onsdag 4 juli 2018

Månads- och halvårsrapport

Det här blir min första halvårsrapport. Jag började blogga i augusti 2017, så tänkte inte på att göra en sådan vid årsskiftet. Upplägget blir som sådant att jag först tittar på nuläge, månadens sparkvot och affärer. Sen berättar jag också hur kontoutvecklingen varit under juni och sen går jag över på graferna för halvåret. På bloggens sida Min portfölj går det att se alla mina innehav, antal aktier, värde och avkastning. Juni slutade med ett värde på investeringarna och en blygsam kassa på 100 762 kr. Tyvärr är inte sidan uppdaterad sedan början av juni. Jag satt med det nån kväll, men sen strulade Google Sheets så min uppställning blev konstig. Har inte haft ork att titta på det igen, men ska uppdatera det inom kort.

Sparkvot
Sparkvoten är hög denna månad, men inte till aktiesparandet. I och med köpet av lägenhet så är det mycket pengar ska ut nu och jag håller mest tummarna för att jag ska undvika att sälja av aktier för att finansiera köpet. Just nu ser det bra ut, men vid löning i juli blir det nog tufft då vi kommer få betala dubbla boenden i augusti. Samma sak här, Google Sheets strulade så jag får inte fram nån snygg tabell. Av drygt 23 000 kr in så gick 20 000 kr direkt till det gemensamma sparandet och 500 kr till eget pensionssparande. När mina personliga räknar var betalda så fanns det utrymme för lite överföringar så det blev 500 kr till Avanza och ytterligare 500 kr till det gemensamma kontot. Blygsamma 500 kr till aktier känns extremt sorgligt, men får trösta mig med att det är väldigt tillfälligt.

Månadens affärer
Köpt 5 st NIBE Industrier B
Köpt 4 st Tele2 B

Endast två små affärer på hela månaden! Ni förstår ju att jag har abstinens. Inte mycket att orda om, det var dags att köpa i dessa två bolag.

Kontoutveckling
Den svenska portföljen stod emot bra när börsen tappade från mitten av månaden och avkastningen blev en dryg procentenhet högre än jämförande index. Det är jag helt nöjd med.

Den utländska portföljen var det riktigt bra fart på. Här har i princip alla innehav bidragit, men mest är det mina amerikanska REITs som spottat upp sig rejält. I jämförelse med relevant fond, SPP Aktiefond Global A, som stigit 1,33 % under juni så är jag riktigt nöjd med avkastningen. Dags att titta på halvårsgraferna!


11,64 % mot knappt 5 % för SIXPRX tycker jag är helt lysande. Nu kanske jag inte ska jämföra mig med andra också, men det känns som att jag haft ett mycket bra halvår i jämfört med många andra investerare på Twitter. Som synes är det först i runt maj som avkastningen verkligen har tagit fart.


Även den utländska portföljen har presterat bra. Skillnaden mot jämförelsefonden är inte lika stor här, 8,80 % mot 10,15 %, men jag är ändå supernöjd.

Utdelningar
LTC Properties Inc 12,74 kr
STAG Industrial Inc 8,89 kr

Nobina 341,70 kr
K2A Knaust & Andersson Pref 40 kr
Betsson B 116 kr
Björn Borg 192 kr
Lucara Diamond Corp 23,96 kr

Under juni kom det in totalt 735,29 kr, vilket är en bra månad. Resten av året kommer bli betydligt fattigare på utdelningar, men det är nu vi laddar inför nästa vår. 

Kommande månad
Juni var ytterligare en månad med volatilitet, men i slutändan står vi ändå där vi började. I skrivande stund känns det lite baissigt, men det vänder säkert upp snart igen. Min profetia från förra månaden om status quo slog in och varför ska man ändra på ett vinnande koncept. Det händer nog lika mycket i juli som det gjorde i juni, inget alltså. Trevlig semester på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar