tisdag 15 oktober 2019

När såg du över dina innehav senast?

Har du nån gång funderat på att rensa upp i portföljen? Om du har hållit på med aktier ett tag så är risken stor att det bland dina innehav finns några mindre önskvärda innehav. Hur många innehav har du som är "bortglömda", dvs där du gjort ett ordentligt felköp och nu ligger rejält back? Innehav som du tänker att "det vänder nån gång, jag är långsiktig". Sen går det nåt år och du ligger ännu mer på minus tills du får nog av att se skiten och i vredesmod säljer allt, gärna i samband med någon ofördelaktig rapport eller nyhet. Eller också kan det vara så att du sitter på ett gäng gamla favoriter. Du vet, de här som hade sina guldår för några år sen, men som du fortfarande blir varm av att tänka på. Kanske tillväxten har avtagit, vinsterna har slutat att öka och även om du ligger bra på plus så har det mest gått sidledes de senaste åren.

Följaktligen så är det troligt att du har ett gäng innehav i din portfölj, om den är diversifierad, som inte längre presterar som de ska. Frågan är då: ska du kasta ut sådana innehav med jämna mellanrum eller behålla dem i väntan på bättre tider? En bra fråga som jag inte har något bra svar på egentligen. Det är alltid en svår avvägning. Risken finns alltid att du säljer på botten, precis innan aktien gör en vändning. Dock skulle jag vilja påstå att risken är större att aktien fortsätter nedåt. Det är sällan som det blir en tydlig vändning uppåt i en aktie som gått dåligt i flera år. Undantag finns förvisso, se Hennes & Mauritz som vänt uppåt, dock ligger nog fortfarande många back i den. Det allra bästa är ju såklart att inte tillåta förlustaffärerna bli så stora, men om man är långsiktig kan det ta emot att sälja redan vid några procent back.

Vinnarna då? Bara för att de har presterat förr betyder det inte att de kommer prestera igen inom en nära framtid. Här är det kanske lite lättare att skära bort överflödiga innehav, men å andra sidan är det alltid svårt att skiljas från en nära vän. Sentimentalitet och investeringar hör dock som bekant inte ihop.

Jag har funderat själv på att gå igenom portföljen och rensa bland mina innehav, men det är inte helt enkelt. Det är svårt att veta när det är dags att släppa ett innehav. Bara för att det gått dåligt senaste året kanske det är dumt att kasta ut det. Bättre då att göra sig av med innehav som aldrig presterat som det var tänkt. Svår avvägning det där. Hur ofta rensar du bland dina innehav och har du nån förutbestämd strategi för det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar