torsdag 28 mars 2019

OMXS30-bolag och deras utdelning

I det här inlägget tänkte jag att vi ska titta lite närmare på indexet OMXS30. Det är ett index som säkert de flesta av oss som investerar på börsen följer med stort intresse. Men vet alla vilka aktier som ingår i indexet? Indexet består av de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Märk här att jag skriver aktier och inte bolag. För indexet består faktiskt bara av 29 bolag då Atlas Copco har med både sin A-aktie och sin B-aktie på listan. Nedan hittar du hela listan.

En lång lista med välkända storbolag. Indexet genomgår ibland förändringar, t ex så huserade Fingerprint på listan under en kort period. Nu tänkte jag gå lite djupare och titta på bolagen utifrån min favoritfaktor, nämligen utdelningarna. Tänk på att inte välja bolag genom att endast titta på direktavkastningen, utan gör alltid en bredare analys. 

Alla 29 bolagen delar ut en del av sin vinst till aktieägarna, för räkenskapsåret 2019. Flera av bolagen har en fin och stabil utdelningshistorik, medan några inte kan stoltsera med detsamma. Siffrorna som jag anger avser ordinarie utdelning, extrautdelningar jag inte tagit hänsyn till. Om vi pratar år i följd utan att ha sänkt utdelningen så ligger Hennes & Mauritz i en klass för sig. 44 år utan sänkt utdelning. I år spekulerades det dock om att en sänkning skulle kunna komma, men man undvek det. Risken finns dock att trenden bryts om inte skutan vänder snart. De har inte höjt sen 2014 och en höjning finns inte ens på kartan i nuläget. Även Atlas Copco kan stoltsera med flera decennier utan sänkning, närmare bestäm 35 år. ASSA ABLOY har 24 år utan sänkning, medan Swedish Match har 22 år. Värst i klassen utnämner jag Getinge som sänkt sin utdelning flertalet gånger och senast i år faktiskt. 

När det kommer till höjningar så hittar vi inga aristokrater i detta gäng. De bästa höjarna är ABB, Hexagon, SCA och SEB som alla höjt 10 år på raken. Som bekant så var det många som tvingades sänka utdelningen i samband med finanskrisen. Utöver dessa är det bara ett fåtal till som höjt utdelningen 5 år på raken eller mer. Av de här som gillar att höja utdelningen så är Hexagon bäst senaste 5 år. De har höjt utdelningen med hela 118 % under denna period. Även ASSA ABLOY har höjt mycket, 84 %, och Investor ligger också bra till med 62 %. Bland de som är duktiga på att öka utdelningen varje år, men som inte höjer så mycket hittar vi ABB som bara höjt utdelningen med 14 % på 5 år. 

Direktavkastningen då? Ja, snittet i det här gänget ligger runt 3,5 % och det är väl rätt stabilt. De som drar upp snittet är främst bankerna med Nordea och Swedbank (efter alla skandaler) i toppen. De som sänker snittet är främst Ericsson, Getinge, Hexagon och SSAB. Just Getinge och SSAB utnämner jag till de sämsta aktierna ur utdelningssynpunkt. Låg direktavkastning och flera sänkningar av utdelningen och till och med indragen utdelning i SSABs fall. Kursmässigt har det också sett väldigt mörkt ut för dessa två de senaste åren. 

Hoppas ni gillade uppställningen och är laddade inför utdelningssäsongen som har dragit igång nu. Hittar ni några faktafel får ni gärna höra av er så kan jag ändra.


DirektavkastningUtdelningshistorik
ABB3,9Höjt 10 år i följd i CHF, utan sänkning 15 år
Alfa Laval2,416 år utan sänkning, höjde i år men annars inte på länge
Autoliv3,49 år utan sänkning och antagligen 9 år med höjning, delade ut Veoneer
ASSA ABLOY1,824 år utan sänkning, 9 år med höjd utdelning
Atlas2,535 år utan sänkning, 5 år med höjd utdelning
Astra Zeneca3,219 år utan sänkning i dollar, inte höjt på många år
Boliden3,44 år med höjning och utan sänkning
Electrolux3,59 år utan sänkning, höjt 3 år i rad
Ericsson1,12 år utan sänkning
Essity2,1Ungt bolag, bara haft två utdelningar, ingen höjning
Getinge0,9Sänkt flera gånger, senast i år
Hexagon1,310 år med höjning och utan sänkning
HM7,144 år utan sänkning, höjde senast 2014
Investor3,110 år utan sänkning och 9 med höjning
Kinnevik3,514 år utan sänkning, bröt 9 år med höjning i år
Nordea8,66 år med höjning och utan sänkning
Sandvik2,83 år med höjning och utan sänkning
SCA2,210 år med höjning och utan sänkning, delade ut Essity
SEB6,310 år med med höjning och utan sänkning
Securitas310 år utan sänkning, höjt 4 år i rad
SHB5,210 år utan sänkning, höjt 9 år av dessa
Skanska3,4Sänkte för 2018, bröt fin trend
SKF3,810 år utan sänkning, höjde för första gången sen 2011 i år
SSAB1,5Delar ut två år i rad, annars flera år utan utdelning
Swedbank8,1Sänkte så sent som förra året
Swedish Match2,222 år utan sänkning, 5 år med höjning
Tele23,4Sänkte räkenskapsåret 2017, 1 år med höjning
Telia5,7Sänkte 2016, har nu höjt två år i rad
Volvo3,5Höjt 3 år i rad, 9 år utan sänkning
3,55




tisdag 19 mars 2019

Nytt ATH i svenska portföljen

Efter att ha stått och stampat sen våren 2017 satte portföljen fart uppåt i april 2018. Det blev en stark uppgångsfas som ledde till nya ATH hela tiden. I augusti 2018 tog det dock stopp och hösten som tog över innebar et rejält tapp. När det såg riktigt mörkt ut i julas vände det plötsligt och sen dess har vi haft en ny stark uppgångsfas. Så till den grad att augustis ATH nu är slaget.

Ja, jag vet att det står att högsta är i augusti 2018, men den är på 42,84 % och av det som står bredvid så framgår det att portföljen nu står på 43,48 %.
Det känns lite som att det står och väger nu. Ska det vända ner härifrån igen, eller ska vi fortsätta mot nya toppar. Jag har ju varit rätt skeptisk sen julas och haft lite likvider som jag väntat med att placera i hopp om en rekyl nedåt. Som ni kan se så har ju den rekylen aldrig inträffat så jag har köpt på mig allt eftersom. Inte till fantastiska priser, men i alla fall när en liten dipp skett i de flesta fall. Min strategi är att köpa aktier varje månad, inte sitta på pengarna och vänta. Jag hoppas att det ska visa sig vara en bra strategi i slutändan, än så länge är jag nöjd med resultatet.

På fredag är det ett par välkända och populära bolag som har x-dag; Castellum och Axfood. Dessa är inga jättestora innehav för mig, men en fin liten slant blir det i alla fall nästa vecka. Sen rullar det på med x-datum och utdelningar varje vecka i princip ända till mitten på maj. Härliga tider, lukrativa tider!

onsdag 13 mars 2019

Oh brother where art thou?

OBS! det är inte någon av personerna på bilden som har skrivit blogginlägget
Idag tänkte jag skriva några rader om någon som inte får så mycket uppskattning av mig för hans aktieaffärer. Det är snarare tvärtom, att jag hånat honom för hans surdegar. Men nu har han gjort nåt riktigt bra och jag är stolt över min käre bror. Jag är yngsta brodern i en skara av tre. Min äldsta bror är hela tio år äldre än mig, medan mellanbrorsan bara är 1,5 år äldre. Det var väl inte många minuter vi var sams under uppväxten, det var nästan en enda lång brottningsmatch. Däremot har vi blivit såta vänner nu när vi är vuxna och speciellt på senare när vi har aktieintresset gemensamt. Det var mellanbrorsan som fick in mig på det här med aktier. En dag skickade han ett meddelande till mig i stil med "mina Pricer har gått upp x % idag". Då började jag fundera på varför jag, som är så ekonomiskt lagd, inte håller på med aktier. Vid det tillfället sparade jag bara en liten slant varje månad i fonder till min pension. Övriga pengar som inte gick till utgifter samlades på hög i ett mossigt sparkonto utan ränta. Sagt och gjort öppnade jag ett konto på Avanza och förde över mina första tusenlappar. Sen den dagen för snart fyra år sen har jag varit fast i denna spännande värld och jag har min bror att tacka för det.

Vi har haft lite olika åsikter om hur man ska investera sina pengar, även om vi båda är inne på utdelningar. Min bror är till exempel allergisk mot att öka i innehav som han ligger rätt mycket plus i. Dessutom har han vårdat sina surdegar i portföljen ömt och vägrat sälja. Nu gjorde han dock nåt jag aldrig trodde han skulle våga göra. För inte så länge sen sålde han hela sin aktieportfölj. Vinnare, förlorare, rubb och stubb helt enkelt. Tänk va härligt, att få börja om med en helt tom portfölj. Det skulle vara spännande och det lockar lite, men att missa hela utdelningsvåren skulle jag inte klara av. Redan nästa vecka, på fredag invigs säsongen med utdelning från CapMan. Hur som helst är jag riktigt imponerad av brorsan. Att sälja vinnare är lätt, men att även göra sig av med förlorare som H&M som han suttit på längre än jag hållit på med aktier, det är starkt. Tanken är nu att han ska bida sin tid och invänta nästa stora nedgång som har spåtts i många år. När nu lågkonjunkturen står i farstun så kanske inte det fallet är så långt borta längre. Jag vågar inte spekulera i när kraschen kommer så jag fortsätter att investera varje månad. Om han lyckas dock så kommer det innebära en rejäl skjuts i privatekonomin, det kan de som var med under finanskrisen intyga. För min egen del kan jag sorgset konstatera att det dagliga snacket om aktier med brorsan har ebbat ut till nästan intet och jag undrar: Oh brother where art thou?

lördag 9 mars 2019

Föreläsning med Kavastu

Tallinn i Estland, där också orten Kavastu finns. Arne "Kavastu" Talvings pappa var estländare.

I veckan var jag på en föreläsning anordnad av Aktiespararna med profilen Arne "Kavastu" Talving som huvudnummer. Han är ute på en turné nu och föreläser nästan varje kväll på en ny ort. Föreläsningen var gratis, även för icke-medlemmar i Aktiespararna som jag. Inget att förlora alltså tänkte jag och det gäller att passa på när det finns möjlighet att lyssna på intressanta personer. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om vad Kavastu talade om, mina tankar kring innehållet och vad jag anser om Kavastu som ju är en rätt kontroversiell profil.

Föreläsningen var ungefär två timmar lång effektiv tid och Kavastu höll ett högt tempo. Runt 250 slides bombade han på med. Till stor del gick han igenom fallgropar med börshandel, bl a att man ska undvika förhoppningsbolag. Han vill se att bolaget tjänar pengar och kommer att öka den intjäningsförmågan över tid, inte att ett bolag har en förhoppning om att tjäna pengar i framtiden på någon spännande produkt som är under utveckling. Utifrån detta så pratade han en del om att han tittar efter omsättning som ökar över tid och där vinsten också ökar. Vinstmarginalen ska vara ökande eller stabil. Bolagen får gärna dela ut pengar också. Ca 80 % av hans nuvarande 55 bolag delar ut, även om många av dem inte är några högutdelare.

Hade jag noterat friskt så hade jag nog nästan prickat in hela Kavastus portfölj, då han gick igenom en stor mängd bolag och hissade eller dissade dem. Bankerna fick sig en släng av sleven, medan bolag som mitt kära NIBE lovprisades. Här kan jag då tycka att det blev lite fel. Kavastu föreläste om vikten av att tänka själv och inte följa andra. Bl a visade han hur det hade gått för de bolag som har flest ägare på Avanza, på Large-, mid och small cap, och jämförde med de bolag som hade minst antal ägare på samma listor. Kontentan var att väljer man bolag utifrån vad alla andra har i sin portfölj kommer man få en avkastning som alla andra också, dvs som index. Problemet var då att när Kavastu gick igenom bolag efter bolag och berättade vilka som han ansåg var bra eller dåliga och vilka som fanns i hans portfölj så antecknade folk så pennorna glödde. Så jag känner att budskapet om att gå sin egen väg inte gick in hos åhörarna direkt.

Sammanfattningsvis så var det kul att lyssna på Kavatu föreläsa och vara med på ett sånt här event. Det var mitt första aktierelaterade event och jag hoppas det blir fler framöver. Själva innehållet var väl ganska grundläggande så jag kan inte säga att jag tog med mig något nytt i någon större omfattning. Däremot är det bra att få en påminnelse om grunderna ibland. Sen träffade jag en bekant från mina gamla hemtrakter som jag inte sett på 10 år säkert. Så det var kul att tjöta lite med honom i pausen om aktier och livet.

Slutligen tänkte jag säga några ord om Kavastu, som många har starka åsikter om. Jag upplevde honom som en sympatisk person och inte alls så som han framställs på Twitter. Här håller jag med Niklas Aldén i det han skrev i sin sammanställning om att Kavastus starka sida inte är Twitter där han ofta upplevs som dryg. Att han säljer kurser har jag inget emot. Jag skulle personligen aldrig betala flera tusen för att gå en aktiekurs, men det finns uppenbarligen många som tycker det är värt det. Om det finns folk som är villiga att betala, varför inte ta betalt? Sen när det gäller hans överavkastning som enligt egen uppgift ligger vida över genomsnittet så är det svårt att uttala sig om den stämmer eller inte. Det jag däremot är säker på är att om han följer allt det som han föreläste om som t ex undvika förhoppningsbolag och låta vinnarna löpa och släppa förlorarna snabbt så lär han ha en avkastningen som ligger över genomsnittet. Sen om han lyckas tajma så bra som han ger sken av på Twitter, det låter mer otroligt. Dock är han ju en trader, inte en långsiktig investerare. Jag ser dagligen traders som lägger ut grafer på avkastning på flera hundra procent, så omöjligt är det nog inte med en stor överavkastning.

torsdag 7 mars 2019

Bonjour Europe!


Igår körde Avanza en kampanj med gratis courtage på europeiska aktier. De här kampanjerna tycker jag alltid är lite trevliga och försöker passa på att handla om det finns möjlighet. Som vanligt var Avanza sent ute med att meddela detta, jag antar att det är så att folk inte ska vänta med sina transaktioner som de tänkt göra. Som tur var så hade jag en god slant sparad på kontot så det var bara att agera. Jag läste om kampanjen dagen innan och bestämde mig för att fylla på i mitt tyska innehav TAG Immobilien. De kom också med rapport samma dag och meddelade en utdelningshöjning från 0,65 EUR till 0,75 EUR, vilket motsvarar en höjning med ca 15 %. TAG är ett fastighetsbolag som är äldre än 125 år och som äger omkring 83 000 fastigheter. Rapporten visade att företaget tar steg framåt på alla fronter.

Sen blev jag lite småsugen på att köpa ett nytt innehav från ett nytt land. Så kvällen innan tog jag fram en lista på ca 20 bolag från Portugal, Belgien, Nederländerna och Frankrike. Under dagen igår gallrade jag ned listan till endast tre bolag som jag synade i sömmarna. Valet föll till slut på franska Veolia Environnement SA. Vilka är de då? Velolia är världsledande inom vatten-, energi och avfallshantering med sina 163 000 anställda världen över. 2018 producerade de bland annat el motsvarande 54 miljoner megawatt (ca 1/3 av hela Sveriges elproduktion) och levererade vatten till 100 miljoner människor. Omsättningsmässigt ligger de på samma nivå som företag som Deere & Company eller Hewlett Packard, med sina 30 miljarder USD. När det gäller utdelningen så har de en direktavkastning på 4,7 % som jag tycker är rätt bra.

I samband med denna kampanj så bröt det ut en stundtals rätt bitsk diskussion på Twitter angående Avanzas återbetalning av utländsk källskatt. Petrusko menade att det är trevligt med courtagefritt, men inte om det sker på bekostnad av Avanzas förmåga att kräva tillbaka 100 % av den utländska källskatten. Tydligen så har det varit svårt att få tillbaka allt från den danska skattemyndigheten och det har påverkat hur mycket Avanza betalar tillbaka till sina kunder med utländska aktier, oavsett om man äger danska aktier eller inte. Så om nu fler sprider sina pengar på innehav i fler länder som kanske också kommer krångla med källskatten så kan det bli än svårare för Avanza att betala tillbaka den, menar Petrusko. Avanza bedyrade att ambitionen är 100 % återbetalning och att de jobbar med hur den processen kan skötas på smidigaste sätt framgent. Själv känner jag mig tillfredsställd med beskedet att Avanza jobbar på att vi ska få tillbaka allt till slut. Vi får vänta och se helt enkelt, men jag är tacksam för att såna som Petrusko ligger på och ser till att de sköter sig.

måndag 4 mars 2019

Paneler och lite smått och gott


Dags för en liten uppdatering om smått och gott. Lönen för februari har ju kommit in på lönekontot och sedan länge förts över till aktiesparandet. I fredags blev det faktiskt ett par köp, men trots det har jag fortfarande rätt mycket likvider (för mig i alla fall) på kontot att handla för. Tyvärr lyser placeringsalternativen med sin frånvaro. Börsen tickar fortsatt på, men nog kan vi skönja en avmattning på senaste tiden? Det har varit sidledes utveckling senaste veckorna så frågan är om det bygger upp för ett utbrott uppåt eller nedåt. För min del ser jag gärna att det svänger nedåt nu inför utdelningsvåren som står för dörren. Det hade varit gött att få handla till lite lägre kurser nu. Annars ser jag fram emot pengaregnet som kommer nu om en månad ungefär. I slutet av mars börjar det lite smått för att sedan under april accelerera och slutligen explodera i maj.

En annan rolig nyhet är att jag nu dragit in mer än 4 000 kr på mina panelundersökningar. Drygt 3 000 kr av dessa är utbetalda till mig och en stor del av detta har gått rakt in i portföljen. Sen i höstas kör jag en rak överföring, dvs om jag plockar ut 100 kr från en panel för jag direkt över motsvarande summa till portföljen. En försiktig kalkyl säger att jag bör nå åtminstone 6 000 kr på ett år. Jag vet att många tycker att det inte är värt tiden man lägger ned, men bevisligen så blir många bäckar små en stor flod till slut. Jag känner mig i alla fall motiverad till att fortsätta med undersökningarna.

På ett mer personligt plan så är det nu klart att det blir en långresa till Colombia även i år. Vi väntar som bekant (kanske) vårt andra barn och efter den dåliga upplevelsen vi hade i Sverige med vårt första barn så har vi valt att föda i Colombia. Sen finns det ju givetvis andra faktorer som spelar in, t ex att vi kommer få tillgång till otroligt mycket mer hjälp där än vi kan få här. Barnet väntas vid månadsskiftet juni/juli och min fru med dotter åker till Colombia redan i början på maj. Själv stannar jag kvar i Sverige fram till midsommar nästan och jobbar. Sen bär det av för min del också. Eftersom vi inte kommer hem till Sverige förrän i mitten på september så har jag ordnat med min arbetsgivare så att jag kan arbeta från Colombia. Under 6 veckor kommer jag att jobba under förutsättning att det funkar rent tekniskt. Resterande tid kommer jag att ha semester och pappadagar. Det kommer naturligtvis bli spännande och annorlunda att arbeta så länge från utlandet, men det kommer säkert att gå bra. Ett äventyr väntar, på många sätt, som ni förstår!

fredag 1 mars 2019

Månadsrapport februari

Årets kortaste månad har flugit förbi och för de som gillar blåa siffror har det även denna månad varit fest i portföljen. Den riktiga euforin från januari har inte infunnit sig, men likväl har det varit en stark månad. Vid förra månadsskiftet kunde jag konstatera att min portfölj hade ett värde på 122 652 kr, upp drygt 12 000 kr sen årsskiftet. I februari har det inte gått lika bra, men värdet är nu 130 309 kr. Jag adderar alltså ytterligare nästan 8 000 kr och i den här takten kommer ju årets mål på 150 000 kr att nås om några månader redan. Den evige pessimisten i mig säger dock att detta inte kommer att hålla på långa vägar, det måste ju komma en nedgång eller åtminstone en avmattning i närtid. Det sa jag i och för sig i förra månadsrapporten också...

Sparkvot

Lön och andra ersättningar25 694 kr
Paneler423 kr
Amortering1 765 kr
Pensionssparade500 kr
Aktiesparande3 300 kr
Överföring till min fru250 kr
Buffertsparande1 000 kr
26%
Även denna månad blev det en extra boost med semestertillägg till lönen. Från och med nästa månad räknar jag med mer normala inkomster och även ett avdrag då jag hade oturen att vara sjuk en dag denna vecka. Panelerna tickar på, upp lite från förra månaden. Jag tänker skriva ett inlägg inom kort om dessa. Sparkvoten landar på 26 %, upp en procentenhet från förra månaden. 

Månadens affärer
Köpte 10 st Nobia
Sålde 10 st Skanska B
Köpte 4 st Biotage
Köpte 5 st ALM Equity Pref
Köpte 5 st Handelsbanken A
Köpte 10 st SJR in Scandinavia B
Sålde 10 st K2A Knaust & Andersson Pref
Köpte 6 st Gränges
Köpte 5 st SEB A
Köpte 30 st Softronic B
Köpte 25 st Björn Borg
Köpte 8 st Genworth MI Canada Inc

Denna månad blev det en hel del köp och till och med två stycken sälj. Skanska har jag skrivit om tidigare och det kan jag ju konstatera blev en floppförsäljning kortsiktigt. På längre sikt återstår att se hur det kommer att gå. K2A sålde jag då jag tycker att de har gått upp alldeles för mycket på för kort tid. Även dessa har lyft några kronor över säljkursen. 

Kontoutveckling
Nästan 5 % upp i februari, medan SIXPRX steg 3,98 %. Därmed har jag skapat mig ett litet försprång så här två månader in på det nya året. Eftersom jag historiskt haft svårt att hänga med i svängarna när det går fort uppåt och istället lyckats hålla undan i nedgångar så är det mycket lovande för året.

Utländska portföljen blev dock helt utklassad under februari av min jämförelsefond SPP Aktiefond Global A som steg hela 11,15 %. Frågan är om matchen redan är avgjord här då ett sånt stort försprång blir svårt att hämta in. 

Utdelningar
LTC Properties Inc 14,58 kr
STAG Industrial Inc 25,28 kr
Kameo 22,06 kr

Blygsamma 61,92 kr är inte mycket att hänga i julgranen. Men nu kommer mars med en del fina utdelningar och sen rullar det på av bara attan!