onsdag 29 november 2017

Att handla med belåning


Det är mycket nu. I portföljen är det full fart de senaste dagarna. Sen jag bestämde mig för att fasa ut Kallebäck Property Invest och Saltängen Property Invest har det blivit mycket köp och sälj. Jag har gjort mig av med fler aktier i dessa snabbare än jag tänkt, men kurserna har varit ganska gynnsamma, speciellt i Kallebäck. Jag tänker att jag får skriva om alla köp och sälj i nästa månadsrapport, dels för att jag inte är klar ännu och dels för att ett helt inlägg om affärer hit och dit kanske blir lite tråkigt.

På jobbfronten är det också mycket sparande. Förra veckan hade vi vårt första sparandeklubbsmöte på jobbet och det gick riktigt bra. Alla var taggade. Redan idag ska vi ha vårt nästa möte. Igår hade jag också en genomgång om grundläggande sparande för två kollegor. Slängde ihop en powerpoint och körde en halvtimme. Det kommer bli flera uppföljningar med dem. Vanligtvis tycker jag inte om att ta plats eller hålla föredrag för folk, men när ämnet är sparande så älskar jag det!

Nu till inläggets titel. Belåning är ett hett ämne, speciellt om det handlar om bostadslån. Men det går också att låna pengar till att köpa aktier. Gör man det får man en så kallad hävstång på sitt sparande. Det går helt enkelt snabbare att komma upp i större belopp och snabbare att förlora allt om man lånat för mycket och börsen går ned kraftig. Jag skulle nog aldrig uppmana något att belåna sin aktieportfölj, det är ens eget ansvar att sätta sina egna gränser i sparandet. Jag har i alla fall ett litet lån på min portfölj. I dagsläget funkar det mest som ett sätt att kunna genomföra affärer även om jag saknar någon hundring eller så. Tanken är dock att använda belåningen lite extra när vi haft en kraftig nedgång. Men även då ska jag inte låna som en galning utan hålla det på en säker nivå.

Hur funkar belåningen rent praktiskt då? Jag utgår nu från Avanza, eftersom det är där jag har belåningen. Det börjar med att du får fylla i lite papper och skicka in till Avanza. Efter ett tag kommer det sedan upp ett nytt konto i kontoöversikten. Det kallas för ett kreditkonto och står i början på noll. Alla dina innehav i portföljen har ett belåningsvärde. Avanza räknar då ut hur mycket du kan få låna på dina innehav. Håller du dig nedanför en viss gräns får du låna med Superlånet till en fördelaktig ränta, men går du över gränsen går lånet över i ett vanligt lån med en ofördelaktigare ränta.

När du ska lägga en köporder kommer du att märka att du plötsligt har betydligt mer pengar tillgängligt för köp än tidigare. Om du inte har tillräckligt med likvider på kontot kommer du ändå kunna genomföra affären. Ditt ISK kommer då ha ett minusbelopp under dagen. Nästa dag är det istället kreditkontot som har minusbeloppet och du får en skuldränta. Du kan dagligen se hur räntan ökar. Om du vill reglera din skuld kan du sätta in pengar på kreditkontot och då försvinner också minusbeloppet och ingen mer ränta påförs. Ett annat alternativ är att sätta in motsvarande belopp på ditt ISK. Skuldräntan fortsätter att öka på kreditkontot, men du får nu också motsvarande ränteinkomst på ditt ISK. Detta är en lösning så att det inte ska bli ofördelaktigt, med hänsyn till skatten, att handla med belåning.

Så nu vet du förhoppningsvis lite mer om hur det funkar, men kom ihåg att vara mycket försiktig med att belåna din portfölj! 

4 kommentarer:

  1. Tog reda på hur Avanzas superlån fungerar för ett tag sedan. Är sugen på att leka lite med en liten belåning.
    Alla möjligheter skall utforskas

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag att du kan göra. Jag tycker det fungerar bra. Så länge man inte belånar sig för hårt.

    SvaraRadera
  3. Spännande, kanske något man ska kika lite på. Ibland mår man ju dåligt när man ser att vissa aktier blir så låga och man sitter där utan kapital :(

    SvaraRadera
  4. Ja, precis det är ju störigt. Alltid bra att ha lite flexibilitet. Sen kan jag ju nämna att kreditkontot också funkar vid börsintroduktioner. Du behöver inte ha en massa pengar på ISK ifall du inte skulle få tilldelning. Får du tilldelning tas pengarna från krediten.

    SvaraRadera