måndag 19 mars 2018

Amerikanska kungar- nåt att ha?

Jag har för närvarande två amerikanska bolag i min portfölj, LTC Properties Inc och STAG Industrial Inc. Båda två är så kallade REITs, Real Estate Investment Trusts. Jag har funderat ett tag på om jag ska plocka in ytterligare ett amerikanskt innehav. Min utländska portfölj består idag av sex innehav från fem olika länder. Jag skulle gärna vilja utöka med ett nytt land under året, men även plocka in fler bolag från de länder som jag redan har. Hur som helst så är ju alltid amerikanska innehav lockande, så influerade av det stora landet i väst som vi är. Allt i staterna är ju alltid större på nåt sätt. Det finns ju också hur många bolag som helst att välja mellan och det är svårt att göra ett urval. Jag tänkte i alla fall börja med att titta på kungligheterna först.

I USA finns det ett gäng bolag som kallas Dividend Kings. Det är bolag som under 50 år, eller mer, i följd höjt utdelningen. Här ligger de svenska bolagen långt efter, vi har inte ens något bolag som kvalificerar sig för att bli en Dividend Aristocrat (25 år med utdelningshöjningar). Närmast är Hufvudstaden och Castellum. I USA finns det i år 26 stycken kungar.

Lowe's Companies Inc (LOW)

3M Co (MMM)

Stanley Black & Decker Inc (SWK)

Nordson Corp (NDSN)

Vectren Corp (VVC)

Parker-Hannifin (PH)

Hormel Foods Corp (HRL)

Johnson & Johnson (JNJ)

Lancaster Colonly Corp (LANC)

Dover Corp (DOV)

Cincinnati Financial Corp (CINF)

Genuine Parts Co (GPC)

Colgate-Palmolive Co (CL)

Tootsie Roll Industries Co (TR)

Northwest Natural Gas Co (NWN)

Emerson Electric Co (EMR)

Coca Cola Co (KO)

Procter & Gamble Co (PG)

Federal Realty Investment Trust (FRT)

ABM Industries Inc (ABM)

American States Water Co (AWR)

California Water Service Group (CWT)

SJW Corp (SJW)

Stepan Company (SCL)

Target Corp (TGT)

Farmers & Merchants Bancorp (FMCB)

Direkt kan vi plocka bort Farmers & Merchants Bancorp från listan över intressanta företag. FMCB går det inte att handla i, varken hos Avanza eller hos Nordnet. Kursen står i 650 dollar och det är väldigt små volymer som handlas i USA.

Kvar finns 25 bolag och det är en brokig skara. En del är kända över hela världen (t ex Coca Cola), medan andra är lite mindre bolag (t ex Lancaster Colony Corp) och de opererar i vitt skilda branscher.

För att avgöra vilka som är värda att ha sin portfölj och vilka som inte är det har jag tittat på några faktorer. Det första jag har tittat på är direktavkastningen. Redan nu kan jag säga att kungarna har en rätt blygsam direktavkastning i flera fall. Sedan har jag tittat på utdelningsandel. Den är viktig att hålla koll på för att kunna avgöra om utdelningen är hållbar över tid. En utdelningsandel under 35 % är bra, medan över 75 % får anses utmanande. Jag har också tittat på hur mycket bolagen har höjt deras utdelning med i snitt under 5 år. Att höja utdelningen i mer än 50 år i rad är lovvärt, men om höjningen bara är 1 % årligen så blir det inte många slantar. För att kunna fortsätta höja utdelningen så bör också vinsten öka över tid. Därför har jag tittat på hur vinst per aktie har utvecklats sig de senaste 5 åren. Slutligen har jag även kollat på kursutvecklingen senaste 5 åren. Historisk utveckling är ingen garant för framtida utveckling, men jag tycker ändå det ger en fingervisning om det är ett bolag som är med i svängarna eller inte.

Resultatet då? Ja, det finns ingen självklar vinnare tyvärr. Jag hade alltså fem olika kriterier att ta hänsyn till och inget bolag placerade sig bland de bästa i mer än tre kategorier. Lowe's Companies Inc har varit bäst på att höja utdelningen (i snitt 20,5 % per år), har haft den bästa kursutvecklingen (126 %), och ligger bland de bästa när det gäller att öka vinsten per aktie. Utdelningsandelen är hälsosam (38 %) och DA ligger på godkända 1,8 %.

Stanley Black & Decker Inc har ökat vinsten per aktie mer än någon på listan, har en bra utdelningsandel (30 %) och en fin kursutveckling på 101 %. DA är skapliga 1,6 % och snitthöjningen är fina 6,5 %. Cincinnati Financial Corp har en fin DA på 2,8 %, en bra utdelningsandel på 31 % och har ökat vinsten duktigt. De har haft en ok snitthöjning på 4,6 % och kursutvecklingen har varit godkänd, men inte mer.

SJW Corp har en utdelningsandel på 30 %, har haft en stark kursutveckling (112 %) och höjt vinsten kraftigt. De har en godkänd DA på 2 % och har höjt utdelningen med i snitt 5,6 % årligen. Precis under toppen finns Target, Parker-Hannifin och Nordson som alla placerat sig bra i flera kategorier, men som fallit i från på grund av bland annat usel DA eller dålig kursutveckling.

I botten finns kända namn som Coca Cola Co, Colgate-Palmolive Co, Procter & Gamble Co och mindre kända Northwest Natural Gas Co. Gemensamma nämnare för dessa är relativt hög DA, utmanande utdelningsandel, svag kursutveckling och minskande vinster.

I princip all data kommer från den fenomenala sidan Seeking Alpha som jag nyligen fått upp ögonen för. Där finns all information som man önskade fanns på Avanza gällande amerikanska innehav. Om ni är intresserade av att investera i en dividend king, gör läxan och titta närmare på de faktorer som jag nämnt samt andra viktiga nyckeltal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar