torsdag 31 december 2020

När ett innehav springer ifrån de andra

 

Jag har hamnat i en situation som jag faktiskt inte har varit i förut. Under hela min investeringsresa så har jag haft en väldigt balanserad portfölj där inget bolag stått för mer än 10 %. Sen dippen i mitten på mars har dock ett bolag stigit som en raket och står nu för ca 14 % av portföljen. Föga oväntat är det NIBE som är den skyldige. Bolag med stark hållbarhetsprofil är ju i ropet sen en tid tillbaka och NIBE har fått skjuts av den trenden. Men till skillnad från en del andra bolag som gynnats av ESG-trenden så har NIBE även presterat mycket bra resultat. 

Det här är ju givetvis ett angenämt problem att hantera och frågan är om det ens är ett problem. När ett bolag stuckit iväg så finns det en del som anser att man ska sälja av en del och investera överskottet i nåt annat innehav istället. Rent principiellt har jag väldigt svårt att sälja vinnare, men jag kan hålla med om att NIBEs värdering är väldigt hög. Å andra sidan, finns det nån gång när NIBE är undervärderat? 

Visst är det svårt att tro på kursen ska fortsätta att stiga kraftigt, men jag tror heller inte på något ras. Snarare kommer de troligen växa in i kostymen istället. Jag tror också att vi kommer få ett besked om split i samband med årsrapporten. Även om det inte borde ha nån betydelse så brukar sånt ha en verklig psykologisk effekt. Att det går att köpa nåt för 75 kr istället för 300 kr brukar konstigt nog få folk att rusa till en aktie. 

Jag kommer fortsätta att vara en stolt ägare av NIBE och behålla alla mina aktier.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag tycker faktiskt att det där kan vara lite knepigt. När något innehav sticker iväg för mycket.

  Jag skalar av lite om något rusar iväg. Kanske inte alltid det bästa men blir innehavet alldeles för stort så blir också risken i portföljen högre.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där är knepigt. Dock brukar man väl säga att vinnarna fortsätter vara vinnare och förlorarna fortsätter vara förlorare.

   Radera