måndag 30 oktober 2017

På jakt

Eftersom jag nyligen kickat ut två innehav ur portföljen känns det lite tomt därinne. Jag har ju bara 21 bolag i min svenska portfölj! Jag skämtar naturligtvis lite grann, men jag är sugen på att plocka in ett nytt bolag. Under åren har jag skapat flertalet bevakningslistor med potentiella kandidater. Jag känner att jag nog borde rensa en del i dem, många är inte aktuella längre. Helst vill jag ha ett bolag som är verksam i en branch som jag inte har i min portfölj.

Av de tio branscher som bolagen är indelade i äger jag inte något bolag inom kraftförsörjning, energi och hälsovård. Inom kraftförsörjning finns det endast fyra bolag på Stockholmsbörsen och First North och bara ett av dem ger utdelning. Skånska Energi B är listat på First North och har en direktavkastning på runt 3,5 %. Detta bolag saknar dock allt jag letar efter hos en potentiell kandidat för portföljen så kraftförsörjning är nog en bransch som kommer att lysa med sin frånvaro i portföljen även framöver.

I kategorin energi finns det åtminstone några fler bolag, hela nitton stycken, men bara två som delar ut, Eolus Vind B och Tethys Oil. Samma sak här dock, inga kanoner direkt. Oljebolag går också bort direkt, det är inget som jag vill beblanda mig med. Då återstår endast branschen hälsovård.

Hälsovårdsbolagen är många och det är en väldigt brokig skara. Många delar också ut, även om det inte är någon bra direktavkastning, förutom Dedicare och AstraZeneca. Ingen av dem är dock aktuella för min portfölj. Därför har jag tittat på bolagen som har ganska låg direktavkastning. När direktavkastningen inte är så hög är utdelningstillväxten och kursutvecklingen viktigare. En genomgång av kandidaterna visar att Biotage har det som krävs. Det är ett företag som växer så det knakar och har en positiv utdelningshistorik. Om det uppstår ett hyfsat köpläge kommer jag att ta position i bolaget.


2 kommentarer:

 1. Eolus sneglar jag på också.
  Börspodden tog upp Eouls för ett tag sedan o då la jag bevakning på den.
  Får se när jag går in dock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Direktavkastningen är väldigt lockande, frågan är hur hållbar den är dock. Jag har som sagt inte kollat närmare på dem på senaste tiden. Min fru hade dem i sin portfölj förut, men jag tog bort dem. Annars är det ju mycket trevligt med ett bolag inom förnyelsebar energi, jag hoppas det går bra för dem.

   Radera