söndag 19 november 2017

Megatrender


Har ni med det här med megatrender i beräkningen när ni väljer nya innehav till portföljen? En megatrend är en långsiktig samhällsutveckling och vissa företag gynnas av den medan andra missgynnas. Jag kan inte påstå att jag tidigare haft megatrender i bakhuvudet när jag funderat på nya innehav, men det kanske är dags att ha med dem i kalkylen. Tänk att sitta med det nya Eniro och bara se hur värdet obönhörligen urholkas år in och år ut. För jag är nog mest rädd för det; att missgynnas av en megatrend snarare än att inte hitta ett bolag som gynnas.

Vilka megatrender finns det då? Ja, vi har ju till exempel det här med den åldrande befolkningen i västvärlden och Japan. Vi lever längre och föder färre barn. Andelen äldre i den svenska befolkningen förväntas öka med 30 % mellan 2010 och 2050, enligt SCB:s befolkningsprognos. Det kommer leda till dramatiskt ökade kostnader för äldreomsorg och vård. Exempel på bolag som kan dra nytta av detta är Attendo, Doro med sina senioranpassade telekomlösningar och danska Coloplast som tillverkar vårdprodukter för sjukdomar som drabbar främst äldre.

En annan megatrend är ökad geopolitisk oro och oro över personlig säkerhet. Företag som kan dra nytta av det är försvarsleverantören SAAB och säkerhetsföretaget Securitas. Övergången till förnyelsebar energi kommer säkerligen, på sikt, vara negativ för företag inom oljebranschen som t ex Africa Oil och Lundin Petrolium. Den snabba digitaliseringen i samhället gynnar företag som Hexagon, Hexatronic och G5Entertainment medan Hennes & Mauritz och en rad andra klädföretag har problem att hänga med i svängarna. Slutligen kan jag nämna elektrifieringen av bilbranschen som Tesla symboliserar och som svenska Garo, med sina laddstolpar, kan dra nytta av.

Tänk på vad ni stoppar i portföljen så inte en megatrend sakta men säkert kommer äta upp innehavet.

3 kommentarer:

 1. Garo kränger även solceller av hög kvalitet.
  Inte gått in i Garo ännu men sneglar på dom.
  Annars är det företag som investerar i råvaror för batteritillverkning som kobolt o lithium som jag skulle lägga en slant på.
  Just nu är det fokus på min långsiktiga strategi så inga trendinnehav ännu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, batteritillverkningen lär ju bara öka och öka så det kan man absolut hoppa på. Men då är det fortfarande långsiktighet som gäller. Det ska vara en trend som sträcker sig minst 10 år framåt i tiden.

   Radera
 2. Svårt pricka rätt med nya trender.
  Har stor del av min portfölj i snus. En säker trend som håller över tid och delar ut bra.
  Alkohol lika så.
  Oetiskt men jag håller bara på med detta för att få pengarna att växa

  SvaraRadera