måndag 27 maj 2019

Husdrömmar

I lördags var jag ute på en längre cykeltur i det fina vädret. Jag tog mig bort från staden och ut i de fina omgivningarna. Efter att ha cyklat genom vackert odlingslandskap kom jag fram till ett litet samhälle beläget vid en sjö. Det blev en tur runt sjön och ju mer jag såg av platsen desto mer euforisk blev jag. Här ska jag bygga mitt hus en dag, hördes allt högre inom mig. Den tanken har fortfarande ett par dagar inte släppt och jag är mer taggad än någonsin. Jag har varit motståndare till hus ett tag på grund av allt jobb det innebär, men jag blir alltmer sugen ju äldre jag blir. Men om vi ska köpa ett hus en dag då ska det inte vara nåt renoveringsobjekt som kräver ändlösa förbättringar och en gigantisk trädgård som man aldrig hinner med. Nej, min dröm är att bygga ett enplanshus på en lagom stor och lättskött tomt. Ett hus som ska vara underhållsfritt under många år och precis som vi vill ha det. Men den stora frågan är då, hur når vi våra drömmars mål?

Svaret är givetvis genom Excel (eller Google Sheets)! Det finns inga drömmar som är värda att ha utan att man kan ställa upp allt i Excel och få en fin bild över vad som krävs. Så det blev mitt söndagsnöje att sätta mig ner och nörda i Excel och ställa upp en nulägesbild av ekonomin med dess tillgångar och skulder samt en flerårsöversikt. Jag bedömer att vi kommer att behöva ett hus om 5 år. Tillökning väntas i sommar, men det lär dröja några år innan båda döttrarna ska ha egna rum. Den äldsta dottern som fyller 3 i sommar sover fortfarande inne hos oss... Så 5 år är rimligt att anta att det kommer ta innan vi behöver ett hus. Nulägesbilden är att vi för knappt ett år sen köpte en lägenhet för 2,3 miljoner kronor. Det är vårt första egna boende så vi hade ingen försäljning att hämta hem vinst från. Det var också det vi hade råd med så belåningen blev maximala 85 %. Amorteringen är vanliga 2 % årligen och om 5 år är vi då nere på 75 %. Jag beräknar att bygga ett hus kommer kosta 4 miljoner, 1 miljon för tomten och 3 för själva huset. För att kunna köpa ett hus på 4 miljoner behöver vi minst ha 600 000 kr. Jag räknar med noll värdeökning på lägenheten över 5 år och vi kan alltså sälja den för 2,3 miljoner igen. Det ger ett överskott på ca 550 000 kr efter bolånet är återbetalt. Sålunda saknas 50 000 kr för att kunna köpa huset med 85 % belåning, något som borde vara lätt som en plätt att spara undan på 5 år utan nån större planering. Dock är jag inte så speciellt sugen på att hoppa 6 år tillbaka i tiden och vara så högt belånad igen. 

Jag skulle därför säga att smärtgränsen är 80 % belåning och då krävs det 800 000 kr istället. Då saknas det ca 250 000 kr efter försäljningen och det kräver ju mycket mer än de 50 000 kronorna. Med ett högre sparande med nån form av avkastning borde 140 000-200 000 kr vara möjligt att nå. Vid sidan av det dedikerade sparandet har vi fortsatt att spara till våra aktieportföljer, ca 10 % av nettolönen varje månad. Med ett sammanlagt aktiekapital på knappt 550 000 kr om 5 år så skulle vi då behöva nalla 100-150 000 kr från detta och det är ju givetvis tråkigt, men inte hela världen. Tråkigare vore att sälja allt och få börja om igen. Vid en ännu lägre belåning, 75 % som jag helst skulle vilja se, så ryker ännu mer, runt 250 000 kr, från aktieportföljerna. 

Summa summarum så visar mina uträkningar att ett drömhus finns inom räckhåll om 5 år. Dock kommer det kräva ett sparande utöver det vi idag sparar så det är ju bara att sätta igång med detsamma. Nästa steg är att fundera ut vilket som är det bästa sättet att spara till det här huset. Är det att amortera mer på nuvarande bolån? Är det att spara på ett sparkonto med lite mer ränta? Är det att blåsa på med aktier? Preffar? Lendify? Råvaror, bitcoin, lägga under madrassen, satsa allt på rött på kasinot? Jag vet inte, jag har inget entydigt svar. Men det är mitt jobb framöver att ta reda på det!



6 kommentarer:

  1. Hej!
    Spännande.
    Det där fixar ni.
    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det fixar vi nog på ett eller ett annat sätt :-)

      Radera
  2. Svar
    1. Excel är svaret på alla världens problem 😉

      Radera
  3. Hej,
    Bra inlägg. Har inte läst din blogg så mkt tidigare.
    Vi befinner oss i en liknande situation. Vi kommer eventuellt att bygga inom 5 år och har därför valt att spara cirka 5-6000 kr per månad i en blandfond då sparhorisonen är relativt kort. För låg avgift har vi tagit 50 % avanza Global och 50 % spiltan räntefond. Samtidigt amorterar vi enligt plan 2 % och sparar det som blir över i aktiefonder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dåligt alls, fortsätter ni med det i fem år så lär det ju bli ett riktigt skapligt hus till slut 😁 jag ska följa upp det här inlägget med en genomgång av olika sparalternativ.

      Radera