torsdag 10 oktober 2019

Är ditt liv i balans?

För några veckor sen blev jag inspirerad av en twittrare om att göra en egen balansräkning för hushållets ekonomi. Jag har tidigare varit intresserad av att göra en sådan, men hittade då ingen bra mall. Nu var det så att denne twittrare, som jag inte kommer ihåg vem det var, hade en väldigt bra mall som jag nu har snott rakt av faktiskt. Tanken med balansräkningen är att följa upp den månad för månad och se hur hushållets ekonomi utvecklas över tid. Givetvis vill man ju se att tillgångarna ökar månad för månad och skulderna minskar och att då det egna kapitalet ökar. Här kommer balansräkningen som jag gjorde i början på oktober.

TillgångarBeloppSkulderBelopp
Privatkonton4 795 krCSN118 837 kr
Sparkonton41 915 krBillån60 219 kr
Aktier203 980 krBolån1 909 388 kr
Fonder119 774 krSumma skulder2 088 444 kr
Bostadsrätt2 300 000 kr
Kameo3 054 krEget kapital585 074 kr
Summa tillgångar2 673 518 krSumma skulder & EK2 673 518 kr

Som sagt en väldig enkel och överskådlig bild av hushållet och lätt att följa upp varje månad. Privatkonton är våra separata lönekonton samt vårt gemensamma transaktionskonto där räkningarna betalas från. Vi betalar i princip allt med kreditkortet (mat, bensin, medicin m m) och sen betalar vi hela räkningen varje månad så det sker egentligen inga transaktioner från och till det kontot förutom runt den 25:e. Tanken är inte heller att det ska finnas några större summor på kontona kopplade till ett kort. Sparkonton är våra egna sparkonton och vårt gemensamma buffertkonto. Ambitionen med dem är så klart att värdet ska öka över tid. Aktier är bådas ISK och KF på Avanza och Nordnet. Med fonder avses här våra egna pensionssparanden. Bostadsrätten köpte vi förra sommaren för 2,3 miljoner och jag tänker att det värdet inte kommer ändras nämnvärt. Vi kommer inte att sälja för mindre, men heller lär det inte bli nån större värdeökning. Jag har valt att lägga Kameo på en egen rad men det går ju lika bra att lägga in den i Aktier och döpa om den.

Skulder då. Det är bara jag som har ett CSN-lån. Min fru pluggade i Colombia och där betalar man direkt så hon har ingen studieskuld. Den skulden betalar jag av med knappt 700 kr varje månad. Billånet är det tråkigaste lånet och det som vi har högst prioritet på att betala av så fort som möjligt. När det finns möjlighet så amorterar vi extra på det, annars är det ca 2 000 kr varje månad som betalar på det. Bolånet är bara ett drygt år gammalt så vi har inte hunnit amortera av så mycket ännu. Dock så blir det 3 500 kr varje månad. Med den här uppställningen kan vi då se att hushållet har mer tillgångar än skulder och att det egna kapitalet då är 585 074 kr i nuläget.

Kassan är som synes inte så stark, alla våra besparingar utanför ISK och KF rök förra sommaren med lägenhetsköpet. Sedan dess har det också blivit två resor till Colombia, vilket inte är det billigaste. Nu är också frun föräldraledig så inkomsterna haltar en hel del. Så länge skuldsidan minskar stadigt och tillgångssidan ökar något eller håller sig stadig så får jag vara nöjd utifrån förutsättningarna vi har.

Så, är din ekonomi i balans?

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Intressant. Kommer kanske också sätt mig och göra en balansräkning.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, kan vara kul att se hur det utvecklas över tid. Som synes är ju kassan rätt svag hos oss, hoppas kunna förbättra den över tid.

      Radera
    2. Får sätta mig ner vid ett tillfälle och fixa.
      Om du vill får du gärna mejla mallen till mig så sparar jag lite tid :)

      Med sparkontot så har ni en lagom kassa, tycker iaf jag.

      Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

      Radera