torsdag 26 september 2019

Ljuva tredje kvartal

Septemberlönen har kommit och vi börjar röra oss allt djupare in i hösten. I veckan blev det köp både i HiQ och i Latour. Kan väl inte påstå att det var något kanonläge i någon av dem, men tyckte i alla fall att premien i Latour inte var så farlig längre. Här vill jag lyfta fram sidan www.ibindex.se som jag tycker är helt lysande om man vill ha bra koll på investmentbolagen. Viss premien har varit lägre än 5 procent tidigare, men den har också varit avsevärt högre så jag tycker det är ett hyfsat köp i alla fall. Det är sällan man kan köpa Latour till reapris. Kvalitet kostar som det brukar heta när man ska motivera ett överpris.

Annars kommer jag nog inte kasta mig på köpknappen bara för att lönen har landat på kontot. Jag hade ett par tusen sen innan som jag inte hade investerat och nu är det då ytterligare ett par tusen på kontot. Anledningen till att jag kommer avvakta är att vi nu går in i den ljuva rapportperioden för det tredje kvartalet. Varför är den så ljuv då? Jo, för att det är nu, när större delen av året har gått som man verkligen kan börja drömma om utdelningarna i vår. Med tre kvartal avklarade kommer vi att ha en bra bild över hur det har gått för våra bolag. Så när den tredje rapporten för året släppts brukar jag alltid sitta ned och titta på vad vinsten per aktie varit, hur det ser ut i kassan och vad man säger om framtiden. Utifrån det så sätter jag min prognos för utdelningen i vår och det använder jag sen vid årsskiftet som underlag för att gissa vad de totala utdelningarna blir för det året. Så denna rapportperiod är väldigt viktig och intressant, även om den inte är lika spännande som för det fjärde kvartalet när man får reda på vad det faktiskt blir i utdelning.

Det ska också bli väldigt spännande att se hur bolagen har hanterat den vikande konjunkturen. Kommer det bli besparingar med massavsked eller kommer VD komma med grumliga framtidsutsikter? Jag tror vi kan räkna med en och en annan vinstvarning också när september är slut. Följaktligen har vi mycket intressant information att se fram emot och analysera inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar