måndag 3 februari 2020

Se upp för haussen!

Idag tänkte jag skriva lite om girighet och hur det påverkar folk. Jag tror att alla som handlar med aktier i grunden vill tjäna pengar, konstigt vore det annars. Ibland blir dock denna vilja så stark att den förblindar dig och gör att du fattar dåliga beslut. Då och då händer det något intressant i vår community. Det börjar med att ett bolag eller en bransch börjar nämnas allt oftare. Du börjar se alltfler och fler nämna bolaget eller bolagen i positiva ordalag. Kurserna börjar rusa och alla ska med i båten. Snart är nämner varannan tweet eller blogginlägg bolaget/bolagen. Det du upplever är då en hausse. Har man varit med några år så känner man igen dem. Tyvärr är det långt ifrån alltid som det slutar bra. What comes up must come down.

De som varit med längre än jag har varit kommer säkert ihåg PA Resources. Olje- och gaskoncernen hade sina glansdagar åren innan finanskrisen när oljepriset låg över 100 dollar fatet. Kursen toppade på fantastiska 10 391 kr för att i samband med krisen tappa allt i rask takt. Trots några uppstuds i samband med bättre oljepriser så återhämtade sig aldrig PA Resources och slutade sina dagar på börsen med att bara vara värt några ören per aktie innan den avnoterades 2016. Kolla gärna in grafen nedan som jag snott från Claes Hembergs nedlagda blogg.
Precis när jag började investera på börsen våren 2015 var det ett annat bolag i ropet. De hade redan då gått upp väldigt mycket, men mer skulle komma. Från att ha levt ett rätt stillsamt liv på börsen började Fingerprint att rusa 2015. Det kändes där och då som om kursen inte kunde gå ned, det fanns liksom inget stopp på denna maskin. Eller ja, tills det faktiskt tog stopp. Även om kursen återhämtat sig från den absoluta botten 2018 så är den lååångt ifrån topparna från några år innan. Bolaget för nu en ganska anonym tillvaro på börsen och hypen har dött sen länge.
När jag började med Twitter för ett par år sen var spelbranschen het. Det var spelbolag hit och spelbolag dit i var och varannan tweet. Hetast av dem alla var Leo Vegas. Leo introducerades i mars 2016 på börsen och hade väl en ganska långsam start, men sen var det Leo för hela slanten. Alla skulle äga Leo och det gick fantastiskt bra där ett tag. Sen falnade hypen och idag är det inte många som skriver om Leo Vegas längre. Även Kindred har upplevt samma resa nåt år senare och är nu nere i källaren. 
För ett år sen var det cannabis som alla ville ha. Bolagen som odlade legal cannabis det vill säga. Alla skrek sig hesa om cannabis och vilken spännande och lönsam bransch det var. Tyvärr visade det sig inte vara den guldgruva som många trodde och kurserna har rasat för många av bolagen i sektorn. Jag väljer att visa upp en graf från Canopy Growth Corp med det fyndiga kortnamnet WEED.
Det är lustigt. I många av de här fallen så tillkommer de flesta nya ägarna efter toppen har varit. Det vill säga, man har tagit del av hypen, missat hela resan uppåt till himlen och sen när kursen kommit ned lite då har det ansetts billigt och man har köpt in sig. Tyvärr så har utförslöpan istället fortsatt och nu sitter de där med ett bolag som de är 80 % back i och vill inte sälja. Om jag tar upp min mobil ikväll och kollar in Twitter så ser jag att alla de jag följer och fler därtill skriver om Tesla. Hmm kanske man ska köpa några Tesla? Eller inte.

Det man kan ta med sig från det här inlägget är att köp inte när det är som haussigast. När alla pratar om en aktie är det troligen redan försent. Försök istället hitta de där aktierna som ingen pratar om, men som du tror att folk kommer prata mycket om inom ett år eller så. 

2 kommentarer:

  1. Bra reflektion. De bolag du nämner har väl också det gemensamt att affärsmodellen inte varit stabil vad lönsamhet beträffar. Tesla bärs tex knappast av sin höga lönsamhet eller goda kassaflöden.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det gäller att satsa på lönsamma bolag.

      Radera