Jag har nyligen läst ut den utomordentliga boken Lögn, förbannad lögn & prognoser av Alf Riple. Boken är sprängfylld av intressanta berättelser om forskningsexperiment som visar att vi människor inte är så rationella som vi ofta tror att vi är. Han sågar modern portföljteori och skriver istället om behavioural finance om hur vi med hjälp av kunskap om verkligt finansiellt beteende kan förstå andras och egna beslut bättre.
Boken är rakt igenom väldigt intressant och det finns inte många tråkiga stycken. Speciellt gillade jag delen om att en grupp av människor kan komma fram till kloka saker om gruppen präglas av mångfald, oberoende och decentralisering. Hur många såna grupper finns det runt om i världen som fattar de viktiga besluten som påverkar mängder av liv? Inte många. När en fråga ska diskuteras sätts ofta en expertgrupp ihop bestående av människor med samma bakgrund. De har läst på samma sorts skolor, de har samma intressen, de bor på liknande platser mm. De har alltså samma perspektiv på saker och ting och är så fast i sina tankebanor att de inte kan se på saker ur ett annat perspektiv. Oberoendet sätt åt sidan i en grupp av människor, vi tenderar att hålla med resten av gruppen. Det är obekvämt att vara den som har en annan åsikt och håller istället med andra för att inte bli utstött. Decentralisering i en grupp påverkas av starka ledare. Människor tenderar att lita på auktoritära personer och följa deras åsikter även fast de kanske inte har någon direkt kunskap i frågan som ska diskuteras.
Kort sagt en fantastisk bok som alla investerare bör läsa.
Tack för tipset, det tar jag gärna emot! Ja psykologi är spännande och lärorikt att läsa om.
SvaraRaderaVerkligen! Har redan varit på biblioteket och lånat fler böcker.
RaderaVälskrivna böcker är en fantastisk källa både till kunskap och glädje. Ja Psykologispåret är som sagt väldigt intressant och speciellt om det kommer en rejäl nedgång på börsen, då kan det vara bra att ha läst på sig lite förstånd :-)
SvaraRadera