torsdag 27 juni 2019

Svenska bolagsskandaler - Prosolvia

Idag tänkte jag fortsätta min serie om svenska bolagsskandaler och denna gång handlar det om Prosolvia. Första avsnittet handlade om Gusums bruk.

Prosolvia var i slutet av 90-talet ett hyllat företag inom mjukvaruutveckling och utveckling av integrerade system. Bl a sysslade man med 3D-teknik. 1997 utsåg Dagens Industri företaget till "årets tjänsteföretag" och man börsintroducerades samma år på 115 kr. Efter flertalet kvartalsrapporter som överträffade marknadens förväntningar så stod kursen bara ett år senare över 380 kr. Men nu började flera att ifrågasätta om allt verkligen stod rätt till i företaget. Media började anklaga Prosolvia för att ha blåst upp vinsten för 1997 och att den i själva verket var betydligt lägre. Företaget skulle ha använt sig av luftaffärer och för tidig fakturering. En stor förtroendekris inleddes och kursen rasade ned till endast 20 öre mot slutet av 1998. Det visade sig senare att Prosolvia hade blåst upp omsättningen för 1997 med 35 procent till 434 miljoner kronor fast den egentligen bara låg på 277 miljoner kronor. Istället för en vinst på 80 miljoner kronor hade gjort en förlust på 36 miljoner kronor. I december 1998 blev konkursen oundviklig trots att Statliga Industrifonden hade tagit över företaget och pumpat in pengar i det. Resultatet blev att tusentals småsparare förlorade miljontals kronor på konkursen.

Efter konkursen kom det rättsliga efterspelet som kom att bli mycket utdraget och i slutändan leda till ett av de största skadestånden i Sveriges historia. Ledningen i Prosolvia åtalades för svindleri och bokföringsbrott, men friades helt 2005 då åklagarna misslyckats att bevisa att brott hade begåtts. Under tiden hade konkursboet istället stämt revisionsföretaget PwC för att de inte upptäckt och rapporterat de väsentliga felen och bristerna i redovisningen. De stämdes på 1,4 miljarder kronor, men friades av tingsrätten 2010. Efter överklagan dömdes dock PwC i hovrätten att betala 2,1 miljarder till konkursboet. PwC inledde en överklagan till högsta instans, men drog sedan tillbaka den efter en förlikning med konkursboet hösten 2013. Enligt förlikningen betalade PwC 742,5 miljoner kronor till konkursboet som därmed kunde betala tillbaka alla fordringsägare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar