onsdag 7 mars 2018

Den stora börskraschen

Nyligen läste jag ut klassikern Den stora börskraschen av John Kenneth Galbraith. Den berättar om bakgrunden till den hemska börskraschen i USA 1929, beskriver dagarna när kurserna föll handlöst och följderna.


Tiden innan hösten 1929 hade spekulationen i aktier ökat enormt och aktiekurserna hade skjutit i höjden bortom all rim och reson. Till slut tog dock festen slut och under några dagar sjönk kurserna kraftigt. Detta var dock bara början och under flera år gick kurserna bara ner och ner. Den initiala kraschen markerade början på den stora amerikanska depressionen som färgade landet för en lång tid.

Det verkligt intressanta i den här boken är berättelsen om de här blodröda dagarna och psykologin bakom. Man kan riktigt sätta sig in i hur otroligt jobbigt det måste ha varit för de inbladade, speciellt med tanke på osäkerheten som rådde. Informationsåtergivningen om händelserna på börsen låg hopplöst efter när handeln var omfattande så många agerade i blindo.

Vi kan bara hoppas att vi aldrig får se en sån här enorm krasch med efterföljande djup recession igen. Jag brukar hoppas på en ordentlig sättning för att kunna köpa aktier billigare under en period, men en riktig smäll med sjunkande kurser under flera år skulle nog tära på psyket.

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Tack för boktipset! Denna visste jag inte ens om att den fanns så den tar jag tacksammt emot. Ja det var nog en rejäl smäll för väldigt många både ekonomiskt och psykiskt. Vid tiden efter kraschen skulle man handlat på sig några tusen Coca-Cola aktier, jisses vilken förmögenhet man skulle haft idag :-)

    SvaraRadera
  2. Ja den kan jag rekommendera för en historielektion. Hehe, ja tänk om man varit med då.

    SvaraRadera