kan inte välja exakt de datum jag vill ha, men utvecklingen var nånstans -1 till -1,5 %. Därmed blev även den utländska portföljen rätt lyckad 2018. Sammanfattningsvis kan jag säga att båda portföljerna presterade sämre i procent än förra året, något jag tänkt visa i en flerårsöversikt inom kort.

Utdelningar
Inför 2018 hade jag ett mål på 5 000 kr i utdelning och tyvärr lyckades jag inte riktigt med detta mål. 4 894 kr blev slutresultatet, upp 70 % från förgående år. Såklart det är trist att missa ett mål, men jag vet att jag kämpade så gott jag kunde för att nå 5 000 kr. 

2018 har varit ett bra år och jag hoppas att 2019 blir minst lika lyckat. Vad som kommer hända i år vet jag inte alls, det vet ingen med säkerhet. Min gissning är dock att det blir ytterligare ett år med negativ avkastning för börsen. Inget mig emot dock, jag är alltid köpsugen när det blir rea. Lycka till i år!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Wow. Ett väldigt bra år med tanke på hur det gått för alla andra.
    Jag ska snart börja summera mitt år. Kommer på bloggen inom en snart framtid.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
  2. Tack PB? Det ser jag fram emot att läsa 😁

    SvaraRadera