onsdag 8 april 2020

Dags att dra åt svångrämmen?

Det har varit rätt dystra tider ett tag nu och förhoppningsvis har fler insett betydelsen av att ha en sparad slant istället för att alltid bränna hela lönen varje månad. Arbetslöshet och sjukdom kan drabba de flesta. Det behöver inte vara dig personligen, utan kan vara någon av dina närmaste. Har du inte redan idag en buffert är det hög tid att börja bygga upp en. För att kickstarta ett sånt sparande kan det också vara värt att utöka sina marginaler. Det första man kan göra är att se över sina inkomster. Att gå till chefen och be om en löneförhöjning kanske inte funkar i alla branscher, men med väl underbyggda argument så finns i alla fall möjligheten. Att du visar framfötterna kanske gynnar dig i kommande lönesamtal. Ibland kan det vara värt att sondera jobbmarknaden också för att kolla om det finns bättre alternativ. Annars kanske det finns möjligheter till att skaffa en sidoinkomst? Personligen har jag i år bytt tjänst hos min arbetsgivare och fick på så sätt upp lönen med en femhundring. Inte jättemycket såklart, men hoppas kunna jobba upp den ännu mer under året. Utöver det så sitter jag med i styrelsen i vår bostadsrättsförening och det ger några extra tusenlappar varje år. Här får man dock vara försiktig och känna sig för innan man går med i nåt sånt. Det finns otaliga skräckexempel på föreningar där medlemmarna bara bråkar eller får jobba häcken av sig. Så är det inte hos oss så det har än så länge varit lättförtjänta pengar. Utöver det har jag panelerna som kan ge några sköna hundralappar i månaden om man ligger i lite.

Inkomsterna är en sida av myntet, medan utgifterna är den andra. Vanligtvis brukar det vara lättare att sänka sina utgifter än att öka sina inkomster. En av de större kostnaderna i hushållen brukar vara boräntekostnaden. Är du lite aktiv här och kollar runt så kan du spara flera tusenlappar per år. Min bank höjde vår ränta vid årsskiftet och då undersökte jag vad jag kunde få hos andra banker och upplyste min bank om det. Resultatet blev en ränta som är lägre än vad jag betalade förra året, så räntekostnaderna sjönk istället för att öka. En annan stor post är försäkringar. Även här kan det löna sig att jämföra med andra försäkringsbolag. Kanske sitter du med nåt abonnemang som du knappt använder och som du kan säga upp? Nu när det blivit ljusare och solen tittar fram oftare kanske du kan lämna bilen hemma och ta cykeln istället?

Det finns många små utgifter som man kan spara in på som i slutändan leder till en stor förändring. Vi har ställt av bilen nu när vi befinner oss i Colombia, så där sparar vi in på fordonsskatten och får en billigare försäkring. Bostadsföreningen har tecknat ett nytt gruppavtal för TV och bredband vilket innebär att vi inom kort slipper betala drygt 300 kr/mån för vårt bredband. Föreningen står än så länge för de ökade kostnaderna, eventuellt höjer vi avgiften med en hundralapp nästa år. Jag har betalat min sista avbetalning på mobilen så där slipper jag betala 250 kr/mån framöver. Frun som köpte mobil samtidig som mig är också klar med sin avbetalning och slipper nästan 400 kr/mån. Jag kommer aldrig mer köpa mobil på avbetalning, utan kommer köpa den direkt nästa gång. Utöver det så har jag pausat mitt mobilabonnemang och slipper därmed ytterligare 90 kr/mån. Frun ska göra detsamma och slipper 200 kr/mån. Vi använder ändå bara wifi i utlandet så onödigt att betala för nåt vi inte använder.

Hoppas du fick lite inspiration och kanske själv kan spara en peng eller dra in en extra slant.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Bra tankar!
    Finns så mycket olika saker man kan spara in lite pengar på. Även om varje minskad kostnad bara är några kronor så kan det i slutändan bli en ansenlig summa.

    Jag minns känslan när mobilavbetalningen var klar. Så skönt att slippa den kostnaden. Tror inte jag heller kommer köra avbetalning nästa gång. Är så lätt att köpa en dyr telefon när det "bara" kostar några hundralappar i månaden. Men att casha den för 12 000kr är det inte många som gör. Troligtvis blir det en mindre dyr telefon när man köper den direkt. Inser också att jag egentligen klarar mig på en billigare telefon.

    Skönt att spara pengar, hoppas ni mår bra!

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  2. Tack! Visst är det så, många bäckar små... min mobil kostade ca 6 000 kr och det skulle jag aldrig lägga på en pryl så vet inte varför jag köpte den på avbetalning egentligen. Blir nog en billigare lur nästa gång, men helst vill jag ha den nuvarande så länge som möjligt.

    SvaraRadera