tisdag 21 maj 2019

Volatiliteten är tillbaka

Efter att det för det mesta varit smooth sailing hela året så har maj verkligen inneburit tvära kast. Sen OMXS30 toppade där i slutet på april på 1 700 punkter så har det mest varit nedåt, med många kraftiga nedgångsdagar. Sen har det kommit relativt kraftiga uppgångar efter dessa dagar, men än så länge har det inte blivit nån ihållande rekyl uppåt igen. I början av året gjorde jag misstaget att sitta på mina likvider som jag förde över till aktiesparandet. Efter november och decembers kraftiga nedgångar kändes det som att mer skulle komma. Sen vände det uppåt och fort gick det. Tyvärr trodde jag att det bara var en tillfällig lättnad i ett översålt läge och att det snart skulle vända nedåt igen. Med facit i hand så kom det aldrig nån större rekyl och jag missade att köpa till fördelaktigare priser. Det jag lärde mig från den här perioden var att jag inte ska tajma marknaden. Min strategi är att köpa varje månad i ur och skur och den strategin bör jag hålla mig till. Hade jag haft ett jobb där jag jobbade med aktier eller hade tid och möjlighet att kolla upp varje nyhet om hur marknaden kan tänkas röra sig så kanske det hade varit lyckosamt att tajma marknaden.

Jag är dock en aktieoutsider, dvs jag sysslar med aktier på fritiden och rör mig inte i finansvärldens korridorer. Jag sitter inte inne på nån inside information. Jag är en helt vanlig småsparare som försöker skapa en bättre framtid för mig själv och min familj. Mitt mål är att visa att man kan komma rätt långt med spara lite drygt 10 % av nettolönen varje månad i aktier. Min sparkvot kommer aldrig att ligga på 50 % eller mer. Så nej, tajma marknaden får nån annan mer insatt göra. Fast även dem misslyckas ju så varför skulle jag vara bättre än dem.

Utdelningsvåren börjar lida mot sitt slut och det är bara Björn Borg och Nobina som jag väntar på. Det är alltid lite trist när den här säsongen är över och det nästan är ett helt år till nästa gång. Nu börjar arbetet med att bygga upp positioner inför nästa år. Förvisso finns det ännu spridda skurar av utdelningar kvar under resten av året, men inget så koncentrerat som det varit. Kan bli tufft att nå mitt mål på 7 500 kr i utdelningar, men mål ska vara tuffa. På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar