torsdag 21 februari 2019

Ut med det gamla, in med det nya


I går gjorde jag nåt som jag sällan gör, jag spekulerade nämligen. I mina ögon är det jag vanligtvis gör att investera. Jag hittar bolag som jag tror på, på lång sikt. De ska ge mig en fin totalavkastning, dvs både en kursökning över tid, men också utdelningar varje år. Spekulation å andra sidan handlar enbart om hur jag tror en aktiekurs ska röra sig på kort sikt. Det skulle kunna röra sig om daytrading eller lite längre affärer, men likväl kortsiktig spekulation. I bit in på min investeringsresa öppnade jag ett konto på Nordnet för att kunna utnyttja gratiscourtaget och syssla med spekulativa affärer, med små medel ska jag tillägga. Affärerna gick nog plus minus noll skulle jag tro, men det jag upptäckte var att trading är ett heltidsjobb. Du måste vara med hela tiden och följa kursrörelserna och det är ju väldigt svårt att kombinera med ett vanligt heltidsjobb. Så jag la ned det rätt så snabbt. Sen dess har jag inte sysslat med nån spekulation, men igår hände det.

Börsen har varit stark rätt länge nu och flera av mina preffar har seglat iväg. En av dessa, K2A Knaust & Andersson Pref har på kort tid stigit som en raket och handlas nu på ATH. Vad är det man brukar säga, upp som en sol och ned som en pannkaka? Såna här snabba uppgångar avslutas ofta med ett lika snabbt fall. I höstas var jag sugen på att sälja mina Softronic när de hade stigit orimligt mycket på kort tid. Mycket riktigt kom det en kraftig nedgång från toppen och några månader senare föll aktien ännu mer i samband med en kvartalsrapport. Den gången satt jag på händerna, men den här gången tänkte jag agera. Det som hjälpte mig i mitt beslut var att det var en preferensaktie och inte en stamaktie. Preffar ser jag mer som aktier som man kan komma och gå i lite hur man vill beroende på aktiekursen. Stamaktier däremot bör jag inte spekulera i.

Så igår blev det avslut på 10 st K2A Pref på kursen 319 kr, som i skrivande stund är ATH kurs. En nätt vinst på drygt 11 % kasserade jag ut. Min tanke är att kommer den ned runt de nivåer där jag köpt kring tidigare, dvs 285 kr, så kan jag hoppa på igen och då köpa 11 st för samma belopp jag fick ut nu. Under tiden så har jag några sköna tusenlappar att placera. Dessa tänkte jag dock investera, inte använda för spekulation. Efter min försäljning av Skanska så har det funnits utrymme för ett nytt innehav i portföljen. Efter att ha sökt igenom Stockholmsbörsen alla bolag utifrån några få kriterier så fick jag en lista på ungefär 20 bolag. Den listan har sen krympt under ett par veckors tid när jag tittat lite närmare på bolagen. Igår innehöll listan bara två bolag och det är två bolag som jag verkligen skulle vilja ha i portföljen, Nolato och Gränges. Valet föll dock på Gränges och i dag gjorde jag slag i saken och köpte en liten post i dem. Det finns mycket jag gillar med dem, även om jag tror att konjunkturen kommer vika för dem framöver precis som för många andra bolag. Detta är ju dock ingen spekulation, utan en investering. Så hur aktiepriset kommer röra sig under kommande lågkonjunktur är egentligen oväsentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar