söndag 27 januari 2019

Tärningen är kastad

Whaaat?! Har rapporten redan kommit?!
Häromdagen satt jag och skrev ned datumen för alla bolagsrapporter i min skrivbordskalender så jag har koll på dem. Datumen för de nordiska bolagen går ju att se i kontoöversikten på Avanza, men inte övriga. Därför var jag inne och kollade på min övriga bolags hemsidor för att titta när de tänkt rapportera. Döm av min förvåning när jag upptäckte att ett av mina bolag redan hade släppt sin bokslutskommuniké tidigare i veckan. Som lök på laxen hade ett annat portföljbolag meddelat en utdelningshöjning för första kvartalets månadsutdelningar. Håhåjaj, inte lätt att håll 100 % koll alltid. Rapporten som hade kommit släpptes av mitt nyaste innehav, Las Vegas Sands Corp. Jag tänkte presentera bolaget och rapporten lite kort.

Bolaget firar i år 30 år då grundaren Sheldon Adelson tillsammans med sina kompanjoner 1989 köpte anrika Sands Hotel i Las Vegas. I dagsläget äger företaget flertalet hotellanläggningar med bl a kasino-, restaurang och nöjesverksamheter. Anläggningarna återfinns givetvis i Las Vegas, men också i Bethlehem (Pennsylvania US), Singapore och Macao (Kina). Bolaget har över 50 000 anställda och ett börsvärde på drygt 44 miljarder dollar. För att sätta det i relation till svenska bolag skulle företaget vara näst störst på Stockholmsbörsen, efter Astra Zeneca. I ett internationellt perspektiv är det naturligtvis ingen jätte, men ändå av respektabel storlek. Direktavkastningen är i nuläget 5,41 % och de delar ut kvartalsvis. De har höjt utdelningen varje år sedan 2012 och kör även med ett återköpsprogram. I bokslutskommunikén meddelade man ytterligare en höjning av utdelningen, från 3 dollar till 3,08 dollar. Det innebär en höjning på blygsamma 2,6% och det är väl i sanningens namn lite väl magert. Dock delar man ut en väldigt hög andel av vinsten så en större höjning i nuläget var knappast att räkna med. Som vanligt är det inte lika lätt att tolka en amerikansk rapport som en svensk sådan, men det jag kan utläsa är att omsättningen ökade med 7,9 %, medan både net income och EPS minskade. Räknar man med adjusted net income och adjusted EPS så steg dessa med 8-9 %. För att summera så är jag rätt nöjd med mitt innehav och hoppas på fin avkastning kommande tid.

Vilket bolag var det då som hade smyghöjt utdelningen utan att kommit ut med bokslutskommunikén? Jo, det var STAG Industrial, en av mina två REITs. För det första kvartalet valde man att höja utdelningen med chockerande låga 0,7 %! Tyvärr har man ingen tradition, likt Income Realty, av att höja flera gånger per år. Det har hänt några år, men det går inte att skönja nån röd tråd i höjningarna. Det enda som är säkert är i alla fall att de årliga höjningarna går åt fel håll då de har minskat många år i följd. Direktavkastningen ligger på fina 5,27 %, men det är frågan om jag ska nöja mig med detta. I och med bokslutet som kommer senare i vinter så får jag nog ta en ordentlig funderare på om detta är ett innehav som jag ska ha kvar. Det bör finnas bolag där ute som har en fin direktavkastning, men som också höjer utdelningen med några procent varje år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar