fredag 1 juni 2018

Livets största affär

Ni som har läst mina senaste inlägg har säkert uppmärksammat att jag hintat om stora förändringar i mitt liv som håller på att hända just nu. Vad det handlar om tänkte jag avslöja nu. Det brukar sägas att bostadsköp är livets största affär och det ligger mycket i det. Det är inte varje år man gör affärer för flera miljoner och som kan påverka hela ens liv både i positiv och negativ riktning. Jag, min fru och vår dotter har bott i drygt två år i en liten ort mellan två städer. Det har funkat bra under tiden jag har arbetat i en av städerna och min fru i den andra. Sedan början på maj jobbar vi nu i samma stad och vår dotter går på förskola där också. Så varje vardagsmorgon stuvar vi in oss i bilen och kör till jobb och skola. Det brukar ta en halvtimme från hemmet till förskolan, sen ytterligare 5-10 minuter till mitt jobb. Denna dagliga procedur tar enormt mycket tid och energi från hela familjen (för att inte tala om skyhöga bensinkostnader). Som ni förstår har vi haft blickarna på ett boende i staden istället.

Så förra veckan fick vi möjlighet att gå på privat visning på en lägenhet i stan. Min fru hade ringt mäklaren och frågat om vi kunde få se lägenheten innan allmän visning och det fick göra på torsdagskvällen. Lägenheten och området runtomkring var väldigt fint och ligger väldigt bra till, bara ca 500 m från våra jobb. Lägenheten är en 4:a och utgångspriset låg på 2,2 miljoner kronor. På adressen har det förra året sålts lägenheter för 2,6 och även 2,8 miljoner. Vi bestämde oss för att lägga ett bud på 2,3 miljoner och säljarna godtog budet. På fredagen skrev vi kontrakt och handpenningen är betald. Kvadratmeterpriset ligger på en nivå som man måste gå tillbaka tre år för att hitta och jag tycker att vi har gjort ett bra köp utifrån de förutsättningar som råder på marknaden nu. Visst det kan gå ned mer eller vända och gå upp framöver, men det vet ingen. Vi kan inte vänta på en bostadskrasch, den har jag väntat på i många år medan priserna ökat stadigt.

Det är en otrolig känsla att veta att vi för första gången kommer att ha något eget. Jag har, sen jag flyttade hemifrån, bott i hyreslägenhet och alltid velat ha något eget. Vår dröm har uppfyllts och nu när vi kommer få så nära våra jobb kommer vardagen att förbättras enormt mycket. Vi ser också fram emot att kunna utnyttja det som staden har att erbjuda.

Innan jag avrundar så tänkte jag visa ekonomin lite:

Månadsavgift: 5 700 kr
Räntekostnad: 2 500 kr (efter skattereduktion)
Amortering: 3 200 kr
Driftskostnad: 300 kr
Totalt: 11 700 kr

Detta motsvarar ungefär 26 % av vår inkomst efter skatt. Jämförelse med vad vi betalar idag för en 3:a:

Hyra: 7 000 kr
El: 300 kr
Bensin: minst 3 000 kr
Totalt: 10 300 kr

Visst, bensin ingår inte i bostadskostnaden, men den att kommer bli starkt reducerad när vi inte behöver använda bilen varje dag för att ta oss till jobben och skolan. Drar vi bort amorteringen som ju faktiskt är ett sparande så kommer vi att få lägre kostnader än förut och det tycker jag är superbra!

6 kommentarer:

 1. Grattis, vad kul! Måste kännas som en grym start på sommaren! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Tack Frihetsmaskinen! Ja du kan inte ana vilken lättnad det är. Kommer bli snabbt tillträde också så vi får njuta av en del av sommaren i vår nya lägenhet.

  SvaraRadera
 3. Hej Aktieoutsidern,

  Är ny på din blogg! Bor med sambon idag i en tvåa väldigt centralt och nära till jobbet, tänker hur det blir när vi får barn i framtiden vilka alternativ det finns och vad som är "mest" optimalt. Behålla lägenheten och hyra ut och köpa en ny trea/fyra eller sälja och köpa trea/fyra. Tack för gott inlägg!

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med nya läsare :-) nu talar jag för mig själv, men att ha nära till allt underlättar enormt mycket. När man har småbarn har man inte tid till nåt. Så om ni kan bo kvar nära till jobb så gör det, kommer spara så mycket tid.

   Radera
 4. Svar
  1. Om det är där vi bor? Nä, vi bor längre norrut :-)

   Radera