2019 har varit ett framgångsrikt, men även tufft år. Under året utökades familjen med en person, vår dotter som föddes i somras. Fantastiska kärleksfulla stunder varvas med jobbiga nätter och svårighet att balansera jobb och fritid. Inget nytt under solen alltså för alla som har fått mer än ett barn. På börsen har det gått otroligt bra, men ändå så är jag inte riktigt nöjd. Ett ordinärt indexsparande hade givit bättre avkastning, men så är det. Vissa år går det bättre än index, andra år inte. Det jag tar med mig in i 20-talet är de nya kunskaper om aktiemarknaden jag fått under året. Jag tror inte att man kan bli fullärd på området, men med mer erfarenhet går det säkert att minimera antalet misstag som man gör.
Varför ska man fortsätta att följa Aktieoutsidern även 2020 då? Jag har kanske ingen spektakulär lön och ingen skyhög sparkvot. Min portfölj är rätt liten i jämförelse med många andras. Dock tycker jag att jag symboliserar vad en medelsvensson kan uträtta på börsen. Med en normal lön och regelbundet sparande på en angenäm nivå så kan man komma rätt långt. Du behöver inte ha en lön på 70 000 kr för att investera på börsen eller leva på barkbröd för att spara så mycket som möjligt. Jag har ingen ambition att gå i pension tidigare och leva helt på min portfölj. Mitt mål är att spara för en tryggare framtid, att spara för att se hur långt jag kan nå och för att ta del av gemenskapen på Finanstwitter.
Jag tänkte hylla några personer som stått ut på olika sätt under året. Det finns många att nämna, men för att inlägget inte ska bli så långt så får jag nöja mig med nedanstående kategorier.
Årets twittrare
Finns det nån som är mer passionerad investerare än Investeraren själv, dvs Nicklas Andersson? Med i många sammanhang och alltid lika energisk. Svävar gärna ut en kvart eller två för att reda ut nåt klurigt begrepp. Alltid tillgänglig för diskussioner på Twitter. Fortsätt att inspirera oss även 2020 Nicklas.
Årets bloggare
Om kvantitet skulle likställas med kvalitet så skulle Micke Larsson, a.k.a. Sparo, vinna överlägset. Som tur är har han en hög lägstanivå och med ca 300 inlägg årligen så är nästan vartenda ett mycket läsvärt. Sparo är den enda bloggen som jag helt enkelt måste läsa varje dag. Ämnena är väl inte alltid inom sparande, men det är så uppfriskande att läsa nåt som inte är så politiskt korrekt jämt. Tack för att du förgyller vardagen Sparo.
Årets grattis
En varm gratulation är på sin plats till Kronan till miljonen som i år uppnådde sin efterlängtade miljon. Tar resan slut nu då? Nej, nu påbörjas resan mot miljonerna istället och det kommer säkert gå minst lika fort som det tog att tjäna ihop till den första miljonen. Stort grattis KTM och vi är många som kommer följa dig även framöver.
Årets pensionär
FIRE är alltid ett populärt ämne på finanstwitter och i finansbloggarna. Chansar mest pensionerade sig i våras och flyttade nyligen värmen på Franska Rivieran. Efter ett yrkesliv med höga inkomster och stora utgifter så drar han och frun sig tillbaka med ca 13 miljoner i aktiedepån. Jag önskar CM ett behagligt liv som pensionär i Frankrike och ser fram att läsa om vardagen där.
Årets vänligaste
Jag undrar vad jag har gjort för att förtjäna en sån snäll och vänlig följare som Maud Lindh. Om det bara är en som gillat en tweet eller skrivit något uppmuntrande så är det med största sannolikhet Maud. Jag tror många känner likadant som jag. Tack Maud för att du finns och hoppas att golfen går bra även nästa år.
Härnäst väntar månadsrapporten för december och årsrapporten för 2019. Hoppas ni får en fin avslutning på året och firar av det riktigt ordentligt.
söndag 29 december 2019
onsdag 25 december 2019
Uppföljning av mina mål 2019 och nya mål
Snart är 2019 till ända och det är nu dags att titta tillbaka på hur det har gått i år, sett utifrån de mål som jag satte upp i slutet av 2018. Mitt första mål var att göra insättningar till investeringarna på 30 000 kr. Inte ett så högt mål kanske, många kan sätta av betydligt mer än så. Detta avser dock mina egna privata investeringar, slår man ihop det med mitt separata pensionssparande samt det jag bidrar med till familjen så blir det naturligtvis mer. I år har jag, hittills ska jag säga, lyckats sätta av ca 32 000 kr och jag har därmed lyckats upp nå mitt första mål. Kan bli en tusenlapp till innan månaden och året är slut, då jag avvaktar lite tills alla räkningar är betalda ifall det dyker in nåt oväntat. I år har jag dessutom fått ta ett stort ansvar för hushållets ekonomi då frun varit föräldraledig mer än halva året. 2020 kommer någon av oss vara föräldraledig åtminstone fram till september så det kommer hämma insättningarna även nästa år. Dock höjer jag mitt mål något till 35 000 kr för 2020.
I slutet av 2018 hade jag ett portföljvärde på ca 110 000 kr och satte som mål att uppnå 150 000 kr under 2019. Det skulle visa sig vara lätt som en plätt när börsen i år tog ett glädjeskutt med 30 %. Vid senaste månadsskiftet stod portföljvärdet på drygt 167 000 kr och då även december har varit en starkt positiv månad borde portföljen stå en bra bit över 170 000 kr. Med en positiv börs även nästa år på cirka 5-6 % sätter jag som mål att ha 230 000 kr när 2020 är över.
Inför 2019 hade jag som mål att nå 7 500 kr i utdelningar. Länge såg det ut som att jag skulle missa målet med några hundralappar som vanligt, men tack vare flera oväntade extrautdelningar kommer utdelningarna i år att landa på knappt 8 000 kr. Inför 2020 får jag utgå ifrån förväntade ordinarie utdelningar och då hoppas jag kunna få in 10 500 kr.
Mitt sista mål var att utöka den utländska portföljen med minst ett innehav och det kan jag väl säga att jag har misslyckats med. Jag har nya utländska innehav i portföljen, men de har tagit andra innehavs platser och därmed har portföljen inte utökats. Därmed står detta mål kvar även för 2020.
Slutligen så lägger jag till ett nytt mål för 2020. I år har jag börjat med spekulation i liten skala, i form av en tradingportfölj. Målet för 2020 blir att fortsätta med tradingen, växla upp den i värde något och att avkastningen ska slå den vanliga portföljen med minst tio procentenheter.
måndag 23 december 2019
Dan före dopparedan
Imorgon är det julafton och snart är börsåret 2019 slut. Jag ska inte sammanfatta det i detta inlägg, det kommer senare, men vilket fantastiskt år det har varit. Endast ett par börsdagar kvarstår på året innan det är dags att summera 2019. Nu var det drygt två veckor sen jag senast skrev ett inlägg och det är väl lite som lugnet innan stormen. Jag har en stor mängd inlägg planerade som alla ska släppas med kort mellanrum. Så det blir intensivt, men det har jag tid med nu när jag har långledigt. Inte förrän 7 januari kommer jag tillbaka till jobbet och då som samordnare istället för handläggare och på en ny enhet. Det känns lite vemodigt att lämna en fantastisk grupp av människor som varit mina kollegor i nästan två år. Som tur är kommer jag att träffa dem ändå, men det kommer ändå inte vara detsamma.
Nya utmaningar väntar 2020 och jag hoppas naturligtvis att även börsen visar sig från sin bästa sida även nästa år. Men först ska vi klara av jul och nyår, med allt vad det innebär. Dessa dagar är det inte helt lätt att hålla koll på när man kan handla aktier och inte så därför har jag gjort en liten sammanställning. Nedan kan man se vilka dagar som är speciella för de nordiska och nordamerikanska börserna i jul och nyår. Utifrån detta kan man konstatera att 27/12, 30/12, 2/1 och 3/1 är helt vanliga dagar, medan resten av dagarna fram till 7/1 är lite speciella. Ha nu en riktigt god jul! Ät god mat, drick nåt gott i måttliga mängder och var vän med alla. Återkommer inom kort med ett inlägg om hur det gått med mina mål för 2019 samt en årskrönika.
Avvikande öppettider på börsen i jul och nyår
Julafton: Nordiska börserna stängda, USA och Kanada halvdag
Juldagen: Alla börser stängda
Annandag jul: Nordiska börserna och Kanada stängda, USA öppet som vanligt
Nyårsafton: Nordiska börserna stängda, USA och Kanada öppet som vanligt
Nyårsdagen: Alla börser stängda
6 januari: Sverige och Finland stängda, Danmark, Norge, USA och Kanada öppet som vanligt
fredag 6 december 2019
Jämförelse kreditkort
Sen en tid tillbaka har jag funderat på att skaffa ett nytt kreditkort. I början på nästa år fyller mitt nuvarande kreditkort, SAS Eurobonus World Mastercard, fem år. Under dessa fem år har vi lyckats spara ihop till över 100 000 Eurobonuspoäng varav vi nu brände 90 000 av dessa på en bonusresa tur och retur till USA för frun och barnen. Nånstans här kände väl jag att "blev det inte mer på fem år?". Att flyga till USA kostar inte så mycket nuförtiden och kortet kostar ändå 400 kr om året plus 100 kr för ett extrakort. Så det var dags att sondera marknaden och se om det fanns bättre kort därute.
Vilken djungel! Det känns som det finns hur många kort som helst. Innan jag radar upp alla kort jag tittat på så ska jag lägga in en brasklapp. Kreditkort funkar bra om du har ordning på ekonomin och inte tänker att det är gratis pengar du spenderar. Med kreditkort får man ändå hela tiden tänka att det är riktiga pengar som man spenderar och som man ska betala inom kort. Vi betalar alltid kreditkortsräkningen varje månad utan undantag och det är ju verkligen att rekommendera om man vill undvika saftiga räntepåslag. För vår del är kreditkort bra när vi är utomlands, vilket vi är ett par gånger om året.
Informationen har hämtats från diverse sidor online som samlar information om kreditkort (det finns många!) och kreditkortsföretagens egna hemsidor. Frågetecknet på ICAs kort är att jag inte lyckats få klarhet i om man får någon extra bonus på köp, men det verkar som om man bara får vanlig ICA-bonus så länge man inte har ett sparande på ICA-banken också.
Detta är bara ett urval av alla kreditkort som finns på marknaden idag. Som synes finns det ett gäng kort utan årsavgift och de lockar ju förstås. Sen finns det några som kostar mellan 200 och 400 kr om året. Står det extra efter årsavgiften avser det om man vill ha ett extrakort till familjen. Alla korten i sammanställningen ger möjlighet till räntefri avbetalning av det man köpt från 30 till 60 dagar. De allra flesta kort har också nån form av uttagsavgift och valutapåslag på köp utomlands samt ett bonussystem. Reseförsäkring ingår i alla kort.
För att hitta ett kort som passade mig så jämförde jag med vad jag har idag och det gjorde väl inte det lättare. SAS Eurobonus World Mastercard är dyrast, har bland de högsta uttagsutgifterna och högst valutapåslag. Å andra sidan kan man ju se det som att det var lätt att hitta nåt bättre. Efter mycket om och men så fastnade jag för re:member flex Mastercard. Dels så är det gratis, vilket då gör att vi sparar in 500 kr om året. Sen så har det lång räntefri avbetalning, om än fyra dagar mindre än Eurobonuskortet. Slutligen har det ett bättre valutapåslag och ett intressant rabattsystem som jag tror kommer vara mer användbart än Eurobonuspoäng. Dock kände jag mig inte riktigt nöjd med vad man får betala utomlands. Så därför har jag också tecknat upp mig för ett P.F.C. kort. Det är ett kostnadsfritt Mastercard som egentligen inte är ett kreditkort. Du sätter in pengar på kortet och sen kan du använda de pengarna som finns på kortet. Gör du uttag utomlands finns det ingen uttagsutgift på uttag upp till 3 000 kr per månad och betalar du med kortet tillkommer inget valutapåslag. Jag tänker att det kortet kommer vi använda utomlands främst och re:member flex i Sverige.
Vilken djungel! Det känns som det finns hur många kort som helst. Innan jag radar upp alla kort jag tittat på så ska jag lägga in en brasklapp. Kreditkort funkar bra om du har ordning på ekonomin och inte tänker att det är gratis pengar du spenderar. Med kreditkort får man ändå hela tiden tänka att det är riktiga pengar som man spenderar och som man ska betala inom kort. Vi betalar alltid kreditkortsräkningen varje månad utan undantag och det är ju verkligen att rekommendera om man vill undvika saftiga räntepåslag. För vår del är kreditkort bra när vi är utomlands, vilket vi är ett par gånger om året.
Kort
|
Årsavgift
|
Räntefritt
|
Uttagsavgift
|
Valutapåslag
|
Bonus
|
Reseförsäkring
|
re:member
flex
|
0
|
56 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
1,75 %
|
Rabatt i
300 butiker
|
Ja
|
Bank
Norwegian
|
0
|
45 dagar
|
0 %
|
1,75 %
|
Samlar Cashpoints. Poäng kan
bara utnyttjas hos Norwegian
|
Ja
|
Komplett
Bank
|
0
|
50 dagar
|
0 %
(ränta!)
|
1,75 %
|
1 % på
alla köp, 2 % på internet
|
Ja
|
Preem
Mastercard
|
0
|
39 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
2 %
|
0,5 % på köp, drivmedelsrabatt
|
Ja
|
Ikano Visa
|
0
|
39 dagar
|
2 %, minst
35 kr
|
1,5 %
|
Rabatter
5-20 % i olika branscher varje månad + 1 % rabatt på bensin
|
Ja
|
Shell
Mastercard
|
0
|
30 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
2 %
|
15 öre
rabatt per liter bensin, 0,5 % bonus på allt
|
Ja
|
Cirkle K
Mastercard
|
0
|
60 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
2 %
|
0,3 % på
alla köp, 15 öre rabatt per liter
|
Ja
|
OKQ8
Kreditkort
|
0
|
45 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
2 %
|
0,3 % på
alla köp, 15 öre rabatt per liter
|
Ja
|
Coop
|
295
kr/extra 95 kr
|
55 dagar
|
1,5 %,
minst 35 kr
|
1,75 %
|
0,5 poäng
på alla köp. Kan användas på Coop, till bio, hotell, resor mm
|
Ja
|
Ica
|
324
kr/extra 288 kr
|
60 dagar
|
0 kr
|
1,25 %
|
?
|
Ja
|
SAS
Eurobonus Mastercard
|
395 kr
|
60 dagar
|
3 %, minst
40 kr
|
2 %
|
10 EP per
100 kr
|
Ja
|
Marginalen
Traveller
|
395
kr/extra 0 kr
|
50 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
1,65 %
|
14 poäng
per 100 kr
|
Ja
|
Marginalen
Gold
|
195/extra
50 kr
|
50 dagar
|
3 %, minst
35 kr
|
1,65 %
|
Återbäring
på köp
|
Ja
|
Collector
Easy Living
|
195 kr
|
45 dagar
|
3 %, minst
45 kr
|
0 %
|
ingen
bonus
|
Ja
|
Supreme
Card Gold
|
245 kr
|
60 dagar
|
2,97 %,
minst 35 kr
|
1,97 %
|
0,5 %
bonus
|
Ja
|
Informationen har hämtats från diverse sidor online som samlar information om kreditkort (det finns många!) och kreditkortsföretagens egna hemsidor. Frågetecknet på ICAs kort är att jag inte lyckats få klarhet i om man får någon extra bonus på köp, men det verkar som om man bara får vanlig ICA-bonus så länge man inte har ett sparande på ICA-banken också.
Detta är bara ett urval av alla kreditkort som finns på marknaden idag. Som synes finns det ett gäng kort utan årsavgift och de lockar ju förstås. Sen finns det några som kostar mellan 200 och 400 kr om året. Står det extra efter årsavgiften avser det om man vill ha ett extrakort till familjen. Alla korten i sammanställningen ger möjlighet till räntefri avbetalning av det man köpt från 30 till 60 dagar. De allra flesta kort har också nån form av uttagsavgift och valutapåslag på köp utomlands samt ett bonussystem. Reseförsäkring ingår i alla kort.
För att hitta ett kort som passade mig så jämförde jag med vad jag har idag och det gjorde väl inte det lättare. SAS Eurobonus World Mastercard är dyrast, har bland de högsta uttagsutgifterna och högst valutapåslag. Å andra sidan kan man ju se det som att det var lätt att hitta nåt bättre. Efter mycket om och men så fastnade jag för re:member flex Mastercard. Dels så är det gratis, vilket då gör att vi sparar in 500 kr om året. Sen så har det lång räntefri avbetalning, om än fyra dagar mindre än Eurobonuskortet. Slutligen har det ett bättre valutapåslag och ett intressant rabattsystem som jag tror kommer vara mer användbart än Eurobonuspoäng. Dock kände jag mig inte riktigt nöjd med vad man får betala utomlands. Så därför har jag också tecknat upp mig för ett P.F.C. kort. Det är ett kostnadsfritt Mastercard som egentligen inte är ett kreditkort. Du sätter in pengar på kortet och sen kan du använda de pengarna som finns på kortet. Gör du uttag utomlands finns det ingen uttagsutgift på uttag upp till 3 000 kr per månad och betalar du med kortet tillkommer inget valutapåslag. Jag tänker att det kortet kommer vi använda utomlands främst och re:member flex i Sverige.
söndag 1 december 2019
Förväntningar utdelningar
När det det tredje kvartalet är över och rapporterna släpps så brukar jag sätta mig ned och göra en prognos för utdelningarna nästa år. Då brukar jag kolla på hur det har gått för bolaget under de tre första kvartalen, jämfört med förra året. Sedan tittar jag också på vad bolagets utdelningspolicy säger och hur utfallet har varit. Slutligen granskar jag företagets utdelningshistorik. Utifrån detta försöker jag mig på en kvalificerad gissning om vad varje bolag kommer dela ut. Detta har jag alltså gjort även i år och tänkte presentera vad jag kommit fram till för några populära bolag som jag äger. Oftast är jag något konservativ i mina gissningar då jag anser att det är bättre att bli positivt överraskad.
Castellum höjer från 6,10 kr till 6,50 kr, en ökning med 6,5 %
Handelsbanken håller utdelningen oförändrad på 5,50 kr
Intrum höjer från 9,50 kr till 10 kr, en ökning med 5,2 %
Latour höjer från 2,50 kr till 2,75 kr, en ökning med 10 %
NIBE höjer från 1,30 kr till 1,40 kr, en ökning med 7,7 %
Nobia håller utdelningen oförändrad på 4 kr
Peab höjer från 4,20 kr till 4,36 kr, en ökning med 3,8 %
SEB håller utdelningen oförändrad på 6 kr
Tele2 höjer utdelningen från 4,40 kr till 4,80 kr, en höjning med 9 %
Det som avses här är endast ordinarie utdelning. Extrautdelningar kan man aldrig räkna med. I övrigt kan jag nämna att jag inte räknar med några sänkningar förutom i ett fall och det är SJR in Scandinavia. När det kommer till själva beloppet jag räknar med att få under 2020 så har jag ännu inte sammanställt det. I år blir det ca 7 700 kr och givetvis hoppas jag på att nå 10 000 kr nästa år, men det återstår att se om det är ett för högt eller för lågt mål.
lördag 30 november 2019
Månadsrapport november
Vilken månad! Det var länge sedan jag gjort så många transaktioner under en månad och speciellt så många försäljningar. Nu kommer det dock lugna ned sig på säljsidan framöver, men eftersom jag har extremt mycket likvider (relativt sett) så kommer det säkerligen bli en del köp i december. Frågan är bara vad? Börsen står högt och många innehav ligger på ATH. Det blir nog att gå försiktigt fram framöver. Portföljen gick bra även denna månad och ökade från 161 142 kr till nya rekordet 167 205 kr. Dags att titta på detaljerna!
Sparkvot
En något förbättrad sparkvot jämfört med förra månaden, men fortfarande dålig i jämförelse med tidigare. Jag har denna månad valt att satsa på att öka upp privat- och sparkontona istället för att föra över mer till aktierna. Dels har jag redan väldigt mycket likvider, men främst så beror det på att vi har mycket utgifter just nu. Dessutom så har balansräkningen som jag gör varje månad nu visat att kassan sjunker månad för månad, medan det långsiktiga sparandet ökar starkt. Bättre att bygga buffert nu alltså. Dock räknar jag inte de pengarna som ett sparande då jag vet att en stor del av dem kommer ryka nästa månad när en resa ska betalas. En helt vanlig lön efter lönerevisionen utan avdrag eller tillägg. Panelerna ligger jag rätt lågt med, finns helt enkelt inte så mycket tid eller ork till det.
Sparkvot
Lön och andra ersättningar | 25 048 kr |
Paneler | 0 kr |
Amortering | 1 746 kr |
Pensionssparade | 500 kr |
Aktiesparande | 1 500 kr |
Överföring till min fru | 300 kr |
Buffertsparande | 600 kr |
18% |
Månadens affärer
Köpte 4 st OEM International B
Köpte 4 st Biotage
Köpte 2 st Intrum
Sålde 24 st Axfood
Köpte 3 st Lagercrantz Group B
Köpte 7 st Peab B
Köpte 3 st Castellum
Sålde 987 st ABG Sundal Collier Holding
Köpte ett nytt innehav motsvarande 589 kr till Tradingportföljen
Köpte 6 st SEB A
Köpte 6 st Handelsbanken A
Köpte andelar motsvarande 100 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Köpte 8 st Bufab
Sålde 188 st Björn Borg
Köpte 5 st ALM Equity Pref
Köpte 5 st Gränges
Köpte 16 st SJR in Scandinavia B
Tecknade ett nytt lån på Kameo för 500 kr
En diger lista av köp och sälj. Tre innehav såldes av och ersattes av tre nya. Utöver det så har det blivit en del påfyllning i befintliga innehav. Trots det sitter jag ändå på en kassa på ca 7 %. Som sagt kommer jag inte kasta mig på köpknappen bara för att det finns pengar att spendera, men några köp i december lär det bli.
Kontoutveckling
Hej o hå, en bra månad för en gångs skull! Svenska portföljen presterade som synes hela två procentenheter bättre än index och det var välbehövligt. Tyvärr kommer jag ändå få storpisk på helåret då jag ligger sju procentenheter bakom. Kan det bli nåt liknande i december får jag väl ändå vara nöjd. Svårt att vara missnöjd när portföljen gått upp knappt 23 % i år. Blir det tomterally måntro eller blir det en repris från förra året?
Lika muntert var det inte i utländska portföljen som i princip stod still. Min jämförelsefond SPP Aktiefond Global A gick upp 0,85 %.
Utdelningar
ABG Sundal Collier Holding 149,72 kr
Rottneros 479,50 kr
EPR Properties Inc 24,52 kr
STAG Industrial Inc 26,29 kr
Genworth MI Canada Inc 52,99 kr
Hela 733,02 kr denna trista och grå novembermånad lyste upp tillvaron. Målet för 2019 är uppnått och det är dags att titta på möjligheterna för 2020. I december blir det väl nån hundring till.
Nu kör vi sista biten av 2019 innan vi blickar fram mot 2020!
fredag 22 november 2019
In Bufab, ut Björn Borg
I veckan blev det återigen förändringar i portföljen efter att jag kickade ut ett innehav efter lång tjänstgöring och välkomnade ett nytt innehav in i värmen. Innehavet som fick stryka på foten var Björn Borg. Bolaget har jag ägt sedan våren 2016 och har under hela perioden gett en utdelning på 2 kronor per aktie. Efter att kursen åkt hiss nedåt en längre tid är nu direktavkastningen uppe i ca 9 procent. Enligt min uppdaterade strategi är det en utdelning som troligen inte är hållbar. Jag bedömer att en direktavkastning i en stamaktie över 7 procent gör att utdelningen ligger i farozonen. Senaste rapporten var helt ok, men kassan ekar tyvärr tom. Därför väljer jag att lämna skutan i det här läget, innan dystra besked kommer. Nu är det inte alls säkert att det blir så, men enligt min erfarenhet brukar höga direktavkastningar botas med att utdelningen sänks eller att marknaden ser att utdelningen är hållbar och inleder då en köpfest som trycker ned DA. Det senare har inte skett och därför tror jag på det första istället. Vidare tror jag att jag kan få betydligt bättre avkastning nån annanstans. Totalavkastningen landade på ca 6 procent och det får man väl säga är rätt magert på mer än tre år.
Istället har jag valt att lyfta in Bufab i portföljen. Bufab placerar jag i kategori 3, dvs bolag med stark tillväxt och låg DA. Bolaget har sitt huvudkontor i småländska Värnamo, men har verksamhet i 28 länder runt om i världen. Omsättningen är knappt 4 miljarder kronor i detta industribolag som handlas på Mid Cap. I Bufab förväntar jag mig ökande omsättning och vinster år efter år och att utdelningen ökar i samma takt.
I övrigt så är det löning efter helgen och det är ju alltid härligt även om pengarna försvinner snabbt åt olika håll så fort den landat på kontot. Den här månaden kommer fokus att ligga på att bygga upp kassan i hushållet. Likvider har jag i massor på aktiekontona, medan privat- och sparkontona har tagit stryk de senaste månaderna pga låg inkomst och relativt stora utgifter i hushållet.
Istället har jag valt att lyfta in Bufab i portföljen. Bufab placerar jag i kategori 3, dvs bolag med stark tillväxt och låg DA. Bolaget har sitt huvudkontor i småländska Värnamo, men har verksamhet i 28 länder runt om i världen. Omsättningen är knappt 4 miljarder kronor i detta industribolag som handlas på Mid Cap. I Bufab förväntar jag mig ökande omsättning och vinster år efter år och att utdelningen ökar i samma takt.
I övrigt så är det löning efter helgen och det är ju alltid härligt även om pengarna försvinner snabbt åt olika håll så fort den landat på kontot. Den här månaden kommer fokus att ligga på att bygga upp kassan i hushållet. Likvider har jag i massor på aktiekontona, medan privat- och sparkontona har tagit stryk de senaste månaderna pga låg inkomst och relativt stora utgifter i hushållet.
onsdag 20 november 2019
Tradingportföljen
Mitt aktiesparande består till allra största delen av innehav som jag tänkt behålla på lång sikt, dvs minst flera år och helst längre än så. I år har jag dock startat upp en liten (med betoning på liten) tradingportfölj. Tanken är att jag ska få leka lite vid sidan av mitt seriösa sparande och detta tror jag är ett rätt vanligt förfarande. En del har väl till och med endast en lekportfölj bestående av mer eller mindre spekulativa innehav. Tanken med min portfölj är i alla fall att jag ska pröva på att handla med aktier lite mer kortsiktigt än jag gör annars. Vanligtvis bryr jag mig inte nämnvärt om hur aktiekursen går så länge utdelningarna höjs och tickar in som de ska. De innehav som ska ligga i denna portfölj kan jag dock släppa när jag uppnått önskvärd avkastning.
Fram till förra veckan bestod portföljen endast av ett litet innehav. Det köptes in i våras och utvecklingen har sedan dess varit en hel del ned, men även fint upp. I nuläget står innehavet på plus, lite drygt 7 % upp. Mitt nya innehav har dock gått upp lite varje dag sen det inhandlades, vilket är enligt plan, och har redan gett 5 %. Än så länge har jag inte satt några begränsningar i varken tid eller avkastning. Inriktningen är på tillväxtbolag som har en stark långsiktig utveckling. Jag är verkligen inte intresserad av spekulativa köp i frimärkesaktier med bolag som går med förlust i väntan på att de ska få nån att vilja köpa deras heta nya produkt. Så troligen kommer det inte blir några affärer med flera hundra procent i vinst efter ett halvår, men å andra sidan så lär det heller inte bli stora förluster. Så länge trenden håller i sig får det gå både upp och ned.
Nån som också leker med aktier eller är alla seriösa?
Fram till förra veckan bestod portföljen endast av ett litet innehav. Det köptes in i våras och utvecklingen har sedan dess varit en hel del ned, men även fint upp. I nuläget står innehavet på plus, lite drygt 7 % upp. Mitt nya innehav har dock gått upp lite varje dag sen det inhandlades, vilket är enligt plan, och har redan gett 5 %. Än så länge har jag inte satt några begränsningar i varken tid eller avkastning. Inriktningen är på tillväxtbolag som har en stark långsiktig utveckling. Jag är verkligen inte intresserad av spekulativa köp i frimärkesaktier med bolag som går med förlust i väntan på att de ska få nån att vilja köpa deras heta nya produkt. Så troligen kommer det inte blir några affärer med flera hundra procent i vinst efter ett halvår, men å andra sidan så lär det heller inte bli stora förluster. Så länge trenden håller i sig får det gå både upp och ned.
Nån som också leker med aktier eller är alla seriösa?
söndag 17 november 2019
Nya strategin
Jag har hintat om att jag skulle skriva ett inlägg om min uppdaterade strategi flera gånger så här kommer det äntligen. Om ni har följt mig de senaste veckorna har ni säkert märkt en tidigare aldrig skådad försäljningsfrekvens hos mig. Vanligtvis så köper jag bara nya aktier i mina innehav varje månad och kanske så blir det nån försäljning per år. Men på sistone har flera innehav fått lämna portföljen.
Anledningen till detta är att att jag suttit ned och tänkt över min strategi och mina innehav. Dagen portfölj är en produkt av flera års investerande där jag gått från en total rookie till en i alla fall något mer erfaren investerare. Vissa innehav la jag till i min portfölj där i början då jag inte hade koll på så mycket och sen har de hängt med sedan dess. Det säger ju sig självt att enbart gå efter aktier med den högsta direktavkastningen inte är någon smart strategi. Därför har jag valt att fokusera min portfölj genom att kategorisera innehaven. Kan jag inte placera in innehavet i någon kategori så hör de inte hemma där. Nedan följer grunderna i min nuvarande strategi.
Anledningen till detta är att att jag suttit ned och tänkt över min strategi och mina innehav. Dagen portfölj är en produkt av flera års investerande där jag gått från en total rookie till en i alla fall något mer erfaren investerare. Vissa innehav la jag till i min portfölj där i början då jag inte hade koll på så mycket och sen har de hängt med sedan dess. Det säger ju sig självt att enbart gå efter aktier med den högsta direktavkastningen inte är någon smart strategi. Därför har jag valt att fokusera min portfölj genom att kategorisera innehaven. Kan jag inte placera in innehavet i någon kategori så hör de inte hemma där. Nedan följer grunderna i min nuvarande strategi.
- Portföljen ska bestå av flertalet innehav inom olika branscher för att vara diversifierad. Idag består portföljen av 31 innehav och det är väl ungefär så många som jag maximalt ska ha. Just nu håller jag på och tittar på att komplettera portföljen med ytterligare ett innehav, men det får antagligen vara det sista tillägget.
- Innehaven ska tillhöra en av tre definierade kategorier av innehav. Kategori 1 är mogna stabila högutdelande bolag. Direktavkastningen ska ligga mellan 5-7 %, högre än så känns inte hållbart. Utdelningen höjs antagligen inte varje år, men sänks å andra sidan inte heller. Kursutvecklingen är långsiktigt positiv. Kategori 2 är bolag som uppvisar en god tillväxt. Direktavkastningen ligger mellan 3-5 % och man höjer utdelningen i princip varje år. Kategori 3 har en DA mellan 1-3 %. Här hittar vi de riktiga tillväxtbolagen. De delar vanligtvis ut en måttlig del av vinsten, men utdelningshöjningarna är frekventa och stora. Aktiekursen går som tåget.
- De nordiska innehaven ska jag regelbundet öka i. Med regelbundet menar jag här ungefär en gång i halvåret. Övriga innehav räcker det att jag ökar i en gång varje år. Gemensamt för alla innehav är att jag inte får öka i dem med mindre än tre månaders mellanrum. Anledningen till det är att jag vill undvika att köpa alltför mycket i fallande knivar. Rent generellt har jag dessa regler för att sprida ut köpen i alla innehav. Annars är det lätt att man bara köper i de som gått ned och inte de som gått upp 50 %.
Onödigt invecklat eller vad sägs? Lättare att bara säga köp bra bolag och sälj dem aldrig, eller hur :-)
lördag 16 november 2019
Nytt jobb
Vilken vecka! Igår blev det klart och direkt officiellt att jag från och med januari kommer byta tjänst hos min arbetsgivare. Jag lämnar handläggarrollen, som jag haft hos min nuvarande arbetsgivare och den innan i över 10 år, och blir samordnare på en annan enhet. Helt otroligt, med tanke på att jag i början av veckan inte hade några planer alls på att byta tjänst och inte hade nåt på gång. Jag fick dock i tisdags reda på att enheten som jag hade sökt mig till i somras, men inte blivit erbjuden tjänst hos, nu sökte folk igen. Eftersom det låg så nära i tid tänkte de fortsätta på den tidigare rekryteringen och prata med de som stod på tur i listan av sökande, vilket jag gjorde. Efter en kort "intervju" i torsdags fick jag då igår samtalet om att jag hade jobbet om jag ville ha det.
Lönemässigt betyder det initialt inte speciellt mycket. Jag lyckades få en femhundring extra, men om ett halvår har jag möjlighet att löneförhandla igen om allt går som det ska. Tjänsten är ett "vikariat" (har ju givetvis fast tjänst hos arbetsgivaren) för att täcka upp för en tjänstledighet på sex månader. Om allt har gått bra efter ett halvår och det finns plats så blir jag då erbjuden en fast tjänst på enheten och med det en ny lön. Jag tycker det ska bli riktigt spännande att pröva nåt nytt utanför handläggningen efter så länge och ska göra mitt yttersta för att göra ett bra jobb. Vad jag ska jobba med är inte riktigt klarlagt dock. Tjänsten innebär snabba puckar där man ska ta hand om uppdrag som kommer från högre ort, både utanför och inom myndigheten. Det gäller att snabbt sätta sig in i vitt skilda sakfrågor och ge svar till uppdragsgivaren inom deadline.
Redan nu kan jag alltså slå fast att 2020 kommer bli ett intressant och utmanande år!
Lönemässigt betyder det initialt inte speciellt mycket. Jag lyckades få en femhundring extra, men om ett halvår har jag möjlighet att löneförhandla igen om allt går som det ska. Tjänsten är ett "vikariat" (har ju givetvis fast tjänst hos arbetsgivaren) för att täcka upp för en tjänstledighet på sex månader. Om allt har gått bra efter ett halvår och det finns plats så blir jag då erbjuden en fast tjänst på enheten och med det en ny lön. Jag tycker det ska bli riktigt spännande att pröva nåt nytt utanför handläggningen efter så länge och ska göra mitt yttersta för att göra ett bra jobb. Vad jag ska jobba med är inte riktigt klarlagt dock. Tjänsten innebär snabba puckar där man ska ta hand om uppdrag som kommer från högre ort, både utanför och inom myndigheten. Det gäller att snabbt sätta sig in i vitt skilda sakfrågor och ge svar till uppdragsgivaren inom deadline.
Redan nu kan jag alltså slå fast att 2020 kommer bli ett intressant och utmanande år!
tisdag 12 november 2019
Hög aktivitet i portföljen
Transaktionerna står som spön i backen just nu, det är knappt så man själv hänger med i svängarna. Den här veckan har börjat med att jag köpte in ett nytt innehav och sålde av ett annat. Nytillskottet i portföljfamiljen är välkända bygg- och anläggningsbolaget Peab. Hur kommer det sig då att jag valt att satsa på Peab av alla bolag? Dels tycker jag att de har en attraktiv direktavkastning på lite drygt 5 procent. Utdelningsandelen ligger runt 60 procent och det tycker jag är en bra andel. Omsättning och vinst är stigande år för år och den långsiktiga kursutvecklingen är positiv. Det handlar inte om nån kursrusning, men det förväntar jag inte mig heller. Jag letade efter en stabil högutdelare som jag kan lita på att öka eller behålla sin utdelning år efter år och det tycker jag verkligen jag har hittat i Peab. Runt 2011-12 hade man rätt stora problem med stora och dyra projekt, men inledde sedan en omställning bort från såna typer av prestigeprojekt. Det har gett resultat och jag hoppas att man har lärt sig sin läxa. Jag hoppas att Peab ska leva upp till mina förväntningar.
Ett annat bolag som istället svikit mina förväntningar är ABG Sundal Collier Holding. Eller egentligen ska jag säga att mina förväntningar berodde på naivitet och oerfarenhet. Sommaren 2016 gjorde jag mina första köp i bolaget. Vilken grej, ett bolag med en DA på 11 %, vilken kassako! Jo tjena, allt är inte guld som glimmar. Året efter sänktes utdelningen med 0,10 NOK till 0,50 NOK. Året därefter behölls utdelningen och det blev till och med 0,20 NOK till på hösten då man påbörjat halvårsutdelningar. Från utdelningen på våren 2018 har det dock varit konstant nedåt på kursen. I år sänktes utdelningen ytterligare till 0,37 NOK. Min misstanke är att det kommer fortsätta så här då omsättning och vinst minskar år för år. Men du har ju ändå fått rätt bra med utdelningar? Jo visst, men om kursen minskar i större takt än vad jag fått ut hade jag lika gärna kunnat köpa ett bolag som inte delar ut nåt och vars kurs står still och kommit ut med bättre totalavkastning. Som sagt skulle jag aldrig plocka upp ett bolag som ABG idag och därför har det inte min portfölj att göra. Totalavkastningen slutar på -18 %.
Veckan kommer säkerligen bjuda på fler köp och kanske även nåt sälj. Björn Borg rapporterar på fredag och det är en ganska avgörande rapport för om de ska vara kvar i portföljen eller inte.
Ett annat bolag som istället svikit mina förväntningar är ABG Sundal Collier Holding. Eller egentligen ska jag säga att mina förväntningar berodde på naivitet och oerfarenhet. Sommaren 2016 gjorde jag mina första köp i bolaget. Vilken grej, ett bolag med en DA på 11 %, vilken kassako! Jo tjena, allt är inte guld som glimmar. Året efter sänktes utdelningen med 0,10 NOK till 0,50 NOK. Året därefter behölls utdelningen och det blev till och med 0,20 NOK till på hösten då man påbörjat halvårsutdelningar. Från utdelningen på våren 2018 har det dock varit konstant nedåt på kursen. I år sänktes utdelningen ytterligare till 0,37 NOK. Min misstanke är att det kommer fortsätta så här då omsättning och vinst minskar år för år. Men du har ju ändå fått rätt bra med utdelningar? Jo visst, men om kursen minskar i större takt än vad jag fått ut hade jag lika gärna kunnat köpa ett bolag som inte delar ut nåt och vars kurs står still och kommit ut med bättre totalavkastning. Som sagt skulle jag aldrig plocka upp ett bolag som ABG idag och därför har det inte min portfölj att göra. Totalavkastningen slutar på -18 %.
Veckan kommer säkerligen bjuda på fler köp och kanske även nåt sälj. Björn Borg rapporterar på fredag och det är en ganska avgörande rapport för om de ska vara kvar i portföljen eller inte.
Etiketter:
ABG Sundal Collier,
Björn Borg,
Peab
söndag 10 november 2019
Veckans lyft och veckans fall
I veckan som gick rapporterade två bolag i min portfölj, Lucara Diamond Corp och Biotage. Medan den ena rapporten var en riktig fullträff så var den andra en mindre katastrof. Lucara öppnade veckan med att meddela att de drar in sin utdelning på 0,025 CAD (ca 17 öre) varje kvartal. Anledningen är att de kommit fram till att de ska anlägga en underjordsgruva vid sitt nuvarande dagbrott som de gräver efter diamanter i. Det har hållit på med en studie ett tag kommit fram till att en underjordsgruva skulle förlänga livslängden på verksamheten där med 15 år och att diamanthalten ökar ju längre ned i jorden de kommer. För att finansiera denna gruva har man bestämt att dra in utdelningarna och menar på att aktieägarna kommer gynnas längre fram istället. Jag tycker att Lucara är ett intressant företag och det är faktiskt inte sällan man gräver upp stora och värdefulla diamanter ur sitt dagbrott. Givetvis är det väldigt trist för mig som utdelningsinvesterare att ett av mina bolag drar in sin utdelning helt och hållet och det troligen för flera år framåt. Innan indragningen låg direktavkastningen på över 8 %, vilket jag inte tyckte var hållbart. Den höga DA:n berodde på att kursen dalat under lång tid, den har i princip gått ned i tre års tid. Frågan jag måste ställa mig nu är om jag verkligen kan ha innehav i min portfölj som inte delar ut något. Troligen kommer jag att behålla min aktier. Som sagt tycker jag att Lucaras framtid är spännande och fortsätter de på de inslagna vägen hoppas jag bli belönad för att jag stannar kvar. En underjordsgruva rik på diamanter kommer skapa helt andra kassaflöden än de gör idag och då kommer förhoppningsvis kursen ha återhämtat sig ordentligt och utdelningarna kan börja igen.
Biotage å andra sidan smällde till men en stark rapport och aktien flög upp runt 13 % på rapportdagen och har sedan dess stigit ytterligare 9 %. Jag passade på att öka lite på rapportdagen. Bolaget växer så det knakar, omsättning och resultat ökar stadigt. Annars har det varit ett rätt knackigt år sen förra november då senaste ATH sattes. Dit är det fortfarande en bit, men jag har goda förhoppningar om bättre tider.
Ett annat bolag som skapade rapportglädje var SJR in Scandinavia. Aktien hade inför rapporten igår tappat hela 50 % sen början av året efter ett par riktigt usla rapporter. Nu verkar dock vindarna ha vänt och man kom med en rätt skaplig rapport även om reaktionen med 16 % rusning kändes i överkant. Vi får se vad som händer, jag tror att det kan bli en sänkning av utdelningen.
Hoppas ni får en lysande nästa vecka!
Biotage å andra sidan smällde till men en stark rapport och aktien flög upp runt 13 % på rapportdagen och har sedan dess stigit ytterligare 9 %. Jag passade på att öka lite på rapportdagen. Bolaget växer så det knakar, omsättning och resultat ökar stadigt. Annars har det varit ett rätt knackigt år sen förra november då senaste ATH sattes. Dit är det fortfarande en bit, men jag har goda förhoppningar om bättre tider.
Ett annat bolag som skapade rapportglädje var SJR in Scandinavia. Aktien hade inför rapporten igår tappat hela 50 % sen början av året efter ett par riktigt usla rapporter. Nu verkar dock vindarna ha vänt och man kom med en rätt skaplig rapport även om reaktionen med 16 % rusning kändes i överkant. Vi får se vad som händer, jag tror att det kan bli en sänkning av utdelningen.
Hoppas ni får en lysande nästa vecka!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)