tisdag 12 januari 2021

Vi äger nu vår bil

 

När det kommer till lån så går det att låna pengar till bra saker och till mindre bra saker. Sen går det även att låna pengar till rent värdelösa saker. Till de bra lånen räknas studielån. Räntan på studielånet har varit extremt låg under lång tid och det är en bra investering i sig själv. Även bolån hör till de bra lånen. Det är svårt för de flesta att köpa en bostad med enbart ihopsparade pengar, så ett bolån är nästan ett måste. Att låna pengar till ett fordon är dock inte ett jättebra lån. Fordonet kommer garanterat minska i värde och det absolut bästa är istället att köpa ett fordon du har råd med. Det är dock långt ifrån verkligheten och det är rätt vanligt att låna pengar till en bil t ex.

När vi väntade barn 2016 var det dags att skaffa en familjebil istället för min gamla sedan. Vi valde då att köpa en helt ny Toyota Avensis Touring Sports för ca 250 000 kr. Vi la då 100 000 kr kontant och tog lån på resten med en relativt fördelaktig ränta på 1,95 % i tre år. Efter det hoppade räntan upp till ca 4 %. Bilen har vi kvar och den har fungerat perfekt under dessa år och vi har inga planer på att skaffa en ny bil. Under dessa år har vi inte haft jättemycket överskott i hushållsekonomin efter två barn och tillhörande föräldraledighet. Dock har vi försökt amortera extra på billånet när vi haft chansen. När vi nu båda jobbar heltid så har vi satt att bli av med billånet som vi första prioritet i hushållsekonomin. Jag hade räknat med att det skulle ta ytterligare ungefär fyra månader innan vi skulle betala det sista. Men i helgen kom min fru med en bra idé. Eftersom hon hade drygt 21 000 kr som låg och skräpade på ett nollräntekonto så föreslog hon att vi skulle ta de pengarna och betala av de sista 21 000 kr som var kvar av lånet. Sagt och gjort, pengarna betalades in till långivaren och nu slipper vi äntligen ett mindre bra lån som vi haft länge. Givetvis ska frun få tillbaka sina pengar, men vi slipper betala mer ränta och avgifter. Det känns fantastiskt och ny kommer vi få ännu bättre marginaler i vår ekonomi.

Slutligen så vill jag nämna de riktigt dåliga lånen. Att låna pengar till konsumtion är aldrig en bra idé. Spara istället ihop pengarna till semesterresan, den nya TV:n eller nya kläder. Det kommer kosta betydligt mer än det smakar i slutändan. 

3 kommentarer:

 1. Tjena!
  Snyggt. Riktigt bra att betala av billånet. Vi bakade in det i bolånet för snart ett år sedan. Det bästa är ju ändå att betala av det snabbt som ni gjort!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte med det för typ ett år sen, men min bank ville inte. Bättre att bli av med det helt ändå.

   Radera
  2. Ja jag kommer ihåg det. Helt klart bättre att ha det avbetalat och klart!

   Radera