fredag 15 februari 2019

Min syn på frihet


Det har varit väldigt mycket skriverier om frihet på sistone i bloggar, men även i traditionell media. Begrepp som FIRE (Financial Independence, Retire Early) används ofta och sparande är inne. Jag tänkte skriva några rader om vad jag själv har för mål med mitt sparande och min syn på frihet.

Att inte jobba känns väldigt främmande för mig. Det är inte heller mitt mål med sparandet. Jag ser inte att jag inom en snar framtid ska sova till åtta på morgnarna, flanera planlöst på stan, träna supermycket, läsa böcker och göra andra tidsfördriv. Tyvärr är jag inte en person som hittar på en massa saker när jag är ledig och fyller dagarna med aktiviteter. Jag är född soffpotatis och soffpotatis kommer jag att dö som. Jag hatar heller inte mitt jobb eller att jobba, som många andra tycks göra. Mitt arbete får mig att känna mig viktig och behövd, att det finns ett ställe där min kompetens och mina kunskaper är värdefulla. Mina kollegor är trevliga och hjälpsamma, min chef duktig och rättvis. Såklart det finns brister, ingen arbetsplats är perfekt. Skulle det komma en dag när jag känner att min arbetsplats inte ger mig det jag vill ha och att jag inte kan ge 100 % så kommer jag att leta efter ett nytt jobb. Varför sitta och vantrivas på ett jobb som man hatar? Inte undra då på att man pratar om kommande helgen redan på måndagsfikat och är negativt inställd till allt.

Mitt sparande ligger på en relativt blygsam nivå, ungefär 10-25 % av mina inkomster. Med den sparkvoten kommer jag hinna gå i pension innan jag kan förtidspensionera mig. På sin höjd skulle jag kunna tänka mig att gå ned i tid när jag har ett sparande som genererar tillräckligt med avkastning varje år. Dock är det nu jag skulle vilja gå ned i tid, när barnen är små. Känns ju dumt att gå ned i tid när barnen är vuxna och man har all tid i världen för att jobba. Skulle jag öka sparkvoten mer så skulle det kräva en förändrad livsstil och det är jag inte intresserad av. Vi gör i dagsläget inga större utsvävningar förutom den årliga resan till Colombia så jag är rätt nöjd med vårt spenderande idag.

Så varför sparar jag egentligen? Ja, dels är det ju bra att lägga undan pengar för en osäker framtid. Men min största drivkraft är faktiskt att jag vill se hur långt jag kan nå. Att hålla på med aktier är så kul och spännande. Att vara en del av Finanstwitter och delta i diskussionerna där är väldigt berikande. Välkände investeraren George Soros ska ha sagt att: om investerande är underhållande, om du har kul, så tjänar du antagligen inga pengar. Bra investerande är tråkigt. Tyvärr George, jag har kul och tjänar pengar på mitt investerande (än så länge). Trevlig helg på er och njut nu av friheten för på måndag kastas ni in i den hemska fängelsehålan kallad arbetsplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar