fredag 7 februari 2020

Årsrapporterna

En intensiv vecka med många rapporter börjar närma sig sitt slut. I stort tycker jag att jag har lyckats rätt bra med mina prognoser för utdelningarna. Det har varit många som kommit in helt enligt min prognos, några har överraskat och nån har väl varit lite under förväntan. Än finns det dock många kvar som ska rapportera, men det har börjat lovande i alla fall. I dessa tider blir det också stora rörelser i aktiekursen i samband med rapporten. Det är inte sällan man samma dag kan få se en stark positiv reaktion på en rapport vändas till en kraftig negativ rörelse eller vice versa. Då kan det vara lätt att man hamnar lite snett. Men såna intradagsrörelser ska i det långa loppet inte spela så stor roll.

Nåt som är riktigt glädjande är att banksektorn börjat röra på sig. Tittar man på graferna så har det inte varit nån rolig historia de senaste åren. Om vi tar Handelsbanken, som jag äger, så var det rätt goda år efter finanskrisen och första halvan av 2010-talet, men sen tog det tvärstopp. Jag började köpa Handelsbanken hösten 2015 och har i princip legat minus sedan dess. Årsrapporten gladde dock marknaden och aktien är kraftigt upp sedan dess. Jag passade på att öka lite efter rapporten och ligger nu faktiskt på plus. Vi får se om det håller i sig.

Peab släppte rapporten en dag tidigare då man meddelade att man avser dela ut ett fastighetsbolag som har deras färdigställda kommersiella fastigheter i tillägg till ordinarie utdelning som behölls oförändrad. Här hade jag räknat med en ökning, men att få aktier i ett nytt bolag borde ju toppa det. Vi får se hur det går framöver. Peab är ett nytt innehav och därför ett av de minsta i min portfölj.

Ett annat bolag som gått bra på sistone är finska CapMan, som redan innan bokslutskommunikén hade börjat röra sig uppåt. Senaste månaden har de rusat över 20 % och det är kul att jag hann öka innan dess. Utdelningen höjdes också något mer än jag hade förväntat.

Allt är inte guld och gröna skogar dock. Rottneros rapporterade igår och det blev väl inget jättebra mottagande. Fjärde kvartalets suger alltid och på helåret blev det lite sämre än 2018, som dock ska tilläggas var ett kanonår. Tuffa jämförelsetal alltså. Jag tror dock på företaget, speciellt deras intressanta satsning på miljövänliga förpackningar som ligger rätt i tiden. Får de igång den verksamheten så kommer det nog bli bra. Aktien backade drygt 3 % igår och jag passade på att öka när det var ner lite mer än så.

Fler spännande rapporter är på väg in i skrivande stund och jag hoppas på fler fina besked framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar