torsdag 21 februari 2019
Ut med det gamla, in med det nya
I går gjorde jag nåt som jag sällan gör, jag spekulerade nämligen. I mina ögon är det jag vanligtvis gör att investera. Jag hittar bolag som jag tror på, på lång sikt. De ska ge mig en fin totalavkastning, dvs både en kursökning över tid, men också utdelningar varje år. Spekulation å andra sidan handlar enbart om hur jag tror en aktiekurs ska röra sig på kort sikt. Det skulle kunna röra sig om daytrading eller lite längre affärer, men likväl kortsiktig spekulation. I bit in på min investeringsresa öppnade jag ett konto på Nordnet för att kunna utnyttja gratiscourtaget och syssla med spekulativa affärer, med små medel ska jag tillägga. Affärerna gick nog plus minus noll skulle jag tro, men det jag upptäckte var att trading är ett heltidsjobb. Du måste vara med hela tiden och följa kursrörelserna och det är ju väldigt svårt att kombinera med ett vanligt heltidsjobb. Så jag la ned det rätt så snabbt. Sen dess har jag inte sysslat med nån spekulation, men igår hände det.
Börsen har varit stark rätt länge nu och flera av mina preffar har seglat iväg. En av dessa, K2A Knaust & Andersson Pref har på kort tid stigit som en raket och handlas nu på ATH. Vad är det man brukar säga, upp som en sol och ned som en pannkaka? Såna här snabba uppgångar avslutas ofta med ett lika snabbt fall. I höstas var jag sugen på att sälja mina Softronic när de hade stigit orimligt mycket på kort tid. Mycket riktigt kom det en kraftig nedgång från toppen och några månader senare föll aktien ännu mer i samband med en kvartalsrapport. Den gången satt jag på händerna, men den här gången tänkte jag agera. Det som hjälpte mig i mitt beslut var att det var en preferensaktie och inte en stamaktie. Preffar ser jag mer som aktier som man kan komma och gå i lite hur man vill beroende på aktiekursen. Stamaktier däremot bör jag inte spekulera i.
Så igår blev det avslut på 10 st K2A Pref på kursen 319 kr, som i skrivande stund är ATH kurs. En nätt vinst på drygt 11 % kasserade jag ut. Min tanke är att kommer den ned runt de nivåer där jag köpt kring tidigare, dvs 285 kr, så kan jag hoppa på igen och då köpa 11 st för samma belopp jag fick ut nu. Under tiden så har jag några sköna tusenlappar att placera. Dessa tänkte jag dock investera, inte använda för spekulation. Efter min försäljning av Skanska så har det funnits utrymme för ett nytt innehav i portföljen. Efter att ha sökt igenom Stockholmsbörsen alla bolag utifrån några få kriterier så fick jag en lista på ungefär 20 bolag. Den listan har sen krympt under ett par veckors tid när jag tittat lite närmare på bolagen. Igår innehöll listan bara två bolag och det är två bolag som jag verkligen skulle vilja ha i portföljen, Nolato och Gränges. Valet föll dock på Gränges och i dag gjorde jag slag i saken och köpte en liten post i dem. Det finns mycket jag gillar med dem, även om jag tror att konjunkturen kommer vika för dem framöver precis som för många andra bolag. Detta är ju dock ingen spekulation, utan en investering. Så hur aktiepriset kommer röra sig under kommande lågkonjunktur är egentligen oväsentligt.
onsdag 20 februari 2019
Bokslutsperioden lider mot sitt slut
Nu är bokslutsperioden en månad gammal ungefär och mycket har hänt. Det har varit många positiva överraskningar och en del negativa sådana också. För min egen del har det gått över förväntan, i alla fall om man ser till utdelningsförslagen endast. Rottneros, Traction och NIBE är de som höjt mest procentuellt sett, mellan 33-24 %. I andra ändan hittar vi Skanska som sänkte utdelningen med 27 % och som jag sålde i vredesmod och brist på framtidshopp. Alldeles för förhastat visade det sig dock eftersom aktien studsade upp direkt. Men även om den gjorde det så tror jag inte på Skanska kommande åren och därför känner jag att jag har stöd av Warren Buffet i mitt beslut då han sa att om du inte är villig att äga en aktie i tio år så ska du inte äga den i tio minuter ens. Andra besvikelser har varit Handelsbanken och Intrum som valde att behålla utdelningen. ABG Sundal Collier valde att sätta halvårsutdelningen i vår till 0,20 NOK vilket summerar utdelningen för verksamhetsåret 2018 till 0,40 NOK, ned från 0,50 NOK förra året. Det här var helt enligt min förväntan och kommer inte att föranleda några förändringar i min portfölj. De har ett litet speciellt upplägg där halvårsutdelningen på hösten är en förtida utdelning av resultatet för innevarande verksamhetsår. Alltså är utdelningen under ett kalenderår missvisande.
De största kanonerna har rapporterat och jag har bara en handfull bokslut kvar. I morgon ska Lucaras rapport komma och där förväntar jag inga förändringar gällande utdelningen eftersom de aviserat om detta tidigare. Resultatet har jag heller inga större förhoppningar på, men kommande år kan bli bra. Även Softronic kommer med bokslut imorgon och här minns man ju förra året när de fläskade på med en utdelningshöjning på hela 50 %. Jag har svårt att tro att något liknande händer i år, snarare tror jag på en oförändrad utdelning. De två senaste rapporterna har utlöst rätt kraftiga fall i aktiekursen, en kurs som på senare tid återhämtat något av den förlorade marken. Mest spännande är dock Björn Borg på fredag. De senaste rapporterna har visat på en resultatförbättring och jag hoppas att den trenden fortsätter. Efter kvartalsrapporten för det tredje kvartalet spådde jag en oförändrad utdelning, men det vete katten om det kommer stämma. Resultat per aktie kommer säkerligen att täcka upp de 2 kronor som de delat ut tidigare, men jag har för mig att jag läste att kassaflödet var sisådär. Med en DA på över 9 % är det kanske att hoppas på för mycket. Kan bli så att de sänker till 1,50 kronor och börjar om därifrån.
Efter denna veckas bokslut kommer det några lugna veckor, sen kickar årets roligaste period igång. Utdelningarna kommer att regna över oss och mobilen kommer klirra till så den glöder varje morgon. Njut av kommande månader, det kommer jag att göra till fullo!
fredag 15 februari 2019
Min syn på frihet
Det har varit väldigt mycket skriverier om frihet på sistone i bloggar, men även i traditionell media. Begrepp som FIRE (Financial Independence, Retire Early) används ofta och sparande är inne. Jag tänkte skriva några rader om vad jag själv har för mål med mitt sparande och min syn på frihet.
Att inte jobba känns väldigt främmande för mig. Det är inte heller mitt mål med sparandet. Jag ser inte att jag inom en snar framtid ska sova till åtta på morgnarna, flanera planlöst på stan, träna supermycket, läsa böcker och göra andra tidsfördriv. Tyvärr är jag inte en person som hittar på en massa saker när jag är ledig och fyller dagarna med aktiviteter. Jag är född soffpotatis och soffpotatis kommer jag att dö som. Jag hatar heller inte mitt jobb eller att jobba, som många andra tycks göra. Mitt arbete får mig att känna mig viktig och behövd, att det finns ett ställe där min kompetens och mina kunskaper är värdefulla. Mina kollegor är trevliga och hjälpsamma, min chef duktig och rättvis. Såklart det finns brister, ingen arbetsplats är perfekt. Skulle det komma en dag när jag känner att min arbetsplats inte ger mig det jag vill ha och att jag inte kan ge 100 % så kommer jag att leta efter ett nytt jobb. Varför sitta och vantrivas på ett jobb som man hatar? Inte undra då på att man pratar om kommande helgen redan på måndagsfikat och är negativt inställd till allt.
Mitt sparande ligger på en relativt blygsam nivå, ungefär 10-25 % av mina inkomster. Med den sparkvoten kommer jag hinna gå i pension innan jag kan förtidspensionera mig. På sin höjd skulle jag kunna tänka mig att gå ned i tid när jag har ett sparande som genererar tillräckligt med avkastning varje år. Dock är det nu jag skulle vilja gå ned i tid, när barnen är små. Känns ju dumt att gå ned i tid när barnen är vuxna och man har all tid i världen för att jobba. Skulle jag öka sparkvoten mer så skulle det kräva en förändrad livsstil och det är jag inte intresserad av. Vi gör i dagsläget inga större utsvävningar förutom den årliga resan till Colombia så jag är rätt nöjd med vårt spenderande idag.
Så varför sparar jag egentligen? Ja, dels är det ju bra att lägga undan pengar för en osäker framtid. Men min största drivkraft är faktiskt att jag vill se hur långt jag kan nå. Att hålla på med aktier är så kul och spännande. Att vara en del av Finanstwitter och delta i diskussionerna där är väldigt berikande. Välkände investeraren George Soros ska ha sagt att: om investerande är underhållande, om du har kul, så tjänar du antagligen inga pengar. Bra investerande är tråkigt. Tyvärr George, jag har kul och tjänar pengar på mitt investerande (än så länge). Trevlig helg på er och njut nu av friheten för på måndag kastas ni in i den hemska fängelsehålan kallad arbetsplatsen.
lördag 9 februari 2019
Mellan glädje och bedrövelse
Ännu en vecka över och boksluten fortsätter att regna över oss. Under den här tiden känner jag att jag inte hinner med jobb, familjeliv, läsa rapporter och skriva på bloggen så bloggen har fått stryka på foten lite just nu. Men det har ju hänt en hel del sen sist så jag måste skriva några rader om boksluten och de beslut jag har tagit efter dessa.
Först vill jag nämna Skanska. I höstas valde jag att sälja halva mitt innehav då min investeringskalender visade att det var dags att fylla på i dem. När jag tittade på Skanskas värdering och framtidsutsikter kunde jag inte hitta nåt som lockade mig till köp. Jag såg istället att det fanns stora risker för dåliga rapporter framöver och flera år med kräftgång och beslutade mig därför att dra ned risken i portföljen. Mycket riktigt så dröjde det inte länge innan de kom med en vinstvarning för det tredje kvartalet och kursen störtdök. Sedan dess har de återhämtat sig och låg inte långt från där jag sålde innan bokslutet kom nu igår. Skanska chockade med en sänkt utdelning, från 8,25 kr till 6 kr. Det var droppen som fick bägaren att rinna över för mig. Jag ser inget positivt med Skanska de närmaste åren. Trots goda tider har nedskrivningarna och vinstvarningarna duggat tätt de senaste åren. Jag ser ingen kurspotential och med sänkningen är de ingen högutdelare längre heller. Det kommer ta många år innan de är uppe på 8,25 kr i utdelning igen. Ordrarna kommer i en strid ström, men det visar sig inte på den sista raden. Vinstmarginalen är löjligt låg, räknar de bara lite fel blir ett projekt en förlustaffär istället. Nej, jag sa tack och adjö och sålde mina kvarvarande aktier direkt efter öppning. Det ska mycket till innan jag går in i en byggare igen.
Axfood kom med en stabil rapport och lämnade utdelningen oförändrad. Det var nog en av de mest väntade utdelningsförslagen i år, sett till kvartalsrapporterna som bolaget släppt under 2018. Dessutom delar de redan ut en stor andel av vinsten så en höjning hade nog varit dumt.
Biotage växer så det knakar, även om resultatet i det fjärde kvartalet inte nådde upp till motsvarande kvartal förra året. Utdelningen höjdes med drygt 7 %, vilket är bra även om jag hade räknat med 1,60 kr istället för 1,50 kr. Rapporten kom i torsdags och marknaden har handlat ned aktien starkt under två dagar. Jag passade på att köpa några stycken igår när den kom ner till den nivå då jag var intresserad av köp.
Handelsbanken kom med oväntat besked i veckan. De behåller utdelningen på 5,50 kr och drar in extrautdelningen som förra året låg på 2 kr. Det här var inte alls vad jag räknat med då jag trodde det var upplagt för en höjning av ordinarie utdelning till 6 kr åtminstone. I tider av oro väljer banken att vara defensiva, vilket säkert är bra i det långa loppet. Visst, det är tråkigt när väntade höjningar uteblir, men när anledningen är att man vill se om sitt hus inför väntat tuffare tider så är mitt förtroende orubbat.
Nobias rapport utlöste ett mindre ras och jag passade på att köpa några till när utdelningen, resultatet för 2018 och framtidsutsikterna blev kända. Det är Brexit som spökar i vanlig ordning, men även andra marknader går knackigt. Kassan ska dock vara välfylld och siktet är inställt på förvärv. Utdelningen höjde man, i mina ögon, väldigt oväntat med 14 %. Förra året hade man även en stor extrautdelning som man i år drog in helt, men extrautdelningar ska du aldrig räkna med.
Intrum valde att inte höja utdelningen från 9,50 kr till 10 kr som jag hade räknat med och bröt därmed en fin rad på 12 år med utdelningshöjningar. Att inte höja ens med 25 öre och fortsätta trenden när årsvinsten var på 14,18 kr per aktie är faktiskt riktigt dåligt. Men vissa bolag tänker nog inte så och såklart att det finns viktigare saker att prioritera än att göra utdelningsjägare glada.
Rottneros kom med en riktig smällkaramell, en positiv sådan. En höjning av ordinarie utdelning med 33 % och en extrautdelning på ytterligare 30 öre var långt över mina förväntningar. Men så levererade de också ett rekordår. Stark efterfrågan, högt marknadspris på massa och en väldigt gynnsam dollarkurs bidrog. Rottneros har också ett pågående arbete med att öka produktionen som har varit väldigt lyckat. Verksamheten är cyklisk och VD spår sämre konjunktur framöver, men nya produkter inom hållbara förpackningar ska förhoppningsvis motverka sämre resultat.
Nästa vecka fortsätter det med bl a Tele2, Nibe och Latour. Fortsatt spännande tider!
Först vill jag nämna Skanska. I höstas valde jag att sälja halva mitt innehav då min investeringskalender visade att det var dags att fylla på i dem. När jag tittade på Skanskas värdering och framtidsutsikter kunde jag inte hitta nåt som lockade mig till köp. Jag såg istället att det fanns stora risker för dåliga rapporter framöver och flera år med kräftgång och beslutade mig därför att dra ned risken i portföljen. Mycket riktigt så dröjde det inte länge innan de kom med en vinstvarning för det tredje kvartalet och kursen störtdök. Sedan dess har de återhämtat sig och låg inte långt från där jag sålde innan bokslutet kom nu igår. Skanska chockade med en sänkt utdelning, från 8,25 kr till 6 kr. Det var droppen som fick bägaren att rinna över för mig. Jag ser inget positivt med Skanska de närmaste åren. Trots goda tider har nedskrivningarna och vinstvarningarna duggat tätt de senaste åren. Jag ser ingen kurspotential och med sänkningen är de ingen högutdelare längre heller. Det kommer ta många år innan de är uppe på 8,25 kr i utdelning igen. Ordrarna kommer i en strid ström, men det visar sig inte på den sista raden. Vinstmarginalen är löjligt låg, räknar de bara lite fel blir ett projekt en förlustaffär istället. Nej, jag sa tack och adjö och sålde mina kvarvarande aktier direkt efter öppning. Det ska mycket till innan jag går in i en byggare igen.
Axfood kom med en stabil rapport och lämnade utdelningen oförändrad. Det var nog en av de mest väntade utdelningsförslagen i år, sett till kvartalsrapporterna som bolaget släppt under 2018. Dessutom delar de redan ut en stor andel av vinsten så en höjning hade nog varit dumt.
Biotage växer så det knakar, även om resultatet i det fjärde kvartalet inte nådde upp till motsvarande kvartal förra året. Utdelningen höjdes med drygt 7 %, vilket är bra även om jag hade räknat med 1,60 kr istället för 1,50 kr. Rapporten kom i torsdags och marknaden har handlat ned aktien starkt under två dagar. Jag passade på att köpa några stycken igår när den kom ner till den nivå då jag var intresserad av köp.
Handelsbanken kom med oväntat besked i veckan. De behåller utdelningen på 5,50 kr och drar in extrautdelningen som förra året låg på 2 kr. Det här var inte alls vad jag räknat med då jag trodde det var upplagt för en höjning av ordinarie utdelning till 6 kr åtminstone. I tider av oro väljer banken att vara defensiva, vilket säkert är bra i det långa loppet. Visst, det är tråkigt när väntade höjningar uteblir, men när anledningen är att man vill se om sitt hus inför väntat tuffare tider så är mitt förtroende orubbat.
Nobias rapport utlöste ett mindre ras och jag passade på att köpa några till när utdelningen, resultatet för 2018 och framtidsutsikterna blev kända. Det är Brexit som spökar i vanlig ordning, men även andra marknader går knackigt. Kassan ska dock vara välfylld och siktet är inställt på förvärv. Utdelningen höjde man, i mina ögon, väldigt oväntat med 14 %. Förra året hade man även en stor extrautdelning som man i år drog in helt, men extrautdelningar ska du aldrig räkna med.
Intrum valde att inte höja utdelningen från 9,50 kr till 10 kr som jag hade räknat med och bröt därmed en fin rad på 12 år med utdelningshöjningar. Att inte höja ens med 25 öre och fortsätta trenden när årsvinsten var på 14,18 kr per aktie är faktiskt riktigt dåligt. Men vissa bolag tänker nog inte så och såklart att det finns viktigare saker att prioritera än att göra utdelningsjägare glada.
Rottneros kom med en riktig smällkaramell, en positiv sådan. En höjning av ordinarie utdelning med 33 % och en extrautdelning på ytterligare 30 öre var långt över mina förväntningar. Men så levererade de också ett rekordår. Stark efterfrågan, högt marknadspris på massa och en väldigt gynnsam dollarkurs bidrog. Rottneros har också ett pågående arbete med att öka produktionen som har varit väldigt lyckat. Verksamheten är cyklisk och VD spår sämre konjunktur framöver, men nya produkter inom hållbara förpackningar ska förhoppningsvis motverka sämre resultat.
Nästa vecka fortsätter det med bl a Tele2, Nibe och Latour. Fortsatt spännande tider!
lördag 2 februari 2019
Månadsrapport januari
Vilken månad vi har haft! Utan att ha kollat så bör detta vara en mina bästa månader på snart fyra år på börsen. Procentuellt kan det ha funnits bättre månader, men i kronor är det definitivt den bästa månaden. 1 januari i år hade min portfölj ett värde på 110 311 kr. 1 februari är det värdet nu 122 652 kr, en ökning med mer än 12 000 kr alltså! Visst det är ju kul och så, men jag hade gärna sett lägre kurser nu inför vårens utdelningssäsong så jag kan köpa fler aktier. Under månaden har jag inte legat på köpknappen, utan har mest avvaktat nedrekylen som aldrig tycks komma. Jag är ju fullkomligt övertygad om att börsen ska gå ned och skapa nya bottnar, men just nu ser det inte alls ut som att det ska hända i närtid. Det kan gå fort på börsen dock, det har vi ju sett tidigare. Nu struntar vi i mina förutsägelser och kastar oss över månadens sparkvot tycker jag.
Sparkvot
Lönen saltades lite med semestertillägg och det trillade in lite pengar från panelerna som jag har kunnat köra nu igen när jag är tillbaka i Sverige. I övrigt var det rätt normala överföringar och sparkvoten blev 25 %. Jag får tyvärr justera förra månadens sparkvot som jag satte till 36 %. Då inkluderade jag ett gemensamt buffertsparande, men i nuläget är det mer ett målsparande eftersom vi kan behöva använda dem till en resa. Därmed har de pengarna inte i sparkvoten att göra.
Sparkvot
Lön och andra ersättningar | 25 645 kr |
Paneler | 253 kr |
Amortering | 1 766 kr |
Pensionssparade | 500 kr |
Aktiesparande | 2 994 kr |
Överföring till min frus ISK | 250 kr |
Buffertsparande | 1 000 kr |
25% |
Lönen saltades lite med semestertillägg och det trillade in lite pengar från panelerna som jag har kunnat köra nu igen när jag är tillbaka i Sverige. I övrigt var det rätt normala överföringar och sparkvoten blev 25 %. Jag får tyvärr justera förra månadens sparkvot som jag satte till 36 %. Då inkluderade jag ett gemensamt buffertsparande, men i nuläget är det mer ett målsparande eftersom vi kan behöva använda dem till en resa. Därmed har de pengarna inte i sparkvoten att göra.
Månadens affärer
10 st HiQ International
Andelar motsvarande 100 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
5 st Lagercrantz Group B
29 st CapMan Oyj
Ett fåtal affärer, men ack så vältajmade för en gång skull. Lagercrantz köpte jag innan rapporten för det tredje kvartalet när de dippade ned till 86. Idag, en dryg vecka senare, står de i 99 kr efter en uppgång på ca 15 %. Även HiQ blev ett bra köp på 47 kr och att de sen rusade upp till 55 kr, en uppgång på 17 %. Förhoppningsvis blir det fler affärer i februari, eller åtminstone för ett större värde då jag har ett kanadensiskt köp inplanerat under månaden.
Kontoutveckling
Om december var nattsvart så blev januari betydligt ljusare. 7,88 % prickar nästan exakt SIXPRX som gick upp 7,68 %. Det är ju en fantastisk start på det nya året, men håller det i sig? Nja, efter en månad utan nedrekyler alls som ni kan se så måste ju februari innebära ett fall i nån form.
Utländska portföljen gick ännu bättre med 10,86 % upp. SPP Aktiefond Global A släpar efter något med plus 8,27 %, men även det är ju fantastiskt.
Utdelningar
LTC Properties Inc 14,50 kr
STAG Industrial Inc 24,28 kr
Tryg 29,97 kr
ALM Equity Pref 58,80 kr
Corem Property Group Pref 20 kr
Klövern Pref 20 kr
Amasten Fastighets Pref 50 kr
Kameo 17,51 kr
Totalt 235,06 kr i januari. Jag väljer att ta med Kameo för första gången även om det är en inkomstränta och inte en aktieutdelning. Det är ränta på en investering som jag får varje månad och därmed likställer jag det med en utdelning. Det gör jag i mina andra sammanställningar också. En god inledning på året och en dubblering av utdelningarna i januari förra året. Några utdelningsförslag för i år är presenterade, men de allra flesta kommer nu i veckan som kommer och nästföljande. Fortsatt spännande tider helt enkelt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)