söndag 30 september 2018

Månadsrapport september

Återigen dags att lägga en börsmånad till handlingarna. För min del har september inneburit en efterhängsen mancold, en veckas semester och VAB. Så oktobers lön lär bli lite reducerad, men det är ett senare problem. I förra månadsrapporten konstaterade jag att portföljens värde låg nära målet för 2018, 115 000 kr. Tyvärr har september inneburit en negativ avkastning och jag befinner mig idag längre från målet än för en månad sen. Men så är det ju tyvärr, det kan inte gå upp varje enskild månad.

Sparkvot
I augusti var det tuffa räkningar att betala och september var inget undantag. Biljetter för tre personer för långdistansflygning gjorde att även denna månads sparkvot blev mager. Min fru fick dessutom mindre i lön pga mycket vabbande så jag fick täcka upp för det inkomstbortfallet. Det gjorde att jag kunde sätta över mindre än vanligt till det egna sparandet, mindre än 10 % av nettolönen. Det gemensamma sparande var tyvärr obefintligt. Framöver ser jag dock inga jätteutgifter på horisonten och målet blir att bygga upp buffertar och betala av extra på billånet kommande månader.

Månadens affärer
Sålde 12 st Skanska B
Köpte 9 st Nobia
Köpte 4 st Biotage
Köpte 9 SJR in Scandinavia B
Köpte 8 st HiQ International
Köpte 5 st ALM Equity Pref
Köpte 24 st Björn Borg
Köpte 2 st TAG Immobilien AG

Trots lite mindre pengar in till kontot så blev det en del affärer den här månaden ändå. Fast det beror ju givetvis på att jag sålde av halva innehavet i Skanska och placerade om pengarna. Än så länge ser ju försäljningen av Skanska ut som en flopp, men jag tror fortfarande att jag får rätt inom ett par månader. I övrigt fyller jag på i de innehav som det är dags att fylla på i.

Kontoutveckling
Denna månad gav marknaden mina innehav en smäll på fingrarna. Flera innehav gick ned runt 6-8 % i svenska porföljen; SJR, Betsson, Nobia, Nobina, Axfood, Tele2 och Biotage. Men så kan det gå, det kan inte alltid gå uppåt. 

Värre gick det för den utländska portföljen. Efter att ha stigit mycket under sommaren har mina REITs börjat backa igen. Kan det vara räntan som börjar spöka? De andra innehaven har inte heller övertygat. Jämför jag med min jämförelsefond SPP Aktiefond Global A som gick ned 2,58 % under perioden ser det inte lika illa ut. Jag lägger inte upp nån graf men kan nämna att även min lilla Nordnetportfölj backat några procent. 

Utdelningar
LTC Properties Inc 14,66 kr
STAG Industrial Inc 16,95 kr
K2A Knaust & Andersson Pref 40 kr
Lucara Diamond Corp 29,34 kr
Castellum 63,60 kr

En helt ok höstmånad tycker jag. Det blev totalt 164,55 kr. I oktober kommer det ungefär lika mycket pengar. Som det ser ut nu så kommer jag att missa mitt utdelningsmål på 5 000 kr med en dryg hundralapp. Lite tråkigt men så är det. 

Kommande månad
Under andra halvan av oktober och första halvan av november kommer det att trilla in kvartalsrapporter från bolagen. Det gäller det tredje kvartalet i de flesta fall och i och med att de blir kända börjar det bli möjligt att prognostisera vad utdelningen i vår kommer att bli. Det är alltid roligt, även om jag brukar vara rätt konservativ. I förra månadsrapporten tippade jag på att ATH skulle utmanas under september månad, men det hände inte. Först gick det ned för att under andra halvan av månaden gå upp till där vi är nu, ungefär plus minus noll. Det är ju rätt stökigt just nu med handelskrig och konstigheter i Italien. Rapporterna brukar leda till stora svängningar i enskilda bolag också. Sen början på sommaren har dock börsen gått rätt bra och det tror jag att den fortsatt kommer att gå. Jag upprepar min profetia från förra rapporten, vi ska utmana ATH på OMXS30.


lördag 22 september 2018

Won't somebody please think of the children!


Ni The Simpsons-fans vet vem som säger ovanstående rad. Oavsett så är det verkligen något vi bör tänka på, eller hur? Jag har själv en dotter på drygt två år och hon betyder allt för mig. Att ha barn betyder ett stort ansvar och en del av det ansvaret handlar om att se till att de lär sig värdet av pengar och kan stå på egna ben när de blir vuxna. En stor hjälp i början av vuxenlivet kan då vara en slant till ett eget boende, en bil eller nåt annat viktigt. Den slanten kan du som förälder med små medel göra tillgänglig för ditt barn. Innan jag tänkte skriva om hur jag har gjort och ge tips på vad du kan göra så tänkte jag berätta om min kollega.

Min kollega har jag under lång tid hjälpt med hennes ekonomi. Jag tror hon representerar rätt många i Sverige egentligen. Hon sparar, men vet egentligen inte riktigt hur och går till banken för att få hjälp. När hon fick barn bestämde hon sig för att spara en slant varje månad till dess att de blir vuxna. Gott så, men de fonder banken hjälpte henne var inget vidare. Jo, för banken var de lysande, men för min kollega not so much. När vi satte oss ned för att titta på hennes barnsparande så hade hon sparat i de här fonderna rekommenderade av banken i några år. På de åren hade hon fått en negativ avkastning! Hon hade alltså mindre pengar kvar än de hon satt in, medan banken roffat åt sig höga avgifter. Horribelt. Efter att vi bytte fonder så ser det nu, nåt år senare, betydligt bättre ut och hon är supernöjd.

Så vad är då i mitt tycke ett bra barnsparande? För det första ska du börja med att sätta undan en peng varje månad till dina barn. Det behöver inte vara en stor slant, även en hundralapp varje månad blir nästan 50 000 kr efter 18 år med en konservativ årlig avkastning. Själv sparar jag 200 kr till vår dotter varje månad. Det är sån hets att man ska spara hela barnbidraget, men det är absolut inte nödvändigt. Nu när vi köpt vår lägenhet och inte behöver spara så dedikerat till en insats, tänker jag att vi kan öka på barnsparandet något. För det andra ska du ha en bra plats att spara pengarna på. Pengar i madrassen eller nått dött sparkonto är inga bra alternativ. I och med att pengarna inte ska användas på ett bra tag, nästan 20 år, så kan de gott ligga på börsen och då gärna i en kapitalförsäkring. Flera banker erbjuder en gratis kapitalförsäkring för barn. Du kan välja att spara i ditt eget namn eller i barnets namn. Sparar du i barnets namn så får barnet automatiskt tillgång till pengarna när det fyller 18 år. Tänk dig själv: du har sparat duktigt i 18 år och sen blåser ungjäveln bort alla pengarna på en spritresa till Ibiza med kompisarna. Vilken mardröm. Nä, för mig är valet rätt självklart. Spara i eget namn med barnet som förmånstagare i fall du avlider i förtid så kan du själv bestämma när och hur barnet ska få pengarna.

Okej, så du har satt upp ett automatiskt månadssparande till en kapitalförsäkring i eget namn. Vad nu då? Dags att välja fonder. Här är smaken som baken, men aktiefonder är min rekommendation. Inga döda räntefonder eller blaskiga blandfonder. Passivt eller aktivt förvaltade fonder spelar egentligen ingen roll, bara du vet vad du ger dig in på. Själv har jag valt de passivt förvaltade fonderna SPP Aktiefond Sverige A och DNB Global Indeks. På drygt två år har det gett en avkastning på 35 %, vilket jag tycker är en mycket fin avkastning på denna korta tid.

Sådärja, där har du ett stabilt barnsparande som bör bli till en fin gåva om 18 år.

fredag 21 september 2018

It's alive!!!

Nu var det bra länge sen jag skrev några rader här. Både jag och dottern har varit sjuka i två veckor och orken har inte funnits där. Nu är vi båda friska och jag har dessutom semester. Vi är och hälsar på i mina hemtrakter, får god mat och hjälp av mamma och pappa. Riktigt skönt att få komma hem och bli ompysslad samt att se vad som hänt i bygden sen sist. Det är nästan ett år sen vi var här senast och under tiden har det byggts ordentligt, bostäder och nya shoppingpalats har uppförts i rask takt.

Nu när jag hade lite tid över så passade jag på att se över vår ekonomi. För drygt två månader sen flyttade vi från en hyreslägenhet till en bostadsrättslägenhet och det har ju gjort att ekonomin ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare. För att få en bra bild över vår ekonomi tog jag hjälp av Konsumentverkets sida Hallå Konsument! För er som inte känner till sidan kan jag rekommendera er att kika in där eftersom det finns rätt mycket intressant information där. På sidan finns det bl a tips för olika köp, miljö och hållbarhet och pengar och ekonomi. Verktyget som jag använde mig av på sidan heter Budgetkalkylen. I kalkylen fyller du i hushållets inkomster, utgifter för bostad, fordon och övriga utgifter. Du fyller givetvis in de belopp som är aktuella i ditt hushåll, men kan även få hjälp med schablonbelopp, baserat på antal personer i hushållet, för vissa rörliga och fasta kostnader som t ex livsmedel, kläder och hygienartiklar. Resultatet visar hur mycket överskott eller, om det ser riktigt illa ut, hur stort underskottet i din ekonomi är varje månad.

Nästan 25 % av inkomsterna efter skatt lägger vi på bostaden. Här ingår avgift till föreningen, hemförsäkring, hushållsel, amortering och ränta. Drygt 12 % av inkomsterna äter bilen upp. Det är rätt mycket det för en bil som mest går fram och tillbaka från förskolan och till affären en gång i veckan. Med nya transportmöjligheter i framtiden kan jag absolut tänka mig att göra mig av med bilen. Fast då får alternativet vara bättre än en lådcykel... 45 % av inkomsterna går till övriga utgifter. Här ingår faktiskt sparande, enligt kalkylen, så de faktiska utgifterna borde egentligen vara ca 35 % istället. I övriga utgifter ingår till exempel livsmedel, mobiltelefon, medieabonnemang, barnomsorg m m. Resultatet visar att mitt hushåll borde ha ett överskott på 18 % varje månad. Jag har svårt att tro att så mycket blir över varje normal månad, alltid är det någon oförutsedd utgift, men det ska bli spännande att se om det stämmer något sånär i alla fall. Gå in och lek lite med siffrorna på Hallå Konsument! Du kanske får en helt ny bild av din ekonomi.

tisdag 4 september 2018

Därför sålde jag halva innehavet i Skanska

Tisdag kväll när jag skriver detta och jag har varit hemma två dagar med min dotter. Både hon och jag har varit rätt förkylda. Medan dottern piggnat till rejält är jag fortfarande dunderförkyld. Jag hoppas kunna kravla mig till jobbet imorgon i alla fall. VAB är inte kul ekonomiskt, men som tur är så har jag möjlighet att jobba hemifrån och det har jag utnyttjat dessa dagar. Istället för två hela dagar blir det bara en dag då jag arbetat 50 % både idag och igår.

Idag skedde nåt som hör till ovanligheterna. Idag gjorde jag nämligen en försäljning i portföljen. Min devis är att köpa och köpa och aldrig sälja, men idag så gick jag från den devisen. För nån månad se var jag i valet och kvalet om jag skulle sälja delar av innehavet i Softronic då jag tyckte att det gått för bra alldeles för fort. Det blev ingen försäljning då och mycket riktigt så har kursen kommit ned betänkligt. Även om det är lite surt så kan jag ändå leva med att jag inte sålde. Softronic går fortsatt mycket bra och jag tror framtiden är ljus. Lika ljus ser jag inte att framtiden är i Skanska.

Skanska har varit ett sorgebarn i portföljen länge. Jag började att bygga position i bolaget redan hösten 2015 i samband med en vinstvarning. Kursen låg då runt 150 kr. Efter en fin uppgång under hela 2016 lyckades jag pricka in ett köp runt toppen på dryga 220 kr. Sedan dess har det mest gått utför i Skanska, med flera vinstvarningar. Senast jag ökade i Skanska var i mars, vilket betyder att det är hög tid att öka igen enligt min sexmånadersregel. Men jag var inte ett dugg sugen. Trots att vi har haft glödande högkonjunktur i Sverige och resten av världen gått bra så har Skanska gått rätt dåligt. Frågan jag ställer mig är: hur ska det då gå i den kommande lågkonjunkturen?

I våras lämnade Skanska utdelningen oförändrad för första gången på några år. Det var ett trist besked, men jag anar att ett liknande besked kommer nästa år med. Risken finns även att de sänker. Halvårsrapporten fick i alla fall inte mig att gå bananas och vinsten per aktie ligger långt under fjolårets vinst. Skanska är ett av mina större innehav och med mina antaganden om framtiden så tror jag att vi kommer att få se lägre kurs framöver. Jag behåller knappt halva innehavet och hoppas att vi vet mer om ett halvår.

söndag 2 september 2018

Månadsrapport augusti

I augusti fick den varmaste och torraste sommaren i mannaminne ett abrupt slut då värmen övergick i ett konstant regnande. Skönt att de här olidligt varma dagarna är över, men nu får det väl ändå lugna ned sig lite med regnet? Aldrig får man vara nöjd, haha. Börsen har fortsatt upp under månaden som gått och portföljen lika så. Vid senaste sammanräkningen så får jag fram ett portföljvärde strax över 114 000 kr, upp ca 6 000 kr från förra månadsrapporten. Tidigare i dag satt jag och uppdatera ett par sidor på bloggen och kom in på sidan med målsättningar för året och på sikt. Jag hade helt glömt bort det, men jag hade satt ett mål på ett portföljvärde på 115 000 kr till årets slut. Det här målet tyckte jag var rätt offensivt då portföljvärdet var 75 000 kr vid årsskiftet. Då hade jag inte räknat med en uppgång på 18,5 % i år förstås. Det är fortfarande rätt mycket kvar av året, men om ingen större sättning inträffar bör jag nog slå det målet i alla fall.

Sparkvot
Den som kommer ihåg min månadsrapport för juli minns att jag hade förväntat ett tufft slut på månaden med många räkningar, men att detta uteblev och vi istället kunde bygga på buffertar och betala av extra på billånet. Mja... det visade sig att räkningarna kom denna månad istället. Allt på en gång; Radiotjänst, tre månaders räkning för nya bredbandet, årspremie för nya livförsäkringar, bolån för 1,5 månad mm. Värre blir det nästa månad då vi ska betala flygbiljetterna till vår utlandssemester i min frus hemland. Nåväl, den här månad blev det inte nån extra slant utöver mina 10 % av nettolönen. Något annat sparande, förutom amorteringen, blev det väl heller inget tal om.

Månadens affärer
Köpt andelar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag motsvarande 200 kr
Köpt 2 st Amasten Fastighets Pref
Köpt 3 st Axfood
Köpt 2 st Tryg
Köpt 30 st CapMan Plc
Köpt 4 st Lagercrantz Group

Inte så många affärer denna månad. Nytt innehav är finska CapMan. Vi får se hur det går, men som det ser ut nu så var själv affären en stor flopp. Först var jag så snabb att jag råkade köpa dem på mitt ISK istället för KF. Det var bara att sälja direkt och köpa dem på nytt i mitt KF. Igår såg jag dock att mitt sista köp kostat mig 39 kr i courtage, medan transaktionerna på ISK bara hade gått på 2,60 kr. Här väntar jag på svar från Nordnet varför det blev så då jag har courtageklass Kom igång hos dem och det bara borde kosta 1 kr. Har också fått ett meddelande från dem där de nu meddelar att de tidsbestämmer Kom igång med gratis aktiehandel upp till 80 000 kr. Från och med 31 oktober så hamnar jag i courtageklass Mini istället. Riktigt kasst av Nordnet tycker jag.

Kontoutveckling












Ajajaj, denna månad nådde jag inte riktigt upp till mitt jämförelseindex, men jag är rätt nöjd ändå. Skulle portföljen gå upp 2,3 % varje månad skulle jag vara själaglad.













Bättre gick det för den utländska portföljen som studsade upp 7,46 %. Jämförelsefonden SPP Aktiefond Global A gick upp 5,04 % under samma period, så här är jag helnöjd.

Utdelningar
LTC Properties Inc 14,20 kr
STAG Industrial Inc 17,55 kr
Genworth MI Canada 22,32 kr

Totalt 54,07 kr och därmed en av de sämsta månaderna under hela året. September ser betydligt bättre ut med bl a utdelning från Castellum, även om det inte är något större innehav i min portfölj.

Kommande månad
I förra rapporten tippade jag på att de positiva klimatet skulle fortsätta och det har det ju definitivt gjort. OMXSPI ligger på ATH, medan OMXS30 ligger runt 3 årshögsta. Härifrån har det dock vänt ned tidigare. Om jag får våga mig på en gissning så tror jag att vi kommer utmana OMXS30s ATH notering från våren 2015 under september månad. Det känns som att det är dags nu. Tack för mig och hoppas att ni har haft en lysande månad.

lördag 1 september 2018

Recension av En liten bok som slår aktiemarknaden

Idag läste jag klart boken En liten bok som slå aktiemarknaden av Joel Greenblatt. Den här boken är rätt känd i finansvärlden sedan den kom ut 2005. Sedan dess har den kommit ut i en ny utgåva och den version jag har läst är den senaste med efterord av vår egen härliga skäggtomte Marcus Hernhag. Styrkan med boken är att den är skriven på ett väldigt lättbegripligt sätt. Enligt författaren själv beror det på att han ville beskriva aktiehandel på ett sätt så att även hans barn skulle kunna förstå.

Själva kärnan i boken handlar om Greenblatts magiska formel. Den går ut på att om du kan hitta bra bolag som säljs till låga priser så kommer du över tid tjäna bra med pengar. Författarens definition av bra bolag är bolag som har hög avkastning på kapitalet och med fyndpriser menar han priser som ger dig hög vinstavkastning. Genom att rangordna alla bolag utifrån de här två kriterierna får man fram en lista och kan med enkelhet välja företag bland de som placerar sig i toppen av listan. Efter att ha ägt ett innehav i ett år så säljer man sen av det.

Formeln är enkel att förstå och du kan även få hjälp med att ta fram en lista på företagen. Personligen är dock denna strategi inget för mig och det gäller även att ha is i magen. Strategin ger nämligen inte överavkastning mot marknaden varje år, det kan ta flera år i rad innan den ger fina resultat. Om du har modet och nerverna att se dina innehav underprestera år efter år utan att ge upp så är du en bättre investerare än mig. Min inriktning är också på utdelningar och jag har inte tiden att sitta och köpa och sälja aktier med jämna mellanrum. Min strategi är enkel; köp alltid, sälj aldrig. Hursomhelst så tror jag ändå starkt på denna strategi. Logiskt sett så borde den fungera och Greenblatt visar också att den gör det, över tid.

Även om jag inte känner att strategin är något för mig så finns det många intressanta infallsvinklar i boken. Om jag bara skulle läsa böcker om utdelningsinvestering så skulle jag inte lära mig nåt nytt och det vore en synd. Härnäst ska jag läsa Per H Börjessons Så här blir du miljonär i hängmattan som jag fick tillsänt mig av FilantropInvesteraren eftersom jag vann hans Twitter-tävling.