onsdag 8 maj 2019

Svenska bolagsskandaler - Gusums bruk

Obs! Inte från Gusums bruk
Idag tänkte jag släppa den första delen i vad som förhoppningsvis blir en serie inlägg om svenska bolagsskandaler. Inspirationen till serien kom i samband med Swedbanks kollaps på börsen i vår. Vilka bolagsskandaler har vi haft i Sverige och vad har de inneburit för de inblandade? Jag börjar med en relativt gammal skandal: Gusums bruk. Ingredienserna i denna soppa är bland annat fiffel med bokföringen, pengar i egen ficka och ledande befattningshavare som valde att blunda för oegentligheter.

Vad hände?
1988 gick anrika Gusums bruk i konkurs. I bruket hade man under lång tid tillverkat bland annat blixtlås och knappnålar. Men vid konkursen fanns bara ett spillra kvar av verksamheten, många delar hade sålt under åren. Konkursen ledde till att många arbetstillfällen försvann från orten och även arbetarnas besparingar försvann. Många hade nämligen investerat i bolaget i samband med en nyemission några år innan konkursen.

Vad ledde fram till händelsen?
I början på 70-talet investerade VDn Lennart Torstensson en del av företagets pengar på metallbörsen i England. Affären blev lyckad och Lennart kunde kvittera ut 25 miljoner kronor, som dock hamnade i egen ficka. När han skulle göra om investeringen några år senare gick det inte alls lika bra, pga vikande konjunktur. Förlusten doldes dock genom att ekonomiansvarige Harry Friberg manipulerade bokföringen. Det blev starten på ett mer än 10 år långt fiffel med bokföringen. Misslyckade affärer och sviktande orderingång gömdes bland siffrorna. Lån fördes först in, men försvann inför boksluten och lagret redovisades kontinuerligt till ett falskt värde. Försäljningar av brukets verksamheter hamnade i egna fickor. Även efter Lennart gick i pension fortsatte fifflet och ingen av revisorerna eller styrelsemedlemmarna reagerade. Nya VDn, Lennarts son, Hans Torstensson sa sig inte ha nån vidare insyn i bokföringen och inte heller hans efterträdare Johan Holmgren ska ha haft det. Det hela uppdagades när Harry Friberg en dag inte kunde dölja allt längre och gick till polisen för att erkänna allt. Konkursen följde kort därefter när brukets sanna ekonomiska läge uppdagades.

Såklart var det en stark negativ händelse för orten, men flera verkar tycka att fifflet ändå ledde till att bruket fanns kvar längre än det annars hade blivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar