torsdag 28 mars 2019

OMXS30-bolag och deras utdelning

I det här inlägget tänkte jag att vi ska titta lite närmare på indexet OMXS30. Det är ett index som säkert de flesta av oss som investerar på börsen följer med stort intresse. Men vet alla vilka aktier som ingår i indexet? Indexet består av de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Märk här att jag skriver aktier och inte bolag. För indexet består faktiskt bara av 29 bolag då Atlas Copco har med både sin A-aktie och sin B-aktie på listan. Nedan hittar du hela listan.

En lång lista med välkända storbolag. Indexet genomgår ibland förändringar, t ex så huserade Fingerprint på listan under en kort period. Nu tänkte jag gå lite djupare och titta på bolagen utifrån min favoritfaktor, nämligen utdelningarna. Tänk på att inte välja bolag genom att endast titta på direktavkastningen, utan gör alltid en bredare analys. 

Alla 29 bolagen delar ut en del av sin vinst till aktieägarna, för räkenskapsåret 2019. Flera av bolagen har en fin och stabil utdelningshistorik, medan några inte kan stoltsera med detsamma. Siffrorna som jag anger avser ordinarie utdelning, extrautdelningar jag inte tagit hänsyn till. Om vi pratar år i följd utan att ha sänkt utdelningen så ligger Hennes & Mauritz i en klass för sig. 44 år utan sänkt utdelning. I år spekulerades det dock om att en sänkning skulle kunna komma, men man undvek det. Risken finns dock att trenden bryts om inte skutan vänder snart. De har inte höjt sen 2014 och en höjning finns inte ens på kartan i nuläget. Även Atlas Copco kan stoltsera med flera decennier utan sänkning, närmare bestäm 35 år. ASSA ABLOY har 24 år utan sänkning, medan Swedish Match har 22 år. Värst i klassen utnämner jag Getinge som sänkt sin utdelning flertalet gånger och senast i år faktiskt. 

När det kommer till höjningar så hittar vi inga aristokrater i detta gäng. De bästa höjarna är ABB, Hexagon, SCA och SEB som alla höjt 10 år på raken. Som bekant så var det många som tvingades sänka utdelningen i samband med finanskrisen. Utöver dessa är det bara ett fåtal till som höjt utdelningen 5 år på raken eller mer. Av de här som gillar att höja utdelningen så är Hexagon bäst senaste 5 år. De har höjt utdelningen med hela 118 % under denna period. Även ASSA ABLOY har höjt mycket, 84 %, och Investor ligger också bra till med 62 %. Bland de som är duktiga på att öka utdelningen varje år, men som inte höjer så mycket hittar vi ABB som bara höjt utdelningen med 14 % på 5 år. 

Direktavkastningen då? Ja, snittet i det här gänget ligger runt 3,5 % och det är väl rätt stabilt. De som drar upp snittet är främst bankerna med Nordea och Swedbank (efter alla skandaler) i toppen. De som sänker snittet är främst Ericsson, Getinge, Hexagon och SSAB. Just Getinge och SSAB utnämner jag till de sämsta aktierna ur utdelningssynpunkt. Låg direktavkastning och flera sänkningar av utdelningen och till och med indragen utdelning i SSABs fall. Kursmässigt har det också sett väldigt mörkt ut för dessa två de senaste åren. 

Hoppas ni gillade uppställningen och är laddade inför utdelningssäsongen som har dragit igång nu. Hittar ni några faktafel får ni gärna höra av er så kan jag ändra.


DirektavkastningUtdelningshistorik
ABB3,9Höjt 10 år i följd i CHF, utan sänkning 15 år
Alfa Laval2,416 år utan sänkning, höjde i år men annars inte på länge
Autoliv3,49 år utan sänkning och antagligen 9 år med höjning, delade ut Veoneer
ASSA ABLOY1,824 år utan sänkning, 9 år med höjd utdelning
Atlas2,535 år utan sänkning, 5 år med höjd utdelning
Astra Zeneca3,219 år utan sänkning i dollar, inte höjt på många år
Boliden3,44 år med höjning och utan sänkning
Electrolux3,59 år utan sänkning, höjt 3 år i rad
Ericsson1,12 år utan sänkning
Essity2,1Ungt bolag, bara haft två utdelningar, ingen höjning
Getinge0,9Sänkt flera gånger, senast i år
Hexagon1,310 år med höjning och utan sänkning
HM7,144 år utan sänkning, höjde senast 2014
Investor3,110 år utan sänkning och 9 med höjning
Kinnevik3,514 år utan sänkning, bröt 9 år med höjning i år
Nordea8,66 år med höjning och utan sänkning
Sandvik2,83 år med höjning och utan sänkning
SCA2,210 år med höjning och utan sänkning, delade ut Essity
SEB6,310 år med med höjning och utan sänkning
Securitas310 år utan sänkning, höjt 4 år i rad
SHB5,210 år utan sänkning, höjt 9 år av dessa
Skanska3,4Sänkte för 2018, bröt fin trend
SKF3,810 år utan sänkning, höjde för första gången sen 2011 i år
SSAB1,5Delar ut två år i rad, annars flera år utan utdelning
Swedbank8,1Sänkte så sent som förra året
Swedish Match2,222 år utan sänkning, 5 år med höjning
Tele23,4Sänkte räkenskapsåret 2017, 1 år med höjning
Telia5,7Sänkte 2016, har nu höjt två år i rad
Volvo3,5Höjt 3 år i rad, 9 år utan sänkning
3,55




2 kommentarer:

  1. Gällande SCA bör väl kanske nämnas att undantaget 2009 så var 1950 senast, en sänkning var 59'e år får väl anses mer än godkänt :)

    SvaraRadera
  2. Det är för dåligt! 60 år mellan sänkningarna är för lite ;-) hehe nä det är ju rätt bra.

    SvaraRadera