söndag 27 januari 2019

Tärningen är kastad

Whaaat?! Har rapporten redan kommit?!
Häromdagen satt jag och skrev ned datumen för alla bolagsrapporter i min skrivbordskalender så jag har koll på dem. Datumen för de nordiska bolagen går ju att se i kontoöversikten på Avanza, men inte övriga. Därför var jag inne och kollade på min övriga bolags hemsidor för att titta när de tänkt rapportera. Döm av min förvåning när jag upptäckte att ett av mina bolag redan hade släppt sin bokslutskommuniké tidigare i veckan. Som lök på laxen hade ett annat portföljbolag meddelat en utdelningshöjning för första kvartalets månadsutdelningar. Håhåjaj, inte lätt att håll 100 % koll alltid. Rapporten som hade kommit släpptes av mitt nyaste innehav, Las Vegas Sands Corp. Jag tänkte presentera bolaget och rapporten lite kort.

Bolaget firar i år 30 år då grundaren Sheldon Adelson tillsammans med sina kompanjoner 1989 köpte anrika Sands Hotel i Las Vegas. I dagsläget äger företaget flertalet hotellanläggningar med bl a kasino-, restaurang och nöjesverksamheter. Anläggningarna återfinns givetvis i Las Vegas, men också i Bethlehem (Pennsylvania US), Singapore och Macao (Kina). Bolaget har över 50 000 anställda och ett börsvärde på drygt 44 miljarder dollar. För att sätta det i relation till svenska bolag skulle företaget vara näst störst på Stockholmsbörsen, efter Astra Zeneca. I ett internationellt perspektiv är det naturligtvis ingen jätte, men ändå av respektabel storlek. Direktavkastningen är i nuläget 5,41 % och de delar ut kvartalsvis. De har höjt utdelningen varje år sedan 2012 och kör även med ett återköpsprogram. I bokslutskommunikén meddelade man ytterligare en höjning av utdelningen, från 3 dollar till 3,08 dollar. Det innebär en höjning på blygsamma 2,6% och det är väl i sanningens namn lite väl magert. Dock delar man ut en väldigt hög andel av vinsten så en större höjning i nuläget var knappast att räkna med. Som vanligt är det inte lika lätt att tolka en amerikansk rapport som en svensk sådan, men det jag kan utläsa är att omsättningen ökade med 7,9 %, medan både net income och EPS minskade. Räknar man med adjusted net income och adjusted EPS så steg dessa med 8-9 %. För att summera så är jag rätt nöjd med mitt innehav och hoppas på fin avkastning kommande tid.

Vilket bolag var det då som hade smyghöjt utdelningen utan att kommit ut med bokslutskommunikén? Jo, det var STAG Industrial, en av mina två REITs. För det första kvartalet valde man att höja utdelningen med chockerande låga 0,7 %! Tyvärr har man ingen tradition, likt Income Realty, av att höja flera gånger per år. Det har hänt några år, men det går inte att skönja nån röd tråd i höjningarna. Det enda som är säkert är i alla fall att de årliga höjningarna går åt fel håll då de har minskat många år i följd. Direktavkastningen ligger på fina 5,27 %, men det är frågan om jag ska nöja mig med detta. I och med bokslutet som kommer senare i vinter så får jag nog ta en ordentlig funderare på om detta är ett innehav som jag ska ha kvar. Det bör finnas bolag där ute som har en fin direktavkastning, men som också höjer utdelningen med några procent varje år. 

torsdag 24 januari 2019

Första rapporterna

 Imorgon kommer den! Lönen som ska avsluta fattig-januari för många. Tyvärr kan jag inte påstå att jag är köpsugen på aktier. Eller egentligen är jag ju det, men efter den tjurrusning som januari har inneburit så är det inte mycket som är köpvärt. Jag har ett köpschema och enligt den så är det dags att fylla på i Capman, Castellum, Genworth MI Canada, Biotage, SJR och LTC Properties. Capman har, efter att ha sladdat ett bra tag efter jag köpte dem i somras, helt plötsligt stigit med 12 % i år. Castellum ligger nära ATH som ni alla vet. Genworth har gått upp 10 %, Biotage 6 %, SJR 25 % och LTC 7 %... Jag är inte alls bitter... Vi får se vad det landar i för köp framöver, jag hoppas i alla fall att det går ned en del generellt nu inför utdelningssäsongen.

Igår infriades alla investerares, känns det som i alla fall, våta dröm. Castellum slog till med en rejäl utdelningshöjning på 15 %, från 5,30 kr till 6,10 kr. Själv hade jag räknat med 5,83 kr, 10 % ökning. Många hade nog också räknat med nåt sånt för finanstwitter gick helt bananas över utdelningen. Vanligtvis brukar Castellum höja utdelningen i nivå med tillväxten i förvaltningsresultatet och i år blev det faktiskt lite under det då resultatet ökade med hela 17 %. Det här är 21:a året i rad som bolaget höjer utdelningen och här är de nummer 2 i Sverige på den biten. Nummer ett är som bekant Hufvudstaden med sina 21 höjningar (22 om de höjer även för räkenskapsåret 2018). Castellums utdelningspolicy säger att de ska dela ut minst 50 % av bolagets förvaltningsresultat. Förra året låg utdelningsration på 57 % och i år blev det 56 %, helt i linje med policyn alltså. Vd:n Henrik Saxborn skrev i sitt VD-ord att de är på rätt väg, men talade om lite mindre goda utsikter för nästa år om än från höga nivåer. I alla fall så blev det inget nytt lyft för aktien, som redan innan rapporten handlades runt ATH-nivåer.

Det andra bolaget som kom med rapport i veckan för min del var danska Tryg. Utdelningsmässigt hade jag räknat med en något höjd ordinarie utdelning samt en minskad extrautdelning så att totalen skulle bli densamma. Det här var ju dock en väldigt dålig prognos från min sida kan jag tycka så här i efterhand. Vet inte riktigt vad jag tänkte eftersom Tryg gjorde ett stort förvärv under 2018 när de köpte upp ett annat stort danskt försäkringsbolag vid namn Alka. Utifrån detta borde det ju ha varit rätt uppenbart för mig att de skulle dra in extrautdelningen som förra året låg på 3,31 DKK. Ordinarie utdelning höjs med lite drygt 3 %, från 6,40 DKK till 6,60 DKK. Nyhet var också att inför riktig kvartalsutdelning. De har haft kvartalsutdelning tidigare, men delat ut lite knasigt (mars, april, juli och oktober). Nu kommer de köra januari, april, juli och oktober och första utdelningen kommer redan imorgon. Trygs utdelningspolicy är att ha en stabil och ökande årlig utdelning. Det är alltid trevligt när ett bolag har i sin policy att de ska öka utdelningen årligen.

Nästa vecka ser jag fram emot årsrapporter och utdelningsförslag från Lucara, HiQ, SEB och Intrum.

fredag 18 januari 2019

Kameo- så går det till när du ska investera


Det här inlägget är en del i ett samarbete med Kameo.
Jag har använt Kameo en längre tid och skulle aldrig
skriva ett inlägg om en tjänst jag aldrig använt förut.
Min syn på Kameo har inte förändrats sen jag inledde
det här samarbetet.
I det här inlägget tänkte jag förklara lite närmare hur ett lån hos Kameo fungerar i praktiken. Som grund tänkte jag använda ett av mina egna lån så att vi lämnar teorin och fokuserar på verkligheten. Hos Kameo är lånen uppdelade i fem klasser, A-E, där A är lån med lägst risk och E lån med störst risk. Räntan som man som investerare kan få bestäms utifrån lånets riskklass och ligger mellan 5-15 %. Det lån jag tänkte prata om ligger i riskklass B och har en årsränta på 10 %, vilket är väldigt högt för denna klass. Normalt ligger räntan mellan 6-8 % i denna klass. Låntagare är ett fastighetsbolag som sökt finansiering på nästan sex miljoner kr till ett bostadsrättsprojekt i Hässelby Villastad. Mitt lån är del ett då fastighetsbolaget lånat ytterligare sex miljoner i två andra lån. Lånet sträcker sig över 16 månader.

När ett lån är öppet för investeringar dyker det upp på sidan med Aktuella lån. Oftast har man som investerare några dagar till ett par veckor på sig att lämna ett bud på hur mycket man vill investera i lånet. Är projektet attraktivt, vanligtvis om räntan är hög, så kan det gå rätt snabbt och lånet blir fulltecknat på kort tid. Lägsta belopp att investera är 500 kr. I det aktuella lånet har jag investerat just 500 kr, precis som jag har gjort i alla mina fem lån. Efter att du har valt att teckna ett lån blir du efter några dagar tilldelad lånet och din femhundring försvinner från kontot. En månad efter tilldelningen började inkomsträntan att ticka på kontot. 10 % årsränta ger 4,17 kr i månaden. Inga amorteringar görs under löptiden, utan femhundringen återbetalas tillsammans med den sista månadsutbetalningen, i det här fallet några dagar innan julafton i år. Jag har sett lån på plattformen där lånet amorteras varje månad, vilket innebär att inkomsträntan minskar för varje månad som går. Själv har jag inget sånt lån. Hittills har jag fått två lån återbetalda på de två år som jag investerat hos Kameo. Ränteutbetalningarna sköter sig själva och det är inget jag behövet gå in och kolla på varje månad. Min ambition är att fortsätta att sätta över en femhundring med jämna mellanrum och uttöka antalet lån tills jag har 10 st, vilket Kameo rekommenderar att man har för att sprida riskerna.

torsdag 17 januari 2019

It's a long way home


Nu är det inte lång tid kvar av semestern. På söndag åker vi hemåt igen och på måndag är vi hemma. Resan till Colombia var en horribel resa så hemresan måste vara riktigt avskyvärd för att kunna vara värre. För min del ska det bli rätt skönt att komma hem igen. Det ska faktiskt bli roligt att börja jobba igen och skvallra med mina kollegor. Jag har verkligen kunnat slappna av under dessa snart sex veckor och glömt bort vardagsstressen. Min förhoppning är att vi inte hamnar i samma stressiga rutin när vi kommer hem utan att vi hittar ett sätt att leva som är bättre. Om ett halvår ungefär kommer också en ny familjemedlem att se dagens ljus. I sommar föds nämligen vår andra dotter. Det kommer bli fantastiskt att ha två yrväder sen. Naturligtvis kommer det innebära ändrade förutsättningar för ekonomin också, men det får jag fundera på sen.

Även om semestern är slut för denna gång så finns det mycket att se fram emot. Nästa vecka innebär startskottet för börsbolagens årsrapporter. Först ut är danska Tryg och här förväntar jag mig en liten ökning av ordinarie utdelning. Tidigare år har de även kört en saftig extrautdelning, men den kan man ju inte räkna med. I hasorna på Tryg kommer Castellum och här är min egen förväntning en ökning av utdelningen med 10 %, vilket verkar vara rätt konservativt om man får tro andra bloggare och Twittrare. Efter det rullar det på med rapporter under en månads tid ungefär och strax efter det sätter utdelningssäsongen igång. Med andra ord finns det mycket i närtid att se fram emot.

När det gäller börsens utveckling så tycker jag att den är riktigt tråkig nu. Jag tycker inte om de här mellanlägena, när börsen gått ned mycket och sen rekylerat upp. Så det är inte lika billigt längre som det har varit. Dessutom är jag rätt säker på att börsen kommer hitta nya bottnar framöver, men just nu när vi står på toppen av en rekyl och det inte händer så mycket, då är det trist. Jag har pengar att köpa för, men de bolag som står på tur för ökning lockar inte det minsta. Jag antar att det gäller att ha is i magen. Det här är en sån typisk situation när man kan hamna i otakt med börsen. Som jag har bevisat gång på gång i mina tidigare månadsrapporter så är jag inget orakel. Det är möjligt att jag kan ha fel och denna rekyl som vi sett i inledningen på året är en del av en större återhämtning. Hursomhelst ska jag följa min magkänsla och avvakta med att investera för tillfället.

lördag 12 januari 2019

Flerårsöversikt- del 2

Igår publicerade jag del ett i min flerårsöversikt och i den berättade jag om utvecklingen för mina svenska aktier under åren 2015-2018. I den här delen är det dags att titta på mina utländska aktier samt en sammanställning av mina utdelningar.

2016
Min utlänska portfölj startade jag upp ett drygt år senare än min svenska portfölj, närmare bestämt 13 juli 2016. Vanligtvis jämför jag mig med SPP Aktiefond Global A när jag tittar på mina utländska aktiers utveckling. Jag vet inte riktigt varför, men Avanza låter mig inte välja exakt de datum jag vill ha när jag tittar på fonden, utan hoppar tillbaka några dagar eller framåt. Så den här jämförelsen blir ingen exakt vetenskap tyvärr. Under samma period som min portfölj gick ned 5,78 % så gick istället SPP Aktiefond Global A upp 10,93 %. En grov underavkastning alltså, men portföljen var väldigt liten under 2016, bestående av bara två innehav. 

2017
Året efter vände det upp rejält med 14,03 %. Jämförelsefonden gick upp ungefär 11 % även detta år, så därmed blev det en överavkastning på 3 procentenheter 2017. 

2018
2018 bjöd på lite blygsammare avkastning, strax över 3 %. SPP Aktiefond Global var ned cirka 1 % under året så det resulterade i en överavkastning för min del på ca 4 procentenheter. 

2016-2018
Sammanfattningsvis så har mina utländska innehav avancerat 10,74 % på 2,5 år. Tyvärr är det betydligt lägre än SPP Aktiefond Global A som under samma period ökat med 22 % i runda slängar. Det är det första året, 2016, som står för hela skillnaden. Förhoppningsvis kan jag fortsätta att överavkasta som jag gjort de två senaste åren och stänga luckan en dag. Nu lämnar vi procenten och tittar på kronorna istället i form av utdelningar. 

Första året började jag med aktier efter den stora utdelningssäsongen så därför blev det endast en liten slant, 40 kr, från Rottneros i en extrautdelning på hösten. 2016 tog det sig ordentligt och utdelningarna ökade med 3 597 % till 1 479,15 kr (tänk om man hade den ökningen varje år). 2017 innebar nästan en dubblering, 94 %, till 2 872,81 kr. Slutligen så blev resultatet 2018 en förbättring med 70 % upp till 4 894,34 kr. Sammanfattningsvis så minskar alltså den procentuella ökningen för varje år som går och det förväntar jag att den ska göra ett tag till framöver så länge mina nyinsättningar är kvar på samma nivå. 

Slutligen kan jag konstatera att min ackumulerade utdelning inom kort kommer överstiga 10 000 kr. Som ni ser på grafen är det på vårkanten som de stora kliven tas och så kommer det naturligtvis fortsätta att vara så länge inte fler bolag börjar dela upp utdelningen som t ex Castellum har gjort. Det här var slutet på min flerårsöversikt och jag hoppas att ni tycker den var intressant. Jag försöker att vara så transparent som möjligt med mina investeringar.

fredag 11 januari 2019

Flerårsöversikt -del 1

Jag började med aktier 27 maj 2015 (gjorde förvisso min hittills bästa affär redan för 15 år sen, men det var en engångshändelse) och har därför några år att se tillbaka på nu. Funkar mitt investerande eller borde jag syssla med något annat och låta sparandet sköta sig själv i indexfonder? Relevant fråga och därför ska jag nu visa hur det har gått för mig under åren. Dags för ett inlägg som passar grafälskaren alltså eftersom det kommer att vara fullspäckat med sådana. Häng på, vi börjar med de svenska aktierna!

2015
Den delen av 2015 som jag var aktiv, dvs från maj till december, innebar negativ avkastning i form av -1,68 %. Däremot var det en fin överavkastning mot SIXPRX som var -7,08 % under samma period. En överavkastning på 5,4 procentenheter alltså.

2016
2016 var mitt första helår och det gick ju lysande som synes, hela 12,94 % blev avkastningen. Även detta år blev det överavkastning mot SIXPRX som "bara" ökade med 9,65 %. Således en överavkastning på 3,29 procentenheter.

2017
2017 bjöd på en bra avkastning som landade på 8,06 %. Tyvärr nådde jag inte riktigt upp till SIXPRXs 9,47 %, så det året får jag bokföra som ett misslyckande med underavkastning på 1,41 procentenheter.

2018
Ett lysande år! Vänta nu tänker ni, vad menar han? 3,17 % är ju betydligt sämre än både 2016 och 2017. Jo förvisso, men med tanke på att SIXPRX var ned 4,41 % under året så innebar det en överavkastning med 7,58 procentenheter. Följaktligen så var 2018 mitt bästa år hittills. Sammanfattningsvis så har jag alltså slagit mitt jämförelseindex tre år av fyra och det tycker jag är rätt bra. Vi får se om det bara har varit skicklighet eller om jag håller den andelen även framöver. Vad har detta inneburit totalt sett då? Det ser ni i nedanstående graf.

2015-2018
Upp 23,79 % under en period då SIXPRX avkastat 6,61 % är jag supernöjd med. Förhoppningsvis är detta ett försprång som jag kommer både hålla och uttöka genom åren. Det här var mina svenska aktier. Eftersom det blir så många grafer och jag fortfarande har kvar mina utländska aktier samt en sammanställning av utdelningarna också fortsätter jag imorgon med del 2.

lördag 5 januari 2019

Finansbloggarnas och finanstwittrarnas avkastning 2018

Jag följer ett gäng blogg- och twitterprofiler inom finans. Det är alltid lika kul att läsa om vad de hittat på och vilka erfarenheter de kan dela med sig av. Nu när 2018 är slut så är det tradition att visa upp sina grafer i flödet på Twitter eller på sin blogg. Här ska alla ha en stor eloge för att ni delar med er och visar hur det har gått, oavsett om det gått riktigt uselt eller om det gått superbra. I och med att många är så transparenta så går det att göra en topplista över profilernas avkastning!

1. Petrusko 8,04 %
2. Kronan till miljonen 4,86 %
3. Att välja lycka 4,65 %
4. Frihetsgudinnan 3,43 %
5. Aktieoutsidern 3,17 %
6. Frihetsmaskinen 2,92 %
7. Sparkjolen (Elin Agorelius) 2,52 %
8. Framtida Frihet 0,90 %
9. Investerarskåningen 0,45 %
10. Lundaluppen 0,4 %
11. Jacob 0,09 %
12. Marcus Hernhag -0,5 %
13. SparaKlokt -1,69 %
14. Börstigern -2,76 %
15. Miljonär innan 30 -3,42 %
16. SnackarGoja -3,98 %
17. Spartrollet -8,59 %

Oplacerbar: Z2036 (Stefan Thelenius) har flera olika portföljer som presterat mellan -5,28 % och +7,67 %. Det sammanlagda resultatet bör därför hamna nånstans mellan dessa två siffror och placerar därmed Stefan nånstans i mitten.

Jag är medveten om att listan inte är helt korrekt, med tanke på att en del visar upp olika konton istället för att visa resultatet för alla konton som andra gör. Så ta detta med en nypa salt. Kommer det fler årsrapporter från de som jag följer så kommer jag att uppdatera listan.

Årsrapport 2018

Jag har dragit mig för att skriva denna årsrapport ett tag nu, men inte på grund av att det var ett dåligt år. Tvärtom så var det ett lysande år. Anledningen är istället att jag fortfarande saknar en dator och hade hoppats få tillgång till en vid det här lagt. Det är lite trist att skriva ett sånt här inlägg på mobilen, men jag ska göra mitt bästa. 2018 var ett svängigt år där avkastningen som bäst låg och snuddade på 20 % för mig. Avslutningen på året var blodröd och många har varit oroliga. I denna turbulens har jag inte sålt en enda aktie. Det som kan få mig att sälja är bolagsspecifik oro och att jag tappar tron på företagets. En allmän börsnedgång rör mig inte ett dugg, snarare så önskar jag att nedgångarna var större.

Portföljutveckling
Min svenska portfölj gick upp 3,17 %. Inte mycket att hänga i julgranen tänker ni kanske, men då tänker ni fel. SIXPRX, dvs den genomsnittliga utvecklingen för hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, gick ned hela 4,41 %. Därmed drog jag till med en överavkastning på hela 7,58 procentenheter. Det är jag väldigt nöjd med. Jag har även haft en liten slatt svenska aktier på ett ISK hos Nordnet som jag aldrig brukar räkna med i mina sammanställningar, men från och med nu kommer de ingå i alla grafer. Jag fick nämligen igår fredag äntligen över innehaven till Avanza. 
Nästan identisk utveckling för mina utländska aktier. Här brukar jag jämföra mig med SPP Aktiefond Global A. Tyvärr har jag problem med att få fram hur fonden har gått i år. Jag kan inte välja exakt de datum jag vill ha, men utvecklingen var nånstans -1 till -1,5 %. Därmed blev även den utländska portföljen rätt lyckad 2018. Sammanfattningsvis kan jag säga att båda portföljerna presterade sämre i procent än förra året, något jag tänkt visa i en flerårsöversikt inom kort.

Utdelningar
Inför 2018 hade jag ett mål på 5 000 kr i utdelning och tyvärr lyckades jag inte riktigt med detta mål. 4 894 kr blev slutresultatet, upp 70 % från förgående år. Såklart det är trist att missa ett mål, men jag vet att jag kämpade så gott jag kunde för att nå 5 000 kr. 

2018 har varit ett bra år och jag hoppas att 2019 blir minst lika lyckat. Vad som kommer hända i år vet jag inte alls, det vet ingen med säkerhet. Min gissning är dock att det blir ytterligare ett år med negativ avkastning för börsen. Inget mig emot dock, jag är alltid köpsugen när det blir rea. Lycka till i år!

torsdag 3 januari 2019

Uppföljning av mina mål för 2018

På sidan Målsättningar har jag haft mina långsiktiga mål och målen för innevarande år. Mål är ganska värdelösa om man aldrig följer upp dem och utvärderar resultatet så därför är det dags att kasta ett öga på hur det har gått.

I juni 2018 uppnådde jag en av mina fastställda milstolpar: att ha ett sammanlagt portföljvärde på 100 000 kr. Nästa milstolpe i portföljvärde är en kvarts miljon och det kommer nog ta några år i nuvarande takt. För 2018 hade jag ställt upp följande mål:

Uppnå ett sammanlagt portföljvärde på 115 000 kr
Årlig utdelning på 5 000 kr
Utöka antalet utländska innehav
Fortsätta att utvecklas som investerare och göra smarta val
Sätta in minst 30 000 kr till aktiesparandet

Vi börjar med det första målet om ett portföljvärde på 115 000 kr. Det lyckades jag med under en kort period på hösten, sen sjönk portföljen tillbaka och året slutade på ca 110 000 kr. Jag tycker nog ändå att jag lyckades med målet, för jag hade inte skrivit att det skulle vara slutvärdet på portföljen.

Årlig utdelning på 5 000 kr misslyckades jag med tyvärr, i slutändan saknades det en dryg hundralapp. Lite nesligt såklart, men jag gjorde allt jag kunde för att nå målet.

Att skaffa fler utländska innehav var något som jag genomförde. Nya utländska innehav är finska Capman och amerikanska Las Vegas Sands.

Målet att fortsätta utvecklas som investerare och göra smarta val är ett mjukt mål och lite svårare att följa upp. Hursomhelst så tycker jag att jag uppnått just detta. Mitt tålamod har blivit större och jag följer min strategi utan att avvika från den.

Slutligen så skulle jag sätta in 30 000 kr till mina investeringar. Även det lyckades jag med, dock med ett nödrop. Jag hade möjlighet att sätta över just den summan som saknades vid årets sista överföring.

Sammanfattningsvis kan jag alltså se tillbaka på 2018 som ett lyckat år utifrån mina mål. Kolla in min sida Målsättningar för att läsa vad jag har för mål för 2019.

onsdag 2 januari 2019

Månadsrapport december

Här kommer 2018 års sista månadsrapport. Det stora numret i dessa tider är ju såklart att summera hela året, men jag håller lite på det eftersom jag först måste presentera hur det gick i december. Precis som november var december en volatil månad med stora kast mellan plus och minus, fast mest minus. Jag kan inte komma ihåg senast en dag slutade mindre än 1 % upp eller ned. Portföljen följde med nedåt och portföljvärdet var efter amerikanska börsernas stängning 31 december 110 311 kr, ned knappt 2 000 kr från förra månaden. Sparkvoten har jag redan presenterat i det här inlägget, men sammanfattningsvis kan jag säga att den blev mycket bra i december.

Månadens affärer
1 st Corem Property Group Pref
1 st Klövern Pref
8 st STAG Industrial Inc
4 st Las Vegas Sands Corp
4 st Tele2 B
100 st ABG Sundal Collier Holding
3 st Axfood

Lite småaffärer och sen två stora köp i form av STAG och Las Vegas Sands. Las Vegas Sands är ett helt nytt innehav och jag funderar på att presentera det lite närmare framöver. Likviderna från decemberlönen är inte slut så det lär bli några fler affärer nu i början av månaden om vi får se gynnsamma kurser.

Kontoutveckling
-4,67 % i den svenska portföljen är ju givetvis väldigt mycket på en månad, men om jag jämför mig med SIXPRX som gick ned 6,03 % så gick det ändå skapligt. Lucara Diamond, Rottneros och Nobia är de som stått för de största nedgångarna i december.

Om det gick dåligt i den svenska portföljen så var det etter värre i den utländska. -7,83 % är snudd på en katastrofal utveckling på en månad. Min jämförelsefond SPP Aktiefond Global A har gått ned i samma härad under månaden så nedgången är acceptabel. De största syndarna i denna portfölj är LTC Properties och Genworth.

Utdelningar
LTC Properties Inc 14,57 kr
K2A Knaust & Andersson Pref 50 kr
STAG Industrial Inc 17,31 kr
Lucara Diamond Corp 32,73 kr
Las Vegas Sands Corp 22,82 kr

Totalt 137,43 kr. En helt ok utdelning i december. Nu är det bara ett par månader kvar innan utdelningssäsongen brakar igång i mars och håller på hela våren. Innan dess kommer vi dock få reda på utdelningsförslagen när bolagen släpper sina årsrapporter i januari och februari. Spännande tider väntar helt enkelt!





tisdag 1 januari 2019

Pensionssparandet


2018 är lagt till handlingarna och det är dags att berätta hur alla investeringar har utvecklats under året. I det här inlägget kommer jag att fokusera på mitt privata pensionssparande. En del har inget sparande som är separerat från aktieportföljen, utan kallar hela portföljen för en typ av pensionssparande. Det är givetvis att föredra framför att inte ha nåt pensionssparande alls. Vissa lägger ju inte en krona av sin lön på att spara till pensionen utan förlitar sig på att staten ska försörja dem på ålderns höst. Lita på mig, det kommer den inte att göra. I alla fall inte i den utsträckning som de hoppas på. Jag jobbade nästan 8 år på Pensionsmyndigheten och har sett hur pensionerna ser ut i verkligheten. I nuläget räknar man med att 80-talister och yngre kommer få ut omkring 60 % av sin lön i pension. Det är en verklighet i alla fall jag inte vill leva i när jag blir gammal.

Att spara till pensionen är alltså smart och om man ser sin aktieportfölj som det sparandet så är det bra. Jag har dock valt att inte göra på det sättet. Först och främst känns det bra att ha ett automatiskt sparande som sköter sig själv utan handpåläggning från mig. Sparandet ligger inte på Avanza så jag ser det inte varje dag. Jag tänker att risken finns att jag nån gång skulle få för mig använda pengarna om de inte var separerade från portföljen. Tanken med portföljen är ju givetvis att jag inte ska röra den på många år, men man vet aldrig. I somras var det nära att jag hade behövt sälja aktier för att ha råd med vårt nya boende. Nu löste sig det ändå, men om jag hade sålt och inte haft ett pensionssparande vid sidan av så hade jag ju de facto minskat min pension.

Upplägget är som sådant: varje månad förs det över 500 kr till ett ISK hos min huvudbank. Dessa pengar fördelas sen till tre olika fonder. Fonderna och fördelningen är LF Global Indexnära 250 kr, LF Sverige Indexnära 150 kr och LF Tillväxtmarknad Indexnära 100 kr. Värdet på kontot är idag 32 760 kr och är upp 10,10 % sedan start. Tyvärr går det inte att se hur kontot har utvecklats i år, men eftersom de enskilda fonderna gått ned mellan 1-7 % så förutsätter jag att utvecklingen har varit negativ. Men vad kan det här sparandet tänkas ge mig när jag går i pension? Om jag räknar med mitt nuvarande kapital, samma månatliga insättning, en sparhorisont på 30 år och en årlig avkastning på 7 % så blir slutbeloppet nästan 850 000 kr. Skulle jag sen fördela ut den summan över 25 års uttag skulle jag kunna ta ut nästan 3 000 kr i månaden. Det tycker jag är en rätt bra slant för att bara ha sparat en ynka femhundring i månaden under mitt arbetsliv. Det kan också vara skillnaden mellan att leva gott eller bara hyggligt.