söndag 26 november 2017

Har du övervintrat i premiepensionen?

Jag är nyss hemkommen efter att ha spenderat hela helgen hos en nära släkting. Det var riktigt mysigt att få umgås med honom och hans familj och äta god mat. Det har varit ganska tomt här hemma efter min fru åkte utomlands med vårt barn. Hursomhelst så var ett av helgens nöjen att ordna upp mina värdars pension. Min släkting är ekonomiskt lagd, men trots det är det här med pension en svårforcerad djungel. Har man som honom jobbat inom olika yrken blir det lätt att tjänstepensionen består av flertalet olika avtalsområden placerade hos olika aktörer. Svårt att överblicka helt enkelt.


Premiepensionen låg i en okej blandfond, men det ger rätt dålig avkastning på dryga 30 år. Jag bytte till billiga globalfonder och Sverigefonder istället. Tjänstepensionen fick vi också kläm på där jag kunde byta från traditionell försäkring till fondförsäkring. När det var dags för hans sambo så blev det dock en chock.

Hennes premiepension var placerad i två högriskfonder, East Capital Balkan och Evli Ryssland B. Båda två är aktivt förvaltade fonder med inriktning på Östeuropa och med höga avgifter, 2 % och 2,75 % respektive. Har man dem i premiepensionen så är avgiften reducerad givetvis, men det blir ändå jämförelsevis höga avgifter. Hur hade de utvecklats då? Jo, hon skaffade dem 2005 och första åren gick det lysande, båda upp runt 200 %. Sen kom finanskrisen och de kraschade tungt. Total utveckling på drygt 12 år är 50-60 % plus. Det kan jämföras med t ex Evli Global B som under samma period är upp ungefär 180 %.

Hon minns inte, men säkert var det nån som tipsade henne om att Östeuropa var hett och dessa fonder var rena raketerna. Det stämde ju också, men sen kom finanskrisen. Det är ju tyvärr det som är risken med premiepensionen; att man får ett tips och sen glömmer bort fonderna i ett decennium. Det funkar med passivt förvaltade breda indexfonder, men inte med aktivt förvaltade nischfonder. Aktivt förvaltade fonder behöver man följa upp minst en gång om året, det går inte att övervintra i dem.

Om du inte har koll på vilka fonder du har valt för premiepensionen, gå in idag och kolla! Det tar några minuter, men kan göra en stor skillnad när du väl ska få ut pensionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar