torsdag 24 januari 2019

Första rapporterna

 Imorgon kommer den! Lönen som ska avsluta fattig-januari för många. Tyvärr kan jag inte påstå att jag är köpsugen på aktier. Eller egentligen är jag ju det, men efter den tjurrusning som januari har inneburit så är det inte mycket som är köpvärt. Jag har ett köpschema och enligt den så är det dags att fylla på i Capman, Castellum, Genworth MI Canada, Biotage, SJR och LTC Properties. Capman har, efter att ha sladdat ett bra tag efter jag köpte dem i somras, helt plötsligt stigit med 12 % i år. Castellum ligger nära ATH som ni alla vet. Genworth har gått upp 10 %, Biotage 6 %, SJR 25 % och LTC 7 %... Jag är inte alls bitter... Vi får se vad det landar i för köp framöver, jag hoppas i alla fall att det går ned en del generellt nu inför utdelningssäsongen.

Igår infriades alla investerares, känns det som i alla fall, våta dröm. Castellum slog till med en rejäl utdelningshöjning på 15 %, från 5,30 kr till 6,10 kr. Själv hade jag räknat med 5,83 kr, 10 % ökning. Många hade nog också räknat med nåt sånt för finanstwitter gick helt bananas över utdelningen. Vanligtvis brukar Castellum höja utdelningen i nivå med tillväxten i förvaltningsresultatet och i år blev det faktiskt lite under det då resultatet ökade med hela 17 %. Det här är 21:a året i rad som bolaget höjer utdelningen och här är de nummer 2 i Sverige på den biten. Nummer ett är som bekant Hufvudstaden med sina 21 höjningar (22 om de höjer även för räkenskapsåret 2018). Castellums utdelningspolicy säger att de ska dela ut minst 50 % av bolagets förvaltningsresultat. Förra året låg utdelningsration på 57 % och i år blev det 56 %, helt i linje med policyn alltså. Vd:n Henrik Saxborn skrev i sitt VD-ord att de är på rätt väg, men talade om lite mindre goda utsikter för nästa år om än från höga nivåer. I alla fall så blev det inget nytt lyft för aktien, som redan innan rapporten handlades runt ATH-nivåer.

Det andra bolaget som kom med rapport i veckan för min del var danska Tryg. Utdelningsmässigt hade jag räknat med en något höjd ordinarie utdelning samt en minskad extrautdelning så att totalen skulle bli densamma. Det här var ju dock en väldigt dålig prognos från min sida kan jag tycka så här i efterhand. Vet inte riktigt vad jag tänkte eftersom Tryg gjorde ett stort förvärv under 2018 när de köpte upp ett annat stort danskt försäkringsbolag vid namn Alka. Utifrån detta borde det ju ha varit rätt uppenbart för mig att de skulle dra in extrautdelningen som förra året låg på 3,31 DKK. Ordinarie utdelning höjs med lite drygt 3 %, från 6,40 DKK till 6,60 DKK. Nyhet var också att inför riktig kvartalsutdelning. De har haft kvartalsutdelning tidigare, men delat ut lite knasigt (mars, april, juli och oktober). Nu kommer de köra januari, april, juli och oktober och första utdelningen kommer redan imorgon. Trygs utdelningspolicy är att ha en stabil och ökande årlig utdelning. Det är alltid trevligt när ett bolag har i sin policy att de ska öka utdelningen årligen.

Nästa vecka ser jag fram emot årsrapporter och utdelningsförslag från Lucara, HiQ, SEB och Intrum.

2 kommentarer:

  1. Ska bli intressant med lucara, funderade på att köpa på mig lite innan de hittade diamanten och steg. Få se om kursen kan falla lite till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2019, precis 2018 blir nog ett mellanår. Har gått ned väldigt mycket. Lär nog inte bli några stordåd i år om de inte hittar en stor diamant.

      Radera