torsdag 1 november 2018

Månadsrapport oktober

Ojojoj vilken månad vi kan se tillbaka på! I början på oktober stod vi där på toppen av berget och blickade ut över nejderna. Sen kom det en sjuhelsikes lavin och svepte med oss ned till botten av dalgången. Först den här veckan, de sista skälvande dagarna av oktober, har vi kunnat gräva oss ur raset och börja fundera på om vi ska klättra uppåt igen. Som ni förstår så har denna månad inneburit en negativ avkastning och det ska vi titta på lite längre ned. Totala portföljvärdet uppgår till 110 604 kr och därmed ligger jag ungefär 4 500 kr från mitt målvärde för i år. Fullt uppnåbart således.

Sparkvot
Den här månaden blev det en normal överföring till aktiesparandet, vilket jag tror inte bör vara nåt problem framöver. Det blir kanske lite mer än vanligt om möjlighet finns, men vi kommer satsa på att bygga upp buffertar och amortera ned på billånet. Så här blev sparkvoten:


Lön och andra ersättningar23 706,00 kr
Paneler698,00 kr
Amortering1 755,00 kr
Pensionssparade500,00 kr
Aktiesparande2 250,00 kr
18,5 %

Även den här månaden blev det inte så fett pga av att min fru återigen hade långt ifrån en full lön. Vi är hemma ungefär lika mycket när dottern blir sjuk, men jag har fördelen av att kunna jobba hemifrån. En bra dag kan jag jobba 75 % och då blir det inte så kännbart. Vobbade två dagar förra veckan och kommer bara ha varit borta totalt en halv dag istället för två hela dagar. 

Månadens affärer
Köpt 1 st Intrum
Köpt andelar motsvarande 100 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Köpt 30 st Softronic B
Sålt 41 st Betsson B

Vilken klen transaktionsmånad! Under hela oktober när det rasade vilt hade jag inte en krona att spendera. Septembers insättningar blåste jag samma månad. När väl lönen kom den 25:e så tittade jag på de innehav som det är dags att köpa i för min del och kunde konstatera att de inte låg på nån aptitlig nivå alls. Så jag har mestadels suttit på pengarna, vilket är ovanligt. Dessutom har jag sålt av hela innehavet i Betsson och därmed sitter jag på en kassa på nästan 5 000 kr. Vi får se, just nu avvaktar jag lite för att se om det fortsätter uppåt eller om det svänger nedåt igen. Har haft ett par köpordrar inne som inte gått igenom. Två stora försäljningar månaderna efter varandra hör förresten inte till vanligheterna. Nu ser jag dock inte att jag kommer sälja nåt mer på ett bra tag.

Kontoutveckling
5,48 % ned är givetvis mycket på en månad, men som ni ser så gick det ändå bättre än för de flesta. Nu ska jag inte sitta och hoppas på mer nedgångar, men visst vore det väl lite trevligt om jag kunde få placera min kassa på lägre nivåer. 

Inte fullt så illa har det gått för den utländska portföljen. Jämför man med SPP Aktiefond Global A som gick ned 3,75 % under oktober så har det ju gått rätt skapligt ändå. Snart kommer Black Friday och med det förhoppningsvis gratis courtage på amerikanska aktier. Då ska jag se till att fylla på i befintliga bolag, men jag funderar också på att ta in ytterligare en amerikanare.

Utdelningar
Klövern Pref 15 kr
Corem Property Group Pref 15 kr
Lagercrantz Group B 24 kr
ALM Equity Pref 58,80 kr
Amasten Fastighets Pref 50 kr
LTC Properties Inc 14,36 kr
Tryg 29,93 kr
STAG Industrial Inc 17 kr
ABG Sundal Collier Holding 115,26 kr

Totalt 339,35 kr in i oktober. Det är jag riktigt nöjd med. Nu är det inte mycket pengar kvar som ska komma in, endast några kvartalsutdelare och mina månadsutdelare.

Kommande månad
Förra månaden tippade jag att vi skulle få se en utmaning av ATH på OMXS30. Går väl inte att ha mer fel efter att vi genomlidit den värsta börsmånaden på år och dagar. Jag vet inte om jag vågar sia nåt om framtiden och eftersom jag oftast har fel så gör det kanske inte så mycket om jag lägger ned prognoserna. Jag kan väl sträcka mig till att säga att jag tror det kommer gå ned framöver. Hur har det sett ut för er i oktober?


6 kommentarer:

 1. Hej!
  Ingen idé att sia om framtiden. Så kånge du inte har en spåkula, såklart!
  Haha.

  Är lön och ersättning det du drar in eller är det hela familjens inkomster?
  Fin sparkvot!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 2. Hej Pappa betalar?! Nä, det är rätt omöjligt att sia om framtiden, men jag tar det med en klackspark :-) Lön och ersättning är min egen lön och ev ersättning från Försäkringskassan. Paneler är det som jag faktiskt fått utbetalt under månaden, inte så sånt som ligger kvar i panelerna. Jag delade amorteringen på två så det är min del av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt :)

   Okej, en hyffsat bra lön ändå.

   Då är jag med.
   Tack för svar.

   Mvh PB?

   Radera
  2. En tusing mindre än vanligt pga VAB

   Radera
 3. Hej
  Min utdelning för oktober låg på ca 950 kr. Det är så skönt att komma närmare tusenlappen. Blir bara mer o mer att shoppa för.

  Hälsningar Tandläkaren. / swedendivin.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt! Ja det blir mer pengar i rullning med fler och fler aktier.

   Radera