söndag 6 maj 2018

Tidig pensionering

Det har varit mycket snack om unga pensionärer ett tag nu. Alltså sådana som sparat ihop en liten förmögenhet och nu kan leva rätt bekvämt på den avkastning som kapitalet ger dem. Till exempel så har mina bloggkollegor Petrusko, Utdelningsseglaren och Miljonär innan 30 gått i tidig pension. Jag tycker det är rätt fantastiskt att dessa och några till lyckats, i tidig ålder och utifrån relativt vanliga löner, dra sig tillbaka från arbetslivet.

Själv vet jag inte om detta kommer att vara något för mig. Jag har i dagsläget ingen stor aktieportfölj att skryta med och har heller ingen möjlighet att sätta av 60-70 % av lönen som vissa gör. Sätter jag av 10 % av nettolönen varje månad till aktierna så är jag rätt nöjd. Som jag har skrivit många gånger sparar vi rätt mycket till ett eget boende och jag känner att det får ha prioritet. Känns ju rätt värdelöst att sitta med en stor och fin aktieportfölj i ett boende som vi inte trivs med. Om jag fortsätter i samma takt som jag gör nu kommer det ta ungefär 10 år innan jag har en halv miljon, 15 år innan jag är miljonär och 25 år innan miljonerna börja komma i allt snabbare takt. Alltså hinner jag nästan jobba ett helt arbetsliv innan jag kan gå tidig pension. Förhoppningsvis kommer jag kunna sätta av mer pengar inom en inte allt för avlägsen framtid.

Sen är frågan om jag vill gå i tidig pension. Jag trivs med mitt jobb och har inget emot att gå dit varje vardag. Jag känner stolthet i att ha gjort ett bra jobb och tror att jag skulle sakna det om jag slutade. En annan sida av myntet är också att jag är världens latmask annars. Om jag inte hade ett jobb att gå till så skulle jag säkert sova till nio, sätta mig framför TVn eller datorn och spela spel och knappt gå utanför dörren. Nej, att sluta jobba helt kommer nog aldrig att vara min melodi, men varför inte gå ner i deltid? Tänk vad härligt det skulle vara att vara ledig fredagar och göra allt som annars måste göras på helgen. Då skulle man kunna njuta av helgen fullt ut, utan alla måsten och kunna umgås med familjen mycket mer. Det målet känns betydlig mer nåbart än pensionär på heltid!

4 kommentarer:

 1. Japp, jobba är ju (oftast) kul och havregrynsgröt och falukorv blir man ju förr eller senare trött på även om jag inte har speciellt dyra vanor. Lediga fredagar däremot låter som en lysande idé! Ditt sparande, det är bara att konsekvent köra på och återinvestera all avkastning så går det fortare än man tror att nå rejäla summor. Hälsningar,T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Toscananext :-) precis, äta hyfsat gott vill man ju ändå. Tror också att det kommer rulla på snabbare än vad man tror.

   Radera
 2. Vissa av oss började lite väl sent, (typ 25år) för att kunna skrapa ihop till någon större förmögenhet. Men jag har fått sätta andra mål istället, att åtminstone kunna leva drägligt den dagen jag väl går i pension. Jag har också ett jobb jag stortrivs med men det finns inte en sportkepa att jag skulle kunna få gå ner på del/halvtid. Så jag får göra det näst bästa av situationen och om det går vägen kanske jag kan gå något/några år tidigare. En liten latmask bord det hos mig också men den får mindre och mindre utrymme ju äldre jag blir. Jag får helt enkelt avmaska mig själv med en stänkare då och då :-)

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det får du göra! Tack för kommentaren 😀

   Radera